PREDSTAVLJAMO VAM: Ines Džanković, vlasnica salona koji će Vašoj koži pružiti najbolje

Sigurno je da većina djevojaka, kako adolescentica, tako i onih u srednjoj životnoj dobi, najveću pažnju poklanjaju koži svoga lica. Suština jeste pravilna njega iste. Živimo u vremenu kada su nam pristupačni mnogi tretmani koji će pomoći da riječ pravilno sprovedemo u djelo na najbolji mogući način.

Novootvoreni beauty salon u Sarajevu je salon koji nudi mnoštvo usluga za pripadnice ljepšeg spola koje će svojoj koži uspjeti priuštiti ono što zaslužuje, a to je samo najbolje. Jer, koža definitivno pamti i jedna je od onih koja najčešće utječe na naše samopouzdanje.

Ines Džanković, vlasnica beauty salona, pored toga magistrica Ekonomije, ali i educirana makeup artistica, objašnjava kako je nastala želja da jednoga dana otvori salon ovakve vrste.

Želja za oazom mira je počela na fakultetu. Ali uvijek je tinjala jer u djetinjstvu, a i danas su me okruživale žene koje su vodile računa o njezi tijela i lica, posebno me fasciniralo to što moje nane i pranane su imale uvijek neke recepte za ovo i ono. U međuvremenu, u fazi odrastanja ili puberteta sam počela koristiti makeup i eksperimentisati, a tetka koja je svojevremeno radila u Chanelu mi je poklonila set Chanelovih četkica i nekoliko ruževa misleći kako sa tim poklonom neće pogriješiti, i bila je upravu. Te četkice su stajale tako upakovane i služile za moje divljenje sve dok nisam odlučila da se educiram kod profesionalnog makeup artista. Nakon edukacije za makeup artista, magistrirala sam na Ekonomiji i maturirala u srednjoj školi na smjeru kozmetički tehničar”, kaže Ines Džanković.

Beauty salon (FOTO: privatni arhiv)

Ističe da je srednju školu završavala paralelno sa fakultetom i da se u tim trenucima odlučila na bitan korak, a to je da svoju želju pretvori u stvarnost.

“Budući da je u gradu more salona i da su svi saloni sličnog imena bilo je teško naći inspiraciju, a znala sam da želim klijentu posvetiti sebe i svoje vrijeme, da se osjeća ugodno i da ne mora slušati zvukove i priče koje su nepoželjni prilikom jednog tretmana. Viziju loga smo prebacili na papir, ja sam željela profil žene čiji turban za čuvanje kose prilikom tretmana liči na školjku, da povežemo sve momente i gradove. Tako je krenula cijela euforija oko salona, sva porodica je puhala u moja jedra. Svi su dopuštali da na njima probam preparate, aparate, tretmane, makeup i bodrili me beskonačno. Tako da sam danas dužna svima na cjeloživotne gