More
    HomeDOBARDOBRE PRIČEODBROJAVANJE JE POČELO: Bliži se početak Futures Leaders Summita

    ODBROJAVANJE JE POČELO: Bliži se početak Futures Leaders Summita

    Bliži se početak drugog po redu Futures Leaders Summita u organizaciji Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini a koji se održava od 2-4 decembra u Domu mladih, Sarajevo.

    Ovaj Summit je jedan od načina da se okupe STEM studenti i mladi profesionalci iz naše zemlje koji će kroz keynote sesije, posjete uglednim firmama, radionicama i networkingu proširiti svoje znanje kako bi oni sutra donijeli promjene u našem društvu.

    Danas je svakodnevan izazov navesti mlade da svoje karijerne ciljeve ostvare unutar naše zemlje, te je cilj da se kroz FLS dokaže da se to može ostvariti. Tema ovogodišnjeg Summita jeste promišljanje sadašnjosti i ponovno zamišljanje budućnosti gdje će se zauzeti aktivna uloga u izazivanju promjena.

    U tome će se pridružiti uspješni ljudi koji rade ili surađuju sa svjetskim kompanijama poput Mercedes-Benz, SDG Impact Japan, Austrian Federal Ministry for Climate Action, Environment, Energy, Mobility, Innovation and Technology, Sigrid Therapeutics, i mnoge druge.

    “Zaista jedan sjajan, prvenstveno networking, pa onda i edukativni događaj. Upoznao sam ljude sa kojima sam u kontaktu i danas. Networking prilika je bila fantastična za upoznati ljude sa drugačijim mišljenjima, te sam dobio konstruktivni feedback koji je pomogao mi poboljšati svoje planove za karijerni razvoj. Sa edukativne strane, iako nije bilo vezano za moju struku, ipak je bilo interesantno naučiti koncepte iz drugih tema,s kojim sam se mogao poistovjetiti, poboljšati ideje i viđenja koja lično imam. Naravno o radionicama i profesionalcima koji su vodili to nije potrebno riječi trošiti, svi su bili ekstra i zanimljivi, ništa nisam propustio”, rekao je Danijel Despotović, učesnik FLS 2021.

    Do 18. novembra je bio otvoren i Travel Grant koji je omogućio da se studenti prijave na Summit bez vlastitih troškova. To uključuje ulaznicu u vrijednosti od 159 KM, smještaj i troškove prijevoza. Preko 10.700 KM za 56 mladih je izdvojeno od strane Summita da se omogući prostor za napredak liderima sutrašnjice. Mladi koji će se pridružiti kao dobitnici Travel Grant-a dolaze iz svih dijelova naše zemlje: Visoko, Bugojno, Zenica, Banja Luka, Bužim, Sarajevo, Tuzla, Bihać, Mostar, Maglaj, Goražde, Orašje, Zavidovići, Kladanj, Cazin.

    To su omogućili organizacioni tim Summita, Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini, njeni volonteri, partneri, te sponzori Mistral, ZenDev, HulkApps, Klika, APS, Q One Tech, ID-S Consulting, ZIRA, Klika, Č.J. Bihać, DCCS, Scientific Instruments Australia, Monri, Milkprocessing, i NonStop studio.

    Pored Travel Grant-a, oko 200 ulaznica je besplatno podijeljeno mladima da dođu i slušaju predavanja, uče i druže se na Summitu.

    Dodjela Vera Šnajder Nagrade 2022 u sklopu prvog dana Futures Leaders Summita

    Prethodna godina je bila velika godina za Fondaciju budućnosti u BiH jer je ujedno i pokrenuta priča odavanja priznanja i nagrada mladim naučnicama dodiplomskih/magistarskih/postdiplomskih STEM studija kao odavanje časti Prof. Veri Šnajder, bosanskohercegovačkoj Marie Curie.

    Život prof. Šnajder je bio transformisan zbog njenih putovanja u druge zemlje gdje je učila od svjetski poznatih naučnika, te se uvijek vraćala u svoju zemlju gdje je prenosila svoje znanje i implementirala isto u svoje naučne radove.

    Inspirisani time, Fondacija je pokrenula Vera Šnajder Nagradu gdje su i ove godine 2 pobjednice osvojile grant u iznosu do 5.000 KM da iskoriste na edukativno putovanje u inostranstvo, po njihovom izboru. Prošle godine su također bile 2 pobjednice, o čemu možete pročitati više ovdje. Jedna pobjednica je posjetila prestižnu Evropsku hemijsku konferenciju u Lisabonu, te se vratila sa znanjem koje nije mogla steći u svojoj zemlji ali ga je implementirala u svoj naučni rad.

    Dodjela ovogodišnjih nagrada će se održati 2. decembra u Domu mladih u 18h, a one će biti uručene od strane Prof. Mirjane Vuković, Verine posljednje studentice.

    Pozivamo sve zainteresovane da se registriraju putem ulaznica, čiji rok za kupovinu sniženih cijena se produžava: fls.ba/tickets.

    Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini ima za cilj osnaživanje mladih kroz liderstvo, tehnologiju i edukaciju od 2015. godine kada su i osnovani. Pomažu mladima da ostvare svoj puni potencijal i to je nešto što rade na svakodnevnoj bazi kroz stipendije, mentorstva, konferencije, te webinare.

    Must Read

    spot_img