More
    HomeDOBARDOBRE PRIČEMIJA ADMIRA KAJEVIĆ: DURGA novi koncept šivenja je proizvodnja ljubavi u obliku...

    MIJA ADMIRA KAJEVIĆ: DURGA novi koncept šivenja je proizvodnja ljubavi u obliku odjeće

    Sarajka Mija Admira Kajević osnivačica je slow fashion, zero waste brenda – DURGA novi koncept šivenja.

    U razgovoru za dobarportal.net ističe da je ovaj posao izabrala iz ljubavi prema unikatnim odjevnim predmetima, koje nema niko.

    „A onda se ljubav da šijem sebi proširila na ‘zašto i drugi ne bi mogli uživati u posebnosti’. Počela sam od cegera, naravno unikatnih i feedback je bio dobar. Shvatila sam da postoje i druge osobe slične meni, koji razviju emociju za neki predmet koji samo oni imaju, i pronađu se u njemu. To je ono, kad vas na primjer, dukserica podsjeti na vašeg prijatelja i pomislite, ova duskerica je skroz on“, priča Mija Admira Kajević.

    Dodaje da kada želi sašiti kardigan, ili neki drugi odjevni predmet, njega prvo prenosi na papir.

    „Želim da bude savršen, i onda dodajem na papir ideje. Dužinu rukava, dužinu samog kardigana širinu i slično – to je konstrukcija modela. Inače, ne radim za sve modele konstrukciju, trenutno samo kardigani. Zatim sa tog papira prenosim nacrt (šnit) na materijal. Pazim na to da ostavim i dovoljno prostora za šavove da bi odjevni predmet bio veličina koju želim. Nakon prevrtanja, izrežem materijal i onda ide pod mašinu i šijem. Vjerojatno zvuči piece of cake, ali nije baš to tako samo ‘izrežeš i šiješ’. Treba tu preciznosti, mirnoće, ma i malo magije u rukama“, kaže naša sagovornica.

    Prema njenim riječima, svaki dizajner i krojač misli da je njegovo najbolje.

    „I to jeste tako. Mogu reći da je to neka specifičnost. Unikatno, da, i ne nije to što moje kreacije odvaja od drugih,  već da sam ja ta koja ima viziju (dizajnira, mada se ne bih nazvala dizajnerom), crta, reže, šije, a to u mnogim slučajevima nije praksa dizajnera, mnogi čak ne znaju koristiti mašinu za šivanje. E to je ono što me izdvaja od većine, ne bih rekla ostalih, jer u našoj državi postoje krojači koji znaju šta rade i to rade jako dobro“, govori ova Sarajka.

    Napominje da je veoma značajno što je njen brend i zero waste.

    „Živimo u vremenu brzog života, i moda je upravo takva. Brza, nepersonalizirana, bez duše, jednostavno hladna i već viđena. Susrećemo se i sa grobljem odjeće, drugi najveći zagađivač planete – fast fashion graveyard i poznati brendovi naravno su prvaci u tome. Od ostataka materijala šijem cegere i lastike za kosu. Želim da dodam da je DURGA i slow fashion brend, i u slučaju da zatreba popravka mojih modela, nakon kupovine, ljudi mogu doći kod mene, naravno“, govori Mija Admira Kajević.

    Priznaje da ne prati modnu scenu u Bosni i Hercegovini, niti na svjetskom nivou.

    „Ne znam modne dizajnere, možda par njih i ono što znam je hajmo reći sasvim ok. Međutim, moje mišljenje je da je to sve nekako isto, vrtimo se u par kvadrata, naravno čast izuzecima. Zašto na modnu scenu gledam ovako je to što ja nisam dizajner. Ja samo volim da ljudima ponudim alternativu“, kazuje naša sagovornica.

    Naglašava da je u dosadašnjem radu posebno ponosna na spori rast.

    „Da, upravo to. Organski rast. Na kvalitet koji pružam i na susretljivost. Ponosna sam na istrajnost, jer nije lagano nimalo, pogotovo što sam još na samom početku. Ponosna sam na to da do sada nisam imala nijednu lošu povratnu informaciju što se tiče kvalitete mog rada, i unikatnosti naravno“, navodi ova Sarajka.

    Ne krije da i u budućnosti priželjkuje rast biznisa.

    „Međutim, želim ostati prijateljski brend, onaj lični krojač kod kojeg možete kupiti uvijek nešto, a da znate da je to što kupujete i dalje napravljeno s puno ljubavi, i da brend nije izgubio emociju, i da nije postao samo mašina za proizvodnju novca već i dalje da bude mašina za proizvodnju ljubavi u obliku odjeće“, jasna je Mija Admira Kajević.

    Na kraju razgovora imala je i jednu upečatljivu poruku za sve mlade.

    „Fly. Kad se najviše bojite, skočite. Od svega za ovaj biznis sam samo imala hrabrosti, čak ne toliko ni znanja za šivanje, a da ne pričam znanje o vođenju biznisa, regulaciji cijena i slično. Ako imate san, taj san nije džabe u vašim srcima, to je Bog posadio u vama, jer to je nešto što vi već imate u budućnosti. Samo hrabro i naprijed. I naravno, moram reći, ono na čemu želim da se DURGA zasniva je LJUBAV LIJEČI“, zaključuje naša sagovornica.

    Must Read

    spot_img