ERMA RAMIĆ: Moji romani su za one koji se žele opustiti i uživati

Erma CoCo Ramić rođena je u Mostaru, gdje je uspješno stekla i svoje fakultetsko obrazovanje. Na Univerzitetu Džemal Bijedić stekla je zvanje pedagoga. Dalje se usavršavala i specijalizirlala za inkluziju, rad sa djecom, omladinom i starijim ljudima sa posebnim potrebama.

Erma se odlučila za inkluzivni rad, kako navodi, u ovoj nemani koja nas je snašla, vremenu u kojem smo bukvalno doveli sebe pred ispit izdržljivosti, i to one psihičke, nesvjesno tražeći zdrave načine kako napraviti nešto za opuštanje. Erma je imala pa i ostvarila svoju zamisao o pisanju romana.

“Ta ideja je bila veoma ozbiljna, pošto rekreativno pišem već dugo. To je  dar koji sam naslijedila od svoje majke koja je pisala u doba Jugoslavije i osvojila nagradu na republičkom takmičenju ‘Sloboda pjesma beskrajna’. Moje pisanje ne ide u tom smjeru, mada pišem već dugo, ja sam više orijentisana na prozu”, kaže za dobarportal.net Erma.

Otkrila nam je i kako je za muzičara i producenta Džavida Ljubovcija uradila nekoliko pjesama.

“Ja sam se koncentrisala više na prozu, moju neiscrpnu maštu. Pokazala sam vremenom i ogromnu ljubav prema pisanju iste. Od mog standardnog puta odmakla sam napisavši nekoliko pjesama za priznatog muzičara Džavida Ljubovcija”.

Prema Eminom planu, uskoro bi trebala izaći njena prva knjiga koja se zove “Album za troje”. Sav skupljeni prihod od prodaje te knjige planirano je da bude doniran za djecu sa posebnim potrebama.

“Moje veliko debitantsko djelo je stručna literatura ‘Odgoj mladih u 21 vijeku i utjecaj medija na njihov razvoj’. To ću raditi najvjerovatnije nakon pandemije koronavirusa. To je djelo gdje moram mnogo truda da uložim, pa i da napravim promociju istog. Smatram da je to nešto što želim da ostavim nakon sebe, nadolazećim generacijama”.

Ramić posebno ističe kako je “u ovom ludilu cijelom” primijetila na Facebook-u i društvenim mrežama strašno loše stanje društva. Tvrdi kako ponašanje i stanje nije zdravo jer se konstantno objavljuju smrtovnice te kače u objave ili kandidati za izbore koji su bili ili neki reality sadržaji. Sve to ju je ponukalo da napravi nešto laganije, imajući namjeru da zabavi ljude koji žele da čitaju nešto opuštajuće. Smatra da je potrebno, jednostavno rečeno, bar malo da predahnemo od ovog zla i nemani u vremenu koje nas je snašlo.

“Napisala sam do sada osam kraćih romana, mogu se pročitati u online izdanju. Romani su ljubavnog karaktera i nekog laganog sadržaja koji je pronašao svoje mjesto kod svakog od dosadašnjih čitalaca. Jako mi je drago zbog toga. To je sve u vidu zabavnog karaktea i u svrhu relaksiranja mojih prijatelja, poznanika, pa i virtualnih prijatelja na društvenim mrežama”, zaključuje Erma za naš portal.