More
    HomeDOBARDOBAR INTERVJUESMA MUSIĆ: Ne pratim slijepo modne trendove, stil uvijek prilagodim situaciji

    ESMA MUSIĆ: Ne pratim slijepo modne trendove, stil uvijek prilagodim situaciji

    Esma Musić rođena je u Tuzli, u hladnom decembru 1992. godine. U Sarajevo se preselila 2011. godine kako bi započela studije Ekonomije. Nakon završetka fakulteta, 2016. godine odlučila je proširiti svoje horizonte i preselila se u Saudijsku Arabiju, gdje je radila kao stjuardesa za kompaniju Flynas. Ovaj posao obavljala je sve do 2021. godine, kada se vratila u Bosnu i nastavila karijeru u Sarajevu, kao članica kabinskog osoblja za kompaniju WizzAir. Nakon zatvaranja baze u oktobru 2022. godine, Esma je odlučila da je vrijeme za promjenu smjera u karijeri. Započela je rad kao administrativni radnik, što joj je omogućilo da živi mirnijim, ali ispunjenim životom, kako sama kaže.

    Pored svog redovnog posla, Esma vodi društvene mreže za nekoliko brendova, što smatra hobijem u kojem zaista uživa. Slobodno vrijeme provodi uz dobru knjigu, istražujući nova i zanimljiva mjesta, a često je možete vidjeti kako uživa u dugim šetnjama. Strastvena je u otkrivanju skrivenih dragulja svoga grada i pronalaženju inspiracije u svakodnevnim trenucima, što joj daje poseban osjećaj ispunjenosti.

    Na šta ste najviše ponosni u dosadašnjem radu?

    Najviše sam ponosna na svoju sposobnost da budem uspješna u svakom poslu koji sam do sada radila, u mom slučaju u pitanju su dva potpuno različita zanimanja. Kao stjuardesa, u obje kompanije sam se uspjela unaprijediti u glavnu stjuardesu, što mi je donijelo puno iskustva i samopouzdanja. Trenutno radim kao administrativni radnik, posao u kojem također uživam, a često dobivam pohvale za svoj rad što me dodatno motiviše da svakodnevno napredujem.

    Koliko pratite modne trendove i koja Vam je omiljena odjevna kombinacija, koji stil preferirate?

    Ne pratim slijepo modne trendove, ali mi se ponekad neki od njih svidi pa ga rado uvrstim u svoj stil. Najdraži mi je klasični stil s dozom elegancije. Obzirom da nam dolaze hladniji dani rekla bih da u tom slučaju za posao preferiram klasične crne poslovne hlače dubokog struka i crnu rolku uz dobre cipele, kaput i torbu. U svakodnevnom životu, volim jednostavan džins te obične crne ili bijele majice, kombinovano s kvalitetnim sakoom, tenama ili klasičnim čizmama.

    Kada je u pitanju večernja varijanta volim nositi duge elegantne ili klasične haljine , naravno u zavisnosti od prilike i lokacije na koju idem. Stil uvijek prilagodim situaciji, bilo da je riječ o formalnom događaju ili opuštenom izlasku, ne volim pretjerivati ni u čemu te svakako pazim kada uz odijevnu kombinaciju dodajem nakit te se umjereno šminkam. Smatram da svaka žena treba imati nekoliko ključnih, klasičnih komada u ormaru – poput bijele košulje, dobrog sakoa, kaputa, klasičnih i poslovnih hlača i haljina te kvalitetne cipele i čizme.

    Šta sve sadrži Vaša kozmetička torbica i koje preparate koristite?

    Moja kozmetička torbica sadrži sve što mi je potrebno za složenu skincare rutinu, koja uključuje veći broj preparata za svakodnevnu njegu lica i tijela. Njega kože mi je jako važna, pa pažljivo biram proizvode i prilagođavam ih sezoni i potrebama kože. Također, izbjegavam izlaganje suncu i uvijek se trudim održati kožu zdravom i hidriranom. Obzirom da sam živjela u zemlji gdje su tokom cijele godine visoke temperature i jako sunce, to je bio pravi izazov. Neki od proizvoda koje koristim su retinol, salicilna kiselina, vitamin c, niacinamid, peptidi, hidratantne dnevne i noćne kreme, hijaluronske kiseline i obavezno SPF tokom cijele godine. U posljenjih par godina se na tržištu naše države dosta proširio asortiman proizvoda za skincare, dok je prethodno bilo jako teško pronaći navedene proizvode, ali bih voljela da imamo još nekoliko brendova dostupnih u Bosni koje bih željela isprobati, te se nadam da će se uskoro naći i na policama u BiH.

