More
    HomeDOBARDOBRE PRIČEBERINA ŽIGO: Postali smo pasivni promatrači kao kolektiv

    BERINA ŽIGO: Postali smo pasivni promatrači kao kolektiv

    Berina Žigo je 24-godišnja djevojka koja trenutno živi u Prači i radi kao spikerica na radiju, a u razgovoru za dobarportal.net osvrnula se na položaj mladih u Bosni i Hercegovini i njihove probleme u društvu. 

    Navodi da se mladi u Bosni i Hercegovini susreću s mnogobrojnim problemima što, prema njenim riječima, nažalost za posljedicu ima njihov odlazak iz naše zemlje.

    “Ti problemi se ogledaju u nemogućnosti zaposlenja, neusklađenosti obrazovnog sistema s tržištem rada, nesigurnim radnim mjestima i ono s čim se cijeli svijet suočava danas. Mlade na odlazak iz zemlje motivira nezadovoljstvo kvalitetom života, nepovoljni socioekonomski uvjeti, nezaposlenost, te izostanak prilika za osobni rast i razvoj. Osjećaju nesigurnost, jer drugi ljudi odlučuju o njihovoj sudbini i vode ih u pravcu u kojem ne žele ići. Potrebne su velike promjene kako bi Bosna i Hercegovina sigurno koračala ka boljoj i prosperitetnijoj budućnosti”, kaže Berina Žigo.

    Dodaje da smo kao društvo puni sebe, a da smo zapravo prazni.

    “Ponašamo se onako kako mislimo da će to drugi najbolje prihvatiti, radimo ono što će drugi pohvaliti, bez vlastitog razmišljanja te se gubimo u tom sivilu. Postali smo pasivni promatrači kao kolektiv, postali smo nesigurni, bojažljivi, lijeni i razmaženi”, ističe naša sagovornica.

    Mišljenja je da se na mlade u politici često gleda kao na karijeriste. 

    “Nerijetko se smatra da bi se radije trebali posvetiti osobnom rastu i razvoju profesionalnih i onih vještina nužnih za djelovanje u građanskom životu. Politički aktivni mladi su dodatno zanimljivi jer su u debeloj manjini u svojoj dobnoj skupini, većinu mladih politika uopće ne zanima, a kamoli da ih zanima politički angažman”, govori ova 24-godišnja djevojka.

    Konstatuje da je govor mržnje rasprostranjen i uočljiv.

    “Govor mržnje nije nešto što se obično u Bosni i Hercegovini upućuje direktno, u ličnoj komunikaciji, ali se on izražava najčešće u online medijskom prostoru, tamo gdje je to moguće uraditi pod nadimkom”, priča Berina Žigo.

    Berina Žigo (FOTO: Berina Žigo, privatni arhiv)

    Smatra da često nismo ni svjesni da nosimo u sebi neke stereotipe koji vode do predrasuda a kasnije možda i do nekih neprihvatljivih oblika ponašanja.

    “Zadatak svih nas u neposrednoj blizini, jest da promislimo o tome koje su naše predrasude, kako smo ih formirali. Prije nego sudite osobu, pitajte je da vam objasni zašto je on/ona napravio ono o čemu se raspravlja, promislite na čemu temeljite svoje stavove i mišljenja o nekoj osobi. Preuzimanje perspektive druge osobe ili ulazak u tuđe cipele nas može potaknuti da zamislimo i doživimo emocije koje doživljavaju mete predrasude”, jasna je naša sagovornica.

    Kada je u pitanju moć mladih, apostrofira da se to najbolje ogleda u masovnom odlasku iz domovine.

    “Emigracija iz Bosne i Hercegovine je kontinuiran proces, a njeni glavni poslijeratni uzroci su ekonomske prirode. U pogledu nezaposlenosti u zemlji, najveći problem je što je ona strukturne prirode, a najveći udio predstavljaju osobe koje su nezaposlene više od godinu dana i čine 82% od ukupno nezaposlenih”, tvrdi ova 24-godišnja djevojka.

    Napominje da njena očekivanja nisu prevelika.

    “Unazad nekoliko godina stanje u državi se drastično ne mijenja, što zapravo i vidimo. Kao individua, kao mlada djevojka, planiram ostati ovdje, i boriti se sa svim nedaćama koje nas očekuju, a vjerujem u bolje sutra”, izjavljuje Berina Žigo.

    Mladima poručuje da budu hrabri i da se ne mire sa stanjem u našoj zemlji kojim nisu zadovoljni.

    “Odlučno se borite za svoja prava i svoje mjesto u društvu, to je vaša odgovornost, a ovo društvo je dužno da vam da šansu da u ovoj lijepoj zemlji imate kvalitetan i kreativan život”, zaključuje naša sagovornica.

    Must Read

    spot_img