SARAJEVO: Počeo Futures Leaders Summit

0
65

Drugi po redu Futures Leaders Summit u organizaciji Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini počeo je u Sarajevu i trajat će do 4. decembra. 

Summit kao jedan od najznačajnijih događaja za mlade koncipiran je na način da se okupe mladi STEM lideri i studenti naše zemlje koji će kroz keynote sesije, posjete uglednim kompanijama, radionice i networking moći da prošire svoje znanje i napraviti promjene u našem društvu.

Asja Vrabac iz Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini za dobarportal.net kazala je kako je cilj ovog summita da se okupe studenti i mladi iz STEM oblasti koji će ostati u našoj zemlji i napraviti prosperitetniju budućnost za sve. 

“Način na koji to radimo mislim da je najspecifičniji jer organizujemo vizite kompanijama gdje mogu vidjeti kako naši ljudi mogu napraviti velike kompanije koje ne moraju biti svjetski poznate, ali jednako dobre. Izdvojila bih networking kao highlight cijelog događaja zato što mladi imaju priliku da se druže sa svim tim ljudima, govornicima, sponzorima iz raznih kompanija, i tako stvore širu sliku svijeta kojeg mogu da kreiraju unutar naše zemlje”, kazala je Asja Vrabac. 

Počeo Futures Leaders Summit (FOTO: Amina Ahmetagić)

Dodaje da stanje u IT sektoru u Bosni i Hercegovini ide na bolje. 

“IT sektor je izuzetno jak u našoj zemlji. To sam posebno primijetila nakon što sam došla u Fondaciju budućnosti u Bosni i Hercegovini i vidjela sam koliko kompanija imamo unutar zemlje koje su izuzetno uspješne. Oko 300 mladih koju su se okupili iz STEM sektora većinski dolaze iz IT sektora za koji se mladi sve više i više interesuju. Kada sam išla u elektrotehničku školu, bile su dvije djevojke u generaciji, a sada ih 25, što govori o njihovoj zainteresovanosti”, navela je Asja Vrabac. 

Počeo Futures Leaders Summit (FOTO: Amina Ahmetagić)