More
    HomeDOBARDOBRE PRIČEIRMA SIJERČIĆ: Biti elegantan ne znači dotjerati se najskupljim komadima, već imati...

    IRMA SIJERČIĆ: Biti elegantan ne znači dotjerati se najskupljim komadima, već imati dobre manire

    Irma Sijerčić iz Sarajeva svakodnevno se suočava s izazovima u dinamičnom svijetu marketinga jedne velike grupacije.

    Ovaj poziv je odabrala jer dinamičnost marketinga odgovara njenoj energiji i pristupu životu, spajajući kreativnost s analizom i strategijom. Prema njenim riječima, svaki dan u marketingu donosi priliku za novo razmišljanje, kreativno izražavanje i povezivanje sa ljudima na različitim nivoima, što je jedan nepredvidljiv i uzbudljiv ritam koji je motiviše.

    “Volim započeti dan rano, vjerujući da svaki trenutak nosi priliku za nešto novo. Uvijek se trudim maksimalno iskoristiti dan, bilo da se radi o poslovnim obavezama, istraživanju nove destinacije ili jednostavno da uradim nešto za sebe lično. Ono što me zaista ispunjava u privatnom životu, osim osoba koje su mi vrlo bliske, su putovanja. Svaka destinacija nosi svoju priču, a ja volim biti dio tih priča makar na kratko. Posebno me inspiriše različitost koju susrećem na svakom putovanju – bilo da se radi o živahnim ulicama evropskih gradova, mirnim selima ili egzotičnim lokacijama, jer te različitosti motivišu ljude da budu otvoreniji, uče iz raznih perspektiva i konstantno rade na sebi. Iako volim dinamiku putovanja, uvijek se radujem povratku u svoje rodno Sarajevo.”

    1. Na šta ste najviše ponosni u dosadašnjoj karijeri? 

    Kroz svoju dosadašnju karijeru sam imala priliku raditi na brojnim izazovnim i uspješnim projektima. Učiti od eksperata sa dobrim referencama, kojima sam zahvalna na nesebičnom prenosu znanja, a što me motiviše da lično u budućnosti mogu svojim iskustvom i znanjem ispirisati nekoga i pomoći da se profesionalno izgradi. Jedna od bitnijih stavki u razvoju karijere je pronaći dobre mentore i imati uzor. Moj uzor su roditelji, koji su se i u nekim teškim vremenima uspjeli izboriti za mnogo toga, uključujući moje obrazovanje. Najviše sam ponosna što sam se, pored profesionalnog, izgradila kroz karijeru i kao ličnost. Rad sa ljudima i posao naučili su me da spoznam „novu“ sebe, pri čemu sam sticajem okolnosti shvatila da mogu pružiti puno više nego što sam smatrala da mogu. Kada naiđete na prepreku, htjeli ne htjeli, pokušat ćete je riješiti i na taj način pomjeriti vlastite granice. Unatoč tome što sam ostvarila želju da radim u struci, uspjeh nije došao preko noći. Također, pozicija koju obavljate u poslu nije mjerilo uspjeha. Citirat ću jednog američkog autora i edukatora Booker T. Washington koji kaže: “Uspjeh se ne mjeri pozicijom koju je neko stekao u životu, već preprekama koje je prebrodio na putu prema uspjehu“.

    Koliko pratite modne trendove i koja Vam je omiljena odjevna kombinacija? 

    Trudim se uvijek pratiti trendove generalno, pa tako i modne, ali pristupam modi sa stavom da stil treba biti osoban i autentičan. Uvijek ću birati elemente koji se uklapaju u moj lični stil i čine me da se osjećam ugodno i samouvjereno. Moja omiljena odjevna kombinacija je spoj jednostavnosti i elegancije. Volim nositi klasične komade kao što su košulja i pantalone, uz dodatak ručnog sata. Ništa što je upečatljivo vizuelno, jer smatram da je ključ elegancije u jednostavnosti zbog čega do izražaja dolazi osobnost. Biti elegantan ne znači dotjerati se najskupljim komadima, već imati dobre manire i ponašanje, poštovati druge, biti pristojan i profinjen. Odjeća i modni dodaci će samo naglasiti nečiju gracioznost i sofisticiranost. Naravno, odabir odjeće često zavisi od očekivanja okruženja i specifičnih situacija kojima treba prilagoditi odjevne kombinacije. Tako da nije poželjno odijevati se jednako za poslovni sastanak i za šetnju u prirodi. U poslovnom svijetu vrlo često se stvara prvi dojam o saradniku na osnovu odjevne kombinacije.

