AMRA ZAHIROVIĆ: Najbolje radove napišem slučajno

Amra Zahirović je 18-godišnja djevojka koja živi u Banovićima i koja se od ranog djetinjstva bavi pisanjem te je autorica zbirke poezije “Govor duše” i zbirke tekstova “Od mene tebi”. 

U razgovoru za dobarportal.net ističe da je završila srednju medicinsku školu, a zatim upisala i medicinski fakultet, opći smjer.

“Od nižih razreda osnovne škole sam pisala razne dječije pjesmice, priče i slično. Vremenom je to samo postajalo kvalitetnije i teme radova su se mijenjale. Volim pisanje oduvijek, nemam tačan odgovor na to odakle i kada se ta ljubav stvorila, mislim da sam se rodila s tim”, kaže Amra Zahirović.

Amra Zahirović (FOTO: Amra Zahirović, privatni arhiv)

Dodaje da zapravo ne traži inspiraciju za pisanje.

“Najbolje radove napišem slučajno, sjedim i listam neku društvenu mrežu i odjednom mi u glavi krenu stihovi ili rečenice koje odmah zapisujem”, priča ova zaljubljenica u pisanu riječ.

Otkrila nam je i šta je to izdvaja od drugih autora.

“Rekla bih da me izdvaja to što jako rijetko pišem iz nekog svog iskustva kad je u pitanju poezija. Pišem, ali rakvi radovi jako rijetko budu objavljeni. A od ostalog, smatram da me izdvaja to što pored kreativnog pisanja pišem i edukativne tekstove u kojima se nalaze razni savjeti”, govori Amra Zahirović.

Amra Zahirović (FOTO: Amra Zahirović, privatni arhiv)

Naglašava da trenutno najviše voli pisati edukativne tekstove i tome je najposvećenija. U svojim tekstovima bavi se problemima koje najčešće imaju njeni vršnjaci, ali i ostali.

“Do sada sam najviše ponosna naravno na svoje zbirke, kao i na to što sam bila inspiracija nekim drugim ljudima da započnu neke stvari za koje nisu imali hrabrosti dok nisu čitali neke moje radove. Također, ponosna sam na sva nova prijateljstva koja sam stekla kroz pisanje”, navodi naša sagovornica.

Prema njenim riječima, društvene mreže su danas nešto osnovno preko čega ljudi komuniciraju i mišljenja je da mogu mnogo pomoći pri pronalaženju prave publike.

“Društvene mreže imaju i neke negativne strane, ali se ja uvijek trudim da stavim fokus na ono pozitivno i iskoristim maksimalno sve što se nudi”, napominje ova djevojka.

Amra Zahirović (FOTO: Amra Zahirović, privatni arhiv)

Odgovorila je i na pitanje kako uspijeva uskladiti sve obaveze.

“Kada je školski period tad obično smanjim pisanje da se posvetim školi. Kada imam slobodnog vremena, pišem i radim druge stvari koje volim. Važno je da se dobro organizujem, jer kada imam sve isplanirano tad obično i izvršim sve obaveze”, izjavljuje Amra Zahirović.

S obzirom na to da i svojim izgledom privlači pažnju muškaraca, kazala nam je i kako se nosi sa mnogobrojnim komentarima.

“Naravno to je nešto sasvim normalno i očekivano. Ljubazno dam do znanja da nisam zainteresovana za te stvari, ako se ponekad nađe neki negativan komentar ili uvredljiva poruka, uvijek postoji opcija blok”, poručuje naša sagovornica.

Amra Zahirović (FOTO: Amra Zahirović, privatni arhiv)

Osvrnula se i na svoje ciljeve i planove u budućnosti.

“Prvenstveno želim završiti fakultet i raditi taj posao jer je to nešto što volim od malena i to mi je najveći san i cilj. Također, mislim da je u današnje vrijeme jako bitno za osobu da bude edukovana (ne mislim isključivo na fakultet), pa se trudim da se što više edukujem. Kada je u pitanju pisanje, planiram nastaviti ovako i kroz nekoliko godina objaviti štampanu knjigu”, obznanjuje ova zaljubljenica u pisanu riječ.

Na kraju razgovora imala je i poruku za sve mlade.

“Mladima bih poručila da se edukuju i obrazuju koliko god im to mogućnosti dozvoljavaju. Postavite sebi prioritete i ne dopustite okolini da vas u tome spriječi. Ono najvažnije – nikada ne slušajte mišljenja drugih i ne plašite se osude”, zaključuje Amra Zahirović.