    Koji beauty savjet bi dali drugim djevojkama?

    Moj beauty savjet za druge djevojke bio bi da budu svjesne opasnosti od pretjeranog sunčanja i korištenja solarijuma, te da ih maksimalno izbjegavaju. Korištenje SPF-a svakodnevno je ključno za zdravu kožu. Također, važno je njegovati kožu redovno i održavati je zdravom, te redovno ići na preglede. Ako odlučite uvrstiti aktivne sastojke u svoju skincare rutinu, to radite postepeno, nakon istraživanja, korak po korak u skladu sa svojim godinama kao i tipom kože. I veoma bitno, posebno za mlade djevojke, nikada nemojte spavati sa šminkom – obavezno perite lice i navečer i ujutro. Preporučila bih odličan profil na instagramu, “martina_dearskin”, gdje možete naučiti dosta toga o zdravlju kože i skincare proizvodima i rutinama.

    Šta mislite o estetskim zahvatima?

    Lično nisam zagovornik estetskih zahvata i ne bih ih radila, ali smatram da, ako će se neko osjećati bolje i imati više samopouzdanja nakon takvog zahvata, to je potpuno u redu i podržavam tu odluku. Niti osuđujem niti promovišem estetske zahvate, ali vjerujem da bi trebale postojati granice. Zahvati bi trebali biti usmjereni na minimalna uljepšavanja, a ne na radikalne promjene ličnog izgleda.

    Ima li naše društvo predrasuda prema mladim, lijepim i uspješnim djevojkama?

    Naše društvo svakog dana širi svoje vidike i primjetno je da ima sve manje predrasuda prema mladim, lijepim i uspješnim djevojkama. Ipak, mislim da još uvijek postoji određena doza predrasuda i osuda. No, smatram da takve djevojke ne bi trebale dozvoliti da ih to poremeti niti da previše obraćaju pažnju na takve stavove. Važno je ostati fokusiran na svoje ciljeve i samopouzdanje.

    Kako se nosite sa komentarima muškaraca i kakvi Vas momci privlače?

    Kada su u pitanju komentari, iskreno mi više znače komentari i pohvale od žena jer smatram da ženska podrška može značajno uticati na samopouzdanje. Mislim da bismo trebale što više hvaliti i iskreno podržavati jedna drugu.

    Što se tiče muškaraca, najviše me privlači dobar smisao za humor. Volim pozitivnu energiju i smijeh, te cijenim kada neko može iz svake situacije izvući ono najbolje, iako svi imamo lošije dane. Također, važna mi je ambicioznost, te da muškarac zna šta želi u životu, da je porodično orijentisan i da mi bude oslonac. Smatram da je za uspjeh veze i braka bitno i to da je muškarac finansijski jači od žene i da me podržava u mojim ciljevima i ambicijama. Važno mi je da imamo stabilan odnos u kojem mogu osjetiti sigurnost i podršku, kako emotivnu, tako i finansijsku.

    Koji su Vaši planovi za budućnost?

    Moji planovi za budućnost uključuju to da se ostvarim kao porodična žena uz mog sadašnjeg partnera, te jednog dana i kao supruga i majka. Na poslovnom planu želim dalje napredovati, a imam i ambiciju da u budućnosti pokrenem vlastiti biznis – bilo da je to marketinška agencija ili beauty salon. Ne planiram ponovo napuštati Bosnu, i nadam se da ću ostati ovdje, jer vjerujem da ova zemlja ima potencijal da se razvija i mladima pruži više razloga za ostanak. Također, želim nastaviti putovati i obići što više novih mjesta, jer putovanja su za mene važan izvor inspiracije i zadovoljstva.

    Must Read

    spot_img