    • Šta sve sadrži Vaša kozmetička torbica? 

    Moja kozmetička torbica sadrži osnovne proizvode za beauty rutinu, koji su višefunkcionalni i praktični. Ne volim puno eksperimentisati sa kozmetičkim proizvodima te sam godinama lojalna određenim proizvodima koji su odgovarajući za moje potrebe. Tu su hidratantna krema koja mi pomaže da održim svjež izgled, makeup proizvodi od kojih su neizostavni maskara za naglašavanje trepavica, puder za prikrivanje sitnih nepravilnosti i karmin u neutralnoj nijansi koji se lako kombinuje u različitim prilikama. Nisam od onih djevojaka koje svugdje i u svakom momentu nose sa sobom kozmetičku torbicu, ali uvijek imam karmin za usne koji koristim često, kao i mali parfem koji daje osjećaj svježine. U zimskim danima je obavezna krema za ruke koja štiti kožu od pucanja.

    Koje beauty savjete bi dali drugim djevojkama? 

    Jedan od najvažnijih savjeta koji bih dala jeste da budu strpljive i dosljedne u svojoj njezi kože. Imala sam problem sa aknama do kasnijih godina, što me naučilo da je bitno razumjeti svoju kožu i prilagoditi rutinu njenim potrebama. Bilo je trenutaka kada sam mislila da ništa neće pomoći, kada je problematična koža uticala na moje samopouzdanje, ali uz strpljenje i stručne savjete dermatologa sam uspjela riješiti problem sa licem. Čišćenje kože blagim sredstvima, korištenje adekvatnih proizvoda i hidratacija su izuzetno važni za kožu. I danas se ponekad susrećem s povremenim problemima sa aknama, ali sam shvatila da je to potpuno normalno i da ništa nije savršeno. Važno je prihvatiti svoju kožu kakva jeste i ne biti strog prema sebi, jer svi prolazimo kroz faze u kojima naša koža nije idealna i to je sasvim u redu. Redovno odvajanje vremena za sebe može imati pozitivan učinak na kožu. Još jedan savjet koji bih dala je da ne padaju pod pritisak društvenih mreža i retuširanih fotografija. Svaka osoba ima jedinstvenu ljepotu, i to nešto što treba slaviti i prihvatiti.

    • Ima li naše društvo predrasuda prema mladim, uspješnim i lijepim djevojkama? 

    Nažalost, mislim da se ponekad susrećemo sa predrasudama koje proizlaze iz kombinacije uspjeha mladosti i izgleda. Ipak, društvo se razvija i sve više prepoznaje da uspjeh dolazi u različitim oblicima i od različitih ljudi, ali je važno da mi sami budemo ti koji će srušiti predrasude i biti primjer drugima. Na početku svog profesionalnog razvoja sam čula komentare da marketinškom industrijom dominiraju muškarci, no moje iskustvo je pokazalo da nema pravila. Upoznala sam mnoge uspješne poslovne djevojke, žene, majke koje su se istaknule na raznim i rukovodećim pozicijama u marketingu, medijima i ostalim branšama. Svaka od nas treba biti svjesna svoje vrijednosti i postignuća u svakom obliku te ne dozvoliti da nas tuđa mišljenja obeshrabruju. Predan rad i posvećenost sebi su najbolji odgovor na sve predrasude.

    Koja su Vaša očekivanja i planovi za budućnost? 

    Moji planovi za budućnost uključuju daljnji razvoj i usavršavanje u marketingu, gdje želim nastaviti istraživati nove trendove i inovacije. Pored profesionalnih ciljeva, želim nastaviti raditi na svom osobnom razvoju kroz učenje iz svakog iskustva koje mi se pruži. Dugoročno gledano, voljela bih biti u poziciji da ispirišem druge. Očekujem da će svaki naredni korak koji napravim biti usmjeren ka ostvarivanju ciljeva, uz zadržavanje energije koju unosim u sve što radim.

    Must Read

    spot_img