NAIDA HODŽIĆ: Osnaživanje mladih od vitalnog značaja za razvoj Bosne i Hercegovine

Da u Bosni i Hercegovini postoje mlade i ambiciozne osobe primjer je i Naida Hodžić iz Tuzle, studentica drugog ciklusa studija na dva odsjeka pri Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Ova 26-godišnja djevojka u razgovoru za dobarportal.net ističe da su mladi u Bosni i Hercegovini suočeni s različitim izazovima i složenostima.

“Visoka razina nezaposlenosti, ograničen pristup kvalitetnom obrazovanju i nedostatak prilika za osobni i profesionalni razvoj. Posljedice rata ostavile su u naslijeđe političke i ekonomske nestabilnosti, uz to problemi poput korupcije, birokratske neučinkovitosti dodatno pogoršavaju izazove s kojima se suočavaju mladi u našoj zemlji. Osnaživanje mladih nije samo od vitalnog značaja za njihov osobni rast i dobrobit, već i za cjelokupni razvoj Bosne i Hercegovine”, govori Naida Hodžić.

Smatra da mladi u Bosni i Hercegovini pokazuju izraženu svijest o vlastitoj moći.

“To se očituje kroz njihov angažman u političkim procesima, aktivizam predvođen mladima i traženje obrazovnih i poduzetničkih prilika. Ove manifestacije sugeriraju da značajan dio populacije mladih shvaća svoj potencijal utjecaja na procese donošenja odluka i doprinosa pozitivnim društvenim promjenama”, kaže sagovornica.

Prema njenim riječima, uz formalno obrazovanje i teorijske pristupe, praktičan rad ima veliku važnost i neizmjerno značenje.

“Praktičan rad osnažuje pojedince da razviju vještine, sposobnost rješavanja problema i iskustvo. Omogućuje studentima da testiraju svoje znanje u stvarnom okruženju, pripremajući ih za izazove s kojima će se susresti u svojoj karijeri. Stoga bi praktičan rad trebao biti sastavni dio obrazovanja”, navodi ova mlada Tuzlanka.

Naida Hodžić (FOTO: Naida Hodžić, privatni arhiv)

Potom smo je upitali i na šta je najviše ponosna u dosadašnjem radu.

“Izuzetno sam ponosna na svoj akademski uspjeh, posebno na uspješno snalaženje na dva paralelna magistarska programa. Osim akademskih uspjeham ponosna sam i na izvannastavne inicijative. Ponosna sam na napredak koji sam postigla i veselim se nastavku svog putovanja učenja i doprinosa ovom području”, izjavljuje Naida Hodžić.

Zatim kazuje šta je najviše inspiriše i motiviše u radu.

“Težnja za intelektualnim rastom, davanje smislenog doprinosa ovom području i aktivno utjecanje na pozitivne promjene unutar društva su među mojim primarnim izvorima motivacije. Prilika za rast i osobni razvoj unutar mog područja potiče moju strast i motivira me za kontinuirano učenje i usavršavanje”, priča sagovornica.

Mišljenja je da naše društvo nedvojbeno ima predrasude prema mladim, uspješnim i lijepim djevojkama, gdje se takve djevojke i suočavaju s nizom izazova.

“Često se susrećemo s pretpostavkama da se njihova postignuća temelje isključivo na njihovom izgledu a ne na njihovim vještinama ili inteligenciji. Osim toga, društvena očekivanja u pogledu ljepote mogu dovesti do objektivizacije i potkopati njihova profesionalna postignuća”, jasna je ova svestrana djevojka.

Naida Hodžić (FOTO: Naida Hodžić, privatni arhiv)

Otkrila nam je i šta je čini sretnom osobom.

“Ljubav i druženje moje porodice, isprepleteno s divnom prisutnošću našeg psa Belle, utjelovljuju moju sreću. Njihova nepokolebljiva podrška, podijeljena iskustva i bezuvjetna ljubav našeg voljenog ljubimca stvaraju tapiseriju radosti koja obogaćuje moj život svaki dan, čineći temelj moje sreće”, naglašava Naida Hodžić.

Kada je riječ o modi, nastavlja da njena omiljena kombinacija uključuje blejzer s klasičnom bijelom majicom i parom dobro krojenih traperica.

“Ova kombinacija nudi izgled koji je uglađen i šik bez napora. Što se tiče kozmetike prednost dajem njezi kože. Oslanjam se na nježna sredstva za čišćenje, hidratantne serume i kreme kako bih održala zdravlje i vitalnost svoje kože. Ali uživam u šminkanju, obično koristim laganu podlogu ili toniranu hidratantnu kremu i upotpunim svojim omiljenim Shiseido Revitalessence Skin Glow puderom koji pruža blistav i zdrav ten”, dodaje sagovornica.

Ne krije da komplimente izrazito cijeni te ih prihvata sa zahvalnošću.

“U razmatranju osobina koje me privlače kod nekoga, ne radi se samo o vanjskom izgledu već o unutarnjim kvalitetama, koje uistinu zaokupljuju moju pozornost. Integritet je najvažniji. Ambicija i strast za osobnim razvojem kvalitete su koje nedvojbeno izazivaju moj interes, jer nema ništa privlačnije od nekoga tko teži biti najbolja verzija sebe”, napominje ova harizmatična djevojka.

Na kraju razgovora iznijela je i svoje planove za budućnost.

“Moje buduće težnje usmjerene su na upis doktorskog studija političkih znanosti i aktivnije angažiranje u političkoj sferi. Ovaj dvostruki fokus odražava moju predanost akademskom napredovanju i moju težnju za postizanjem pozitivnih promjena kroz politički angažman”, zaključuje Naida Hodžić.

Naida Hodžić (FOTO: Naida Hodžić, privatni arhiv)