More
    HomeDOBARDOBRE PRIČENUTRICIONISTKINJA ALMIRA AVDIĆ: Osnove pravilne ishrane za školarce

    NUTRICIONISTKINJA ALMIRA AVDIĆ: Osnove pravilne ishrane za školarce

    Pravilna ishrana je od važnog značaja za djecu, posebno za školarce koji su u fazi intenzivnog rasta i razvoja. Uravnotežena ishrana ne samo da pruža energiju potrebnu za svakodnevne školske aktivnosti, već i osigurava sve potrebne hranjive tvari za jačanje imuniteta, zdrav razvoj kostiju, mozga i održavanje zdrave tjelesne težine.

    U nastavku su navedene osnovne grupe namirnica, kao i njihova važnost za zdravlje djece.

    Voće i povrće: Šareni tanjir za jak imunitet!

    Konzumiranje najmanje pet porcija voća i povrća dnevno važno je za zdravlje školaraca. Ove namirnice su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima koji pomažu u jačanju imunološkog sistema i održavanju zdravog srca. Različite boje voća i povrća osiguravaju raznovrstan unos hranjivih tvari koje podržavaju sveukupno zdravlje djeteta.

    Cjelovite žitarice: Energija za cijeli dan!

    Žitarice, posebno cjelovite, poput zobi, integralnog hljeba i smeđe riže, pružaju dugotrajan izvor energije zahvaljujući složenim ugljikohidratima. One pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što je ključno za koncentraciju i energiju tokom školskih aktivnosti. Cjelovite žitarice, također doprinose zdravlju probavnog sistema zbog visokog sadržaja vlakana.

    Proteini: Gradivni materijal za rast i razvoj!

    Proteini su neophodni za rast mišića i regeneraciju tkiva kod djece. Namirnice poput piletine, ribe, jaja, mahunarki i orašastih plodova pružaju esencijalne aminokiseline potrebne za razvoj. Uz to, izvori proteina kao što su riba i orašasti plodovi sadrže omega-3 masne kiseline koje su ključne za razvoj mozga, unapređenje kognitivnih sposobnosti, pamćenje i učenje.

    Mliječni proizvodi i biljne alternative: Podrška za jake kosti i zube!

    Mliječni proizvodi kao što su jogurt, sir i mlijeko bogati su kalcijem i vitaminom D, koji su važni za razvoj jakih kostiju i zuba. Alternativno, biljni napici poput bademovog ili sojinog mlijeka često su obogaćeni ovim nutrijentima, pružajući slične benefite za djecu koja ne konzumiraju mliječne proizvode. Redovan unos ovih namirnica može pomoći u sprečavanju problema sa zubima i kostima te podržati pravilan rast.

    Voda: Temelj hidratacije i energije!

    Često se zaboravlja koliko je važno da djeca piju dovoljno vode tokom dana. Preporučuje se unos od najmanje šest do osam čaša vode dnevno (potreba za vodom je individualna) kako bi se osigurala pravilna hidratacija, koja je neophodna za koncentraciju, energiju i opće stanje.

    Zaključak: Pravilna ishrana – temelj za sretan i uspješan razvoj!

    Roditelji mogu pomoći djeci da usvoje pravilne prehrambene navike tako što će osigurati raznolikost i balans u njihovim obrocima. Planiranje obroka, uključivanje djece u kupovinu i pripremu hrane, te osiguravanje zdravih užina može značajno uticati na njihov rast, razvoj i akademske uspjehe. Na ovaj način, djeca će rasti snažna, zdrava i spremna za sve izazove koji ih očekuju.

    Autorica: bacc. nutr. Almira Avdić (Nutricionistički centar NutriSano)

    Must Read

    spot_img