DIJALOG ZA BUDUĆNOST: Djeca imaju šta da kažu, mi želimo biti promjena u društvu!

Sajra Kustura predstavnica je Dječijeg parlamenta općine Novi Grad u Sarajevu, a koji djeluje u sklopu NVO “Naša djeca Sarajevo”. Bavi se aktivizmom mladih u NVO “Naša djeca Sarajevo”, UNICEF i Save the Children.


Radom na aktivnostima, omladina upoznaje ljude iz cijelog regiona te tako stvaraju mrežu mira s ciljem da ne traže promjene, već da budu promjena. Za nekoliko dana bit će okončan regionalni program Dijalog za budućnost, a koji se sprovodio od 2019. godine od strane UN-a, UNICEF-a i UNESCO-a. Program DFF-a (Dialogue For the Future) sprovodio se u cilju stvaranja više prostora za konstruktivne dijaloge i promovisanje socijalne kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. U sklopu istoga imali su nekoliko različitih projekata, među kojima su projekti: D(j)eca kažu, Umjetnost razumijevanja (gdje su imali i razmjenu mladih iz BiH i CG u februaru ove godine), Umjetnost demokratije te projekat Glasovi mira (omladinski hor).

Na navedinim, naša sagovornica bila je na poziciji voditeljice regionalne konferencije te moderatorica završne regionalne dijaloške platforme UN-a.

“Voljela bih da istaknem svoj aktivistički rad, želju da budem dio velikih dobrih priča koje zaslužuju da budu promovisane, da pokažem ljudima da itekako postoji dobra i svjetlosti još uvijek, ali i da predstavim, za sami završetak programa DFF-a utiske o svim aktivnostima koje smo sprovodili, unatoč pandemiji i preprekama”, navodi Sajra u razgovoru za dobarportal.net.

Koje aktivnosti su se provodile u toku trajanja DFF-a? Da li ste nakon svega zadovoljni programskim sadržajima?

U sklopu DFF-a imali smo priliku da okupimo adolescente do 18 i mlade do 30 godina, gdje smo kroz kreativan način, kroz umjetnost, ili panel diskusije razgovarali o bitnim društvenim pitanjima, a tiču se obrazovanja, zdravstva, stanovanja i životne sredine. Premda se veliki dio aktivnosti održao online putem, uspjeli smo da osjetimo istinsku sreću i na praktičan način naučimo mnogo toga.

Opišite nam ukratko projekat u kojem ste učestvovali sa svojim vršnjacima i ostalom omladinom iz regiona.

Projekat ,,D(j)eca kažu“, sprovodili su  MODS (Mreža organizacija za decu Srbije) i ,,Naša djeca Sarajevo“, na kojem sam bila voditeljica završne regionalne konferencije. Mladi Srbije i Bosne i Hercegovine su kroz radionice i samu konferenciju pokazali da djeca imaju šta da kažu, te smo zajedno govorili u ime marginalizirane djece i zatražili stvaranje boljih životnih uslova za svako dijete. Ono što me najviše raduje jeste da postoje mladi širom regije, i to u velikom broju, koji misle na onu djecu koja nažalost nemaju bezbrižno djetinjstvo.  – Umjetnost je sastavni dio života, samo je stvar pojedinca koliko će uživati u tim osebujnim čarima. Kada ljudi pronađu zajednički jezik kroz muziku, ples, glumu ili književnost, onda su niti među njima neraskidive, a odnos išaran najljepšim bojama emocija. Kroz projekat ,,Glasovi mira“ i ,,Umjetnost razumijevanja“, međusobno smo se razumjeli kroz umjetnost i stekli prijateljstva za čitav život. ,,Glasovi mira“ jeste omladinski hor, a ,,Umjetnost razumijevanja“ projekat u sklopu kojeg smo imali devetodnevnu razmjenu mladih iz BiH i Crne Gore u Tuzli. U jeku pandemije mi smo pjevali, glumili, igrali se, učili, kroz vježbe osjetili svoju nutrinu, ozdravili svoju dušu i u najboljem zdravstvenom stanju vratili se svojim kućama negativni, ali samo na COVID!

Koja je bila konkretno Vaša uloga u toku održavanja programa? Da li ste išta novo naučili o temama koje ste obrađivali?

Na DFF Regionalnoj dijaloškoj platformi za mlade bila sam jedna od tri moderatora panel diskusija. Naučila sam kako da koordiniram velikim brojem ljudi, čak i u ovim teškim epidemiološkim uslovima. Naučila sam kako da nastojim prenositi poruke mira i tolerancije; kako da se nosim sa svim usputnim nedaćama i preprekama, kako da ostvarujući svoje ciljeve i snove pomažem drugima da pronađu svoju sigurnu luku pod ovim nebom. Naposlijetku, naučila sam kako je bitno biti vijesnik dobra i isto to dobro ostavljati iza sebe. Neizmjerna podrška koju smo svi mi, mladi, dobili kroz ovaj program je neprocjenjivo vrijedna, posebno za nas koji ne čekamo promjene, već svakodnevno činimo promjene.