More
  HomeDRUŠTVOKOLUMNA: Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

  KOLUMNA: Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

  PIŠE: Kenan Kurdić

   

  Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti po preko milion pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio. (Ili da se Justin Bieber preselio nama?)

  Nije bitno slušate li ovakvu muziku ili ne, te kakvi su vaši lični stavovi o svemu i ostalo, ali morate priznati da je iz aspekta marketinga stvarno fascinantno da je neko ovako dobro pročitao svoju ciljnu skupinu i sve maestralno posložio.

  I ništa od svega toga nije slučajno. Jasmin Fazlić (to mu je pravo ime) možda izgleda kao klošar i pjeva/repa o niskim strastima, skupim autima i lahkim ženama, ali je svoj proizvod, novi album pod nazivom #99, lansirao tako dobro da od njega mogu učiti skoro sve kompanije na Balkanu, čak i one sa debelim budžetima i visokoobrazovanim marketing stručnjacima.

  Istina je da on već ima izgrađeno ime iza sebe u muzici kojom se bavi, i da bi vjerovatno dobre rezultate postigao i bez dodatnog truda oko promocije, ali nije ništa prepustio slučaju i staroj slavi. I sve što je urađeno nije vrijedno pomena u nekom fensi marketinškom časopisu ili nagrade u Cannesu ili na Clio-u, ali jednostavnost i posloženost svega je zaista fantastična:

  Hype + Influenseri

  Još sedmicama prije objavljivanja samog albuma, Jala je koristio svoje profile na društvenim mrežama da zainteresuje publiku i prikaže proces samog stvaranja i teasere pjesama. Što nije ništa neobično, svako to radi. Je l’ tako?

  Ali su se u kreiranje hypea oko novog albuma uključile i druge njegove kolege dijeleći objave na svojim profilima i postavljajući cover art albuma za profilnu sliku. Sve kolege koje su učestvovale u ovome prave sličnu muziku kao on i imaju gotovo istu ciljnu skupinu, što je Jali omogućilo da milione (da, toliko ljudi na Balkanu sluša ovo) informiše o onome što dolazi.

  Također, promovisanje preko kolega iz iste branše i žanra pokazuje da Jala ima sjajan odnos sa svima njima i da ih ne gleda kao konkurenciju. Jer kolač je velik, ima dovoljno za sve ako se pametno podijeli.

  Reference iz popularne kulture

  To je odlika i blockbuster Holivudskih filmova: da kroz svoju priču provuku ono što je u tom trenutku popularno, a što je ujedno i predmet interesovanja njihove ciljne skupine. Bitno je da povezati brend sa drugim uspješnim i poznatim brendovima, jer tako se ostvaruje jako pozitivna asocijacija kod ciljne skupine. Tako naprimjer Hobbs & Shaw, jedan od filmova koji je najviše zaradio u toku ove godine, ima u sebi spoiler za popularnu seriju Game of Thrones.

  Jala zna za čim teži njegova ciljna skupina, šta (želi da) vozi, šta (želi da) pije, šta (želi da) nosi, itd. Tako on u svega 6 pjesama pominje 20 različitih brendova, koji su dobro poznati na našim prostorima. Tu su: Mercedes, Nike, Audemars Piguet, Patek Phillipe (jedna se pjesma čak zove po njemu), Rolex, Jack Daniels, Louis Vuitton, Diadora, Dior, Swatch, Gucci, BMW, Apple, Belaire, Jim Beam, Maybach, Audi, MasterCard, Campari i Belvedere.

  Većina pomenutih brendova je prisutna i u spotovima. Asocira svoju izdavačku kuću sa luksuznim automobilima.
  Većina pomenutih brendova je prisutna i u spotovima. Asocira svoju izdavačku kuću sa luksuznim automobilima.

   

  Pored toga, pominje i poznate ličnosti koje su neizostavan dio današnje popularne kulture, pa su tako tu: Khabib Nurmagomedov, Mike Tyson, Irina Shyk, 2Pac, Alberto Tomba, Džej, Relja, Nikolija, Kate Moss i Vladimir Putin.

  Najbolje je lansirati proizvod kad je 100% spreman.

  Jala je uradio pravu rijetkost kada je riječ o muzičarima kod nas – odjednom je izbacio spotove za sve pjesme na albumu. Puno je novca potrošeno na produkciju šest spotova, ali se jako dobar dio vratio već u prva 24 sata od pregleda na YouTube kanalu.

  Album definitivno ne bi doživio ovakav boom da svih šest spotova nije bilo spremno u isto vrijeme, što je još jedan dokaz kako je najbolje u potpunosti pripremiti proizvod prije izlaska na tržište, kako bi se ostvarila maksimalna dobit i došlo do što većeg broja korisnika.

  Igranje sa tajmingom i platformama

  Album nije istovremeno objavljen na svim muzičkim platformama. Amazon, iTunes i Google Play su bili prvi, #99 je na njima objavljen ujutro u nedjelju, 8. septembra. Ovo su premium platforme, na kojima se ne može besplatno slušati muzika (osim ako vam nije mrsko da se peglate sa Free Trial opcijom) tako da su oni najnestrpljiviji fanovi mogli kupiti album za 5$ do 7$ (zavisno od platforme) i tako prvi poslušati hitove. Također, ovo su jako popularne platforme među balkanskom dijasporom, koja u svojim zemljama prebivališta jako često plaća za muziku. Jala je na ovaj način zaradio određenu količinu novca i prije samog službenog predstavljanja albuma.

   

  Sutradan, u ponedjeljak, 9. septembra, je na red došao i YouTube, ali je i to objavljivanje bilo zanimljivo. Prvo je objavljena pjesma “Gasira” u 14.00, potom “Patek” u 15.00, a onda i ostale sa razmakom od po sat vremena. Na ovaj način je većinu svoje publike, koja nije poslušala pjesme na premium platformama dan prije, držao u iščekivanju i skupljao preglede na jednu po jednu numeru. Deezer i Spotify, platforme na kojima također možete besplatno slušati muziku, su dočekali svoj red tek u utorak, 10. septembra, nakon što su pregledi na YouTube-u već dostigli milionske cifre. Na ovaj način je kompletiran spektar platformi – slušaocima je album postao dostupan gdje god da slušaju muziku, a Jala je optimizirao svoje šanse za profit već u samom startu na svakoj od njih.

  Širenje brenda = Veća zarada

  YouTube kanal sa najvećim brojem pretplatnika, pjesme sa milionskim pregledima, unaprijed rasprodani koncerti… Ali uvijek može još! Po uzoru na planetarno popularne izvođače (Weekend, Kanye West…), koji širenjem svog ličnog brenda kroz odjeću, obuću i slično, zarađuju ogroman novac, Jala i ekipa su prije 3 godine odlučili da pokrenu svoj brend odjeće – Imperia Clothing.

   

  Pored toga što standardno promoviše svoj brend na društvenim mrežama, specijalno za album #99 napravljen je box stvari, što je prvi put da je nešto ovako urađeno na Balkanu, nijedan izvođač to prije nije uradio na ovakav način.

  Jala je svjestan uloge uzora koju nosi za veliki broj mladih sa Balkana. On je dečko iz bloka, koji je od nule došao do vrha, i ostali sada žele da budu baš kao on. Da budu jednako uspješni, da imaju istu frizuru, bradu, lifestyle i odjeću.

  Ipak, odjeća nije ništa novo, ona je tu već tri godine i samo je doživjela novi vid promocije za novi album. Ono što je zaista novo je Imperia TV kanal, koji je premijerno predstavljen kad i novi album. Ovo predstavlja jednu novinu u širenju Imperia brenda, ali ima sav potreban potencijal da bude uspješan i popularan. Inače, neće biti samo muzički već i zabavni kanal koji će imati svoje redovne emisije, ekskluzivne intervjue i dešavanja sa i iza scene, ali i će publiku voditi i u uzbudljivi svijet gaminga.

  IMPERIA tv kanal počeo je s emitovanjem u ponedjeljak 09.09.2019.

  Širenje ličnog brenda jednog muzičara na stvari kao što su odjeća ili TV kanal predstavlja korak dalje u stvaranju lojalnije veze sa ciljnom skupinom, koja svoju pripadnost Imperia “pravcu” sada može da iskaže i putem načina oblačenja i contenta koji prati, a ne samo slušanjem muzike kao što je to prije bio slučaj. Ovakav potez mogu napraviti samo oni sa snažnim ličnim brendom koji su već izdominirali u određenoj kategoriji, pa imaju dovoljno prepoznatvljivosti za širenje.

  Počni promociju tamo gdje si najjači – kod kuće

   

   

  View this post on Instagram

   

  HVALA SA ❤️ (Stavi u komentar ime grada gdje bi htjeli ovakvo druzenje) #99 @bubacorelli ? @berin_photo

  A post shared by Jala Brat (@jalabrat) on

  Na dan kad je album službeno predstavljen široj javnosti, 9. septembra, Jala je sa ekipom održao mini promociju (više proslavu ustvari) novog albuma. I to u srcu grada u kojem imaju najviše obožavaoca – u Sarajevu.

  Jednim malim eventom dobili su zastupljenost u gotovo svim medijima u BiH, a čak i u nekim regionalnim i tako su i dan nakon objavljivanja albuma osigurali da svi pričaju o njima.

  I na koncu, dok se jedni groze njihove muzike, drugi ih osuđuju a ipak slušaju u tajnosti, treći u transu idu na koncerte, Jala i Imperia nastavljaju da rastu u svakom pogledu. I ne bi imali ovakav uspjeh da nemaju ogromnu bazu fanova (nema zvaničnih podataka, ali sudeći po pregledima i društvenim mrežama, ona se mjeri u milionima) koju izuzetno dobro poznaju – znaju šta žele, na šta se “pale” i šta “prolazi” kod njih. Marketinški su pametni, mudro uklopljeni u dobri stari 4P marketinški miks – (Place, Product, Price, Promotion), te fantastično znaju šta se gdje treba raditi, u koje vrijeme i sa kim.

   

  Uz dozvolu autora, tekst bez dodatnih korekcija preuzet sa linka.

  Must Read

  spot_img