More
    HomeDOBARDOBRE PRIČEFARUK, TINA I IMRAN: Humanitarni triatlon od Sarajeva do Neuma

    FARUK, TINA I IMRAN: Humanitarni triatlon od Sarajeva do Neuma

    “Dana 11.06.2024., tri studenta Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta u Sarajevu će organizovati humanitarni triatlon od grada Sarajeva do grada Neuma” glasi objava koja je kružila društvenim mrežama ovih dana. Faruk Suljović, Tina Tadić i Imran Muharemović sutra će u stilu štafete preći ukupnu udaljenost od 200 kilometara, a svoje kilometre će prodati u saradnji sa Udruženjem Pomozi.ba. Imran će voziti bicikl od Sarajeva do Mostara, Faruk će trčati od Mostara do Neumskog zaljeva, a Tina će preplivati Neumski zaljev. Za naš portal ovo troje studenata govore o sebi i motivaciji za ovakvu akciju.

    Možete li nam reći nešto više o sebi – ko su Faruk, Imran i Tina?

    FARUK: Imam 21 godinu i student sam Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Cijeli svoj život strastveno se bavim sportom, do te mjere da je to postalo i moj životni stil. Košarkom sam se bavio 12 godina, a vremenom sam se sve više okretao trčanju. Aktivno se bavim trčanjem već osam mjeseci, gdje vidim da kao amater u ovom sportu postižem odlične rezultate. Nedavno sam došao na ideju da počnem sa prodajom kilometara u humanitarnim akcijama. Na ovaj način želim motivisati i druge ljude da učestvuju u prikupljanju sredstava kojim bi bilo omogućeno liječenje onima kojima je to najpotrebnije.

    IMRAN: Imam 23 godine, te skoro završavam prvu godinu master studija na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Još kao dječak, interesovanja su me vodila u različite sportove. Vremenom, tokom pohađanja srednje škole i boravka u prirodi,  zavolio sam brdski biciklizam, pa je bilo posebno zadovoljstvo otkrivati nove ljepote naše države sa dobrim društvom. Biciklizam mi je pomogao da se izgradim kao osoba, jačajući moj karakter i ustrajnost u momentima kada je najteže. Danas sam ponosan član biciklističkog kluba i osoba koja doprinosi društvu i pomaže drugima kroz sport. To me čini posebno sretnim.

    TINA: Moje ime je Tina Tadić. Imam 21 godinu i student sam Poljoprivredno-Prehrambenog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Plivanjem kao sportom bavim se još od ranog djetinjstva. Tokom svoje sportske karijere učestvovala sam na brojnim nacionalnim, evropskim i svjetskim takmičenjima. Plivanje je, za mene, nešto više od sporta. Ono predstavlja vodilju ka uspjehu, izdržljivosti i osnovu mog takmičarskog duha. Moje najveće dostignuće u sportu je učešće na Olimpijskim igrama za mlade 2018. godine u Buenos Airesu, gdje sam imala priliku takmičiti se sa najboljim plivačima širom svijeta. Život me je dalje usmjerio u Budimpeštu, gdje završavam svoje srednjoškolsko obrazovanje. Sportska karijera mi je odigrala bitnu ulogu u odabiru smjera daljeg školovanja. Studije nutricionizma započinjem po povratku u Sarajevo 2022. godine na Poljoprivredno- prehrambenom fakultetu. Oduvijek sam imala motivaciju i želju da kroz svoje  iskustvo pomažem drugima. Predstojeći triatlon sa kolegama Imranom i Farukom je upravo prilika da kroz sport pokažemo značaj humanosti i napravimo neku razliku.

     
     
     
     
     
    View this post on Instagram
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Faruk Suljović 🇧🇦 (@faruuu_k)

    Odakle ideja za ovakvu akciju?

    FARUK, IMRAN, TINA: Kao studenti i mladi sportisti željeli smo da prikažemo sliku timskog duha i značaj doprinosa svih članova. Ideja za pokretanje predstojećeg događaja proizašla je neočekivano. Maratonac, Faruk, je tokom održanog humanitarnog ultramaratona od Sarajeva do Konjica stvorio zamisao o ujedinjenju studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta kroz sportske discipline koje objedinjuju triatlon.

    Koliko dugo se spremate za ovaj podvig?

    FARUK, IMRAN, TINA: Godinama smo u odličnoj sportskoj formi, ali konkretno za ovaj triatlon smo se spremali oko mjesec dana. Uglavnom su to bili treninzi koji su imali za cilj da povećaju našu izdržljivost.

    Da li ste prethodno sudjelovali na nekim sličnim događajima?

    FARUK, IMRAN, TINA: Faruk je nedavno učestvovao u humanitarnom ultramaratonu od Sarajeva do Konjica, gdje je također prodavao kilometre. Imranu i Tini je ovo prvi put da učestvuju u ovakvom događaju.

    Kako motivirati druge da doprinesu ovakvim akcijama na svoj način?

    FARUK, IMRAN, TINA: Kroz našu priču nastojimo pozvati mlade, studente, ali i sve ostale da pronađu inspiraciju u onome što ih čini posebnim, s ciljem pružanja svog doprinosa nekome kome je taj učinak veliki. Želimo pokazati mladim ljudima da njihov mali doprinos može napraviti razliku, te se mogu osjećati korisnim i ispunjenim. Doniranjem, dijeljenjem objave putem medija, potičemo jedni druge da činimo dobro za nečiju budućnost, bolje i lakše sutra.

    Kako možemo podržati vašu akciju?

    Ideju možete podržati novčanim donacijama izvršenim putem računa Udruženja „Pomozi.ba“ sa naznakom “Humanitarni triatlon” ili pozivom na telefonski broj 17021 kojim donirate 2 KM za Fond za liječenja. Pozivamo vas da učestvujete u ovoj lijepoj priči i da podržite našu humanitarnu akciju. U budućnosti očekujte još ovakvih akcija.

    Napomena: objava preuzeta sa OVOG LINKA

    Must Read

    spot_img