ENA ŠABANAGIĆ: U fudbalu ne trebaju postojati predrasude, čast je igrati za svoju domovinu

0
99

Ena Šabanagić rođena je i odrasla u Čikagu (Sjedinjene Američke Države), a s pet godina počela se baviti fudbalom po uzoru na svog oca koji je rekreativno igrao te se uz njega zaljubila u ovaj sport.

Ova 25-godišnja djevojka sada je članica SFK 2000 Sarajevo i reprezentativka Bosne i Hercegovine te igra na poziciji desnog beka, iako je njena prirodna pozicija prednji vezni, ali može igrati i krilo te beka. 

„Počela sam igrati rekreativno i moji roditelji su htjeli vidjeti da li će mi se svidjeti taj sport i da li ću imati potencijala. Kad sam imala osam godina prešla sam u prvu ozbiljniju ekipu i od tada su me počeli primjećivati drugi treneri i bolje ekipe. Moj posljednji klub je bio Eclipse Select Soccer Club s kojim smo osvojili četiri titule prvaka koji mi je kasnije pomogao da dobijem stipendiju za fakultet. Igrala sam četiri godine na fakultetu Purdue University i dobila sam diplomu za biznis. Poslije toga sam igrala u Čikagu, Islandu i trenutno igram u Sarajevu“, priča Ena Šabanagić.

Ena Šabanagić (FOTO: Ena Šabanagić, privatni arhiv)

U razgovoru za dobarportal.net ističe da je velika čast biti dio tima SFK 2000 Sarajevo s obzirom na vrhunske rezultate koje ekipa zajedno postiže.

„Osjeti se veliko poštovanje za sve igračice, također i za one koje su prije igrale u ovom klubu. Treneri rade dobar posao i imaju veliku zaslugu u dosadašnjim rezultatima. Cilj nam je ove godine isti. Nadamo se još jednoj tituli i osvojenom kupu. Nadali smo se boljim rezultatima u Ligi prvaka, ali možemo biti ponosni na ovu mladu ekipu koja je uradila mnogo. Vjerujemo da je ovo samo početak“, govori ova fudbalerka.

Ena Šabanagić (FOTO: Ena Šabanagić, privatni arhiv)

Iako nije iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, ponosna je što nosi grb SFK 2000 Sarajevo.

„Vjerujem da ću uvijek dati sve od sebe i da ću pomoći ekipi u našim ciljevima. Vjerujem da uvijek postoji mjesta za napredak i trudim se da istrajem u tome. S obzirom na dosadašnju igru u ovom klubu, mom zalaganju i rezultatima nadam se da ću biti primijećena od nekog kluba koji je svoj fudbal podigao na još veći nivo. Zahvalna sam trenerici na uloženom trudu i konstantnoj podršci koju mi pruža. Ona zna za moje ambicije i drago mi je da mi pomaže da ostvarim iste“, kaže ova ambiciozna djevojka.

Ena Šabanagić (FOTO: Ena Šabanagić, privatni arhiv)

Smatra da je ženski fudbal u Bosni i Hercegovini mnogo napredovao u odnosu na ranije, ali da i dalje ima mnogo mjesta za napredak.

„Mislim da se ženski fudbal na klupskom i reprezentativnom nivou definitivno shvata ozbiljnije nakon svih rezultata. Ja vjerujem da u fudbalu ne trebaju postojati predrasude i da mi same trebamo biti podrška jedna drugoj. Veoma sam sretna kada vidim djevojke s naših prostora koje su uspjele i koje pomažu na promociji ženskog fudbala“, izjavljuje naša sagovornica.

Ena Šabanagić (FOTO: Ena Šabanagić, privatni arhiv)

Potom nam je otkrila na šta je najviše ponosna u dosadašnjoj karijeri.

„U svojoj karijeri imam mnogo stvari na koje sam ponosna, ali posebno bih izdvojila poziv za žensku A reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Velika je čast igrati za svoju domovinu i ne mogu biti više zahvalna na prilici koju sam dobila“, navodi Ena Šabanagić.

Ena Šabanagić (FOTO: Ena Šabanagić, privatni arhiv)

Na kraju razgovora imala je i poruku za sve mlade. 

„Moj savjet mladima jeste da uvijek prate svoje srce i da slijede svoje snove koje su zacrtali još kao mali. Moj idol tokom odrastanja uvijek je bila Mia Hamm, koja je također poslala istu poruku mladima i to je bio moj motiv tokom odrastanja“, zaključuje ova fudbalerka.

Ena Šabanagić (FOTO: Ena Šabanagić, privatni arhiv)