SAMRA MUJKIĆ, LJEPOTICA SUDI IGRU POD OBRUČIMA: Košarka je smisao života

0
1568

Samra Mujkić iz Tuzle dugo je trenirala košarku da bi onda zbog povrede morala prestati. Povratak na parket nije bio moguć te se stoga ova 21-godišnja djevojka odlučila za suđenje igre pod obručima. Trenutno pravdu dijeli u ligi mladih RKS u obje konkurencije.

“Kod suđenja se mora posjedovati jedan veoma ozbiljan i profesionalan pristup. Suđenje traži dosta koncentracije, znanja i iskustva. Kada se bliži vrijeme utakmice, svi problemi i privatni život se ostavlja izvan terena i maksimalan je fokus na košarkašku priču koja slijedi”, kaže Samra Mujkić, koja je zaposlena u autoškoli, a također je i studentica turskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. 

Samra Mujkić (lijevo)

Otkrila je i šta za nju znači košarka.

“Za mene košarka nije samo obična igra između dva tima koja se bore za pobjedu. Košarka, pa slobodno mogu reći da je to smisao života. To je igra koja pokreće i ja sam joj veoma zahvalna jer zavaljujući borbi, radu, trudu, košarkaškom životu, izgradila sam se kao ličnost”, govori zanosna sutkinja.

Govorila je i o mladim nadama bh. košarke.

“Mi u BiH se možemo pohvaliti velikim brojem mladih i talentiranih košarkaša i košarkašica koji ostavljaju srce na terenu. Bore se za svaku loptu, rade i mnogo se trude. Također podižu košarkašku igru na jedan viši nivo i svakako da starijim igračima mogu pružiti veoma dobre lekcije od samog zalaganja, profesionalnosti i timskog rada”, riječi su naše sagovornice.

Odgovorila je i na pitanje kako ovdašnje društvo prihvata činjenicu ženskog autoriteta.

“Vjerujem da nas i ekipe i treneri i same tribine drugačije gledaju, ali mi uistinu imamo jako veliku podršku našeg košarkaškog saveza tako da ni u jednom trenutku nisam osjetila taj neki vid diskriminacije”, zaključuje Samra Mujkić, koja u budućnosti planira nastaviti raditi ono što voli te dodaje da je vrijeme najbolji pokazatelj svega.