PARK GROUP DUBAI: Most između investitora sa Istoka i Bosne i Hercegovine

0
336

Bosna i Hercegovina sa strateškim položajem, pogodnom klimom, multikulturalnom strukturom, neprikosnovenim prirodnim ljepotama, vezama s Istokom i Zapadom i sa mnoštvo nedovoljno iskorištenim resursima, sjajna je prilika za privrednike i investitore.

Nije nepoznato da je Bosna i Hercegovina zanimljiva destinacija za turizam i investiranje pojedinaca i kompanija sa Bliskog istoka. Bosnu i Hercegovinu kao pogodnu zonu za investiranje prepoznala je i grupacija kompanija iz Dubaija koja djeluje pod imenom “Park Group Dubai (PGD)”, a koja pokreće impozantne projekte, a koji će, prema očitim izgledima, napraviti značajne pozitivne promjene u privredi Bosne i Hercegovine.

“Park Group Dubai” čine kompanije koje djeluju u oblastima izgradnje nekretnina, veleprodaje različitih vrsta proizvoda, kozmetičkih preparata, tekstila, kao i prehrambenih proizvoda.

“Park Group Dubai započeo je nekoliko velikih projekata u Bosni i Hercegovini, poput projektovanja i izgradnje poslovnih i stambenih kompleksa, kao i ulaganja u proizvodnju hrane.” – kazao je Asif Jabbar, šef prodaje i marketinga Park Group Dubai.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u narednom periodu u fokusu će biti projekti iz oblasti gradnje luksuznih naselja te drugih vrsta stambenih i poslovnih objekata koje će izvoditi kompanija “Park Investments d.o.o.”, članica “Park Group Dubai”. “Park Group Dubai” je spona sa drugim investitorima sa područja Azije koji su zainteresovani za ulaganje na području Bosne i Hercegovine i koja svojim iskustvom na određeni način djeluje i kao garancija investiranju u Bosni i Heregovini drugim poduzetnicima sa tog područja.

“Smatramo da je Bosna i Hercegovina idealna zemlja za širenje našeg poslovanja i investiranje, što smatramo i našim doprinosom njenoj ekonomiji zauzvrat za ovu priliku. BiH je prekrasna kulturna sinergija Istoka i Zapada s nevjerovatnom prirodom i potencijalom, posebno s obzirom na to da je svojevrsna kapija za Europsku uniju. Sretni smo što smo most između investitora iz zemalja Bliskog Istoka i Istoka i Bosne i Hercegovine. U cijelom svijetu ne postoji država za investiranje kao što je Bosna i Hercegovina, vodeći se podacima iz izvještaja koji je nedavno objavio Deloitte, a takođe pozivamo investitore iz cijelog svijeta da nam se pridruže i ulažu u ovu zemlju.” – Izjavio je predsjednik Park Group Dubai, Iftikhar Yousuf.

U najavama jedan od prvih velikih projekata ove grupacije, pod nazivom “Ranchville”, bit će realizovan u Rakovici, nedaleko od Sarajeva. “Ranchville” je impozantni zatvoreni stambeni kompleks u vidu farme koji nudi koncept življenja na farmi, na luksuznom nivou. Smješten na području Rakovice, podrazumijeva mogućnost kupovine zemljišta sa ogradom te mogućnosti biranja tipa kuće i dodatnih objekata unutar svoga vrta. Na Ranchville posjedu stanovnici će uživati u domaćem voću i povrću iz svoga vrta, domaćim životinjama, aktivnostima na otvorenom te uživati u poljoprivrednim iskustvima. Osim privatnih posjeda, u okrugu kompleksa će se nalaziti hotel, golf teren, mesdžid, veterinarska stanica, supermarket, restoran za 200 osoba, poljoprivredna apoteka, hemijska čistionica, pješačka staza, park za djecu i igralište.

Modernom gradnjom, pažnjom prema detaljima i jedinstvenim konceptom, projekat “Ranchville” predstavlja novu viziju luksuznog življenja u Europi. Stanovnici kompleksa “Ranchville” imaju priliku da uživaju svjež zrak, prirodno osvjetljenje, šumu, prirodna izvorišta vode te okućnicu sa bazenom i vrtom i životinjama koje i kako ih žele uzgajati.

“Park Group Dubai” već više od decenije vodi velike i ozbiljne projekte i ima svoj potpis na značajnim građevinskim investicijama, koji su implementirani u Dubaiju, Indiji i Pakistanu, a pred njima su i progresivni planovi za budućnost kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. U planovima PGD su investicijski projekti gradnje, stambenih objekata, noviteti i inovacije u arhitektonskom smislu. Svi građevinski projekti koji su u nastanku bit će u sinhronizaciji sa prirodom Bosne i Hercegovine, poštujući njeno okruženje.

Prethodni period je pokazao da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina privlačne destinacije za turiste sa Bliskog Istoka i ostalih država, što je ostavilo veliki trag na bh. turizam kojim se dopinosi veliki značaj ekonomiji Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je dobro tržište za investicije jer je na sigurnom putu ka pridruživanju Europskoj uniji, tako da će vrijednost postojećih i budućih investicija samo rasti kako se očekivalo. Financijski i bankarski sektor je prilično stabilan s obzirom na to da je valuta u KM direktno vezana za EUR. Park Group Dubai pruža konsultantske usluge i podršku svima zainteresiranim za ulaganje u BiH” – izjavio je šef korporativnih poslova Park Group Dubai, Ahmed Sattar.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja posjeduje sve potrebne pretpostavke da bude ključna tačka i svojevrstan centar za razvoj regionalne saradnje. Zakonski okviri su uredno regulisani i povoljni za strane investitore koji uživaju jednak status s domaćim investitorima, svjedodžba je Park Group Dubai.