More
    HomeMUZIKAPUBLIKA UŽIVALA: Održan šesti međunarodni festival gitare "Guitar United"

    PUBLIKA UŽIVALA: Održan šesti međunarodni festival gitare “Guitar United”

    U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo od 28. do 31. oktobra 2021. godine održan je šesti međunarodni festival gitare “Guitar United”.

    Program je otvorio Ištvan Remer, hrvatski umjetnik i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Također, gledaoci i ljubitelji zvuka gitare imali su priliku uživati u izvedbama španskog umjetnika Daniela Hernandeza, kao i Tanosa Mičalasa iz Grčke.

    Sudeći prema aplauzu koji je dobio, Daniel Hernandez, uspio je prenijeti duh španskog flamenca na sarajevsku publiku. Mladi Španac na kraju svog nastupa izveo je kompoziciju “Bulerias” i izazvao sveopšte oduševljenje.

    “Guitar United” (FOTO: Ana Motika/dobarportal.net)

    Posljednje večeri u okviru programa “Podijum za mlade” nastupili su najmlađi gitaristi, kao i student Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

    Festival je prevashodno nastao kao ideja promocije muzičke umjetnosti s klasičnom gitarom u centru pažnje. Prvi put festival je održan 2016. godine, i tada je postigao veliki uspjeh.

    Autor: Ana Motika

    Bilješka o autoru:  Ana Motika rođena je 22.10.1998. godine, a 2021. godine diplomirala je novinarstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Piše i istražuje o marketingu, javnom nastupu i medijskoj pismenosti, iskustvima s putovanja, ravnopravnosti polova i rodno zasnovanom nasilju. Članica je Erasmus studentske mreže.

    Must Read

    spot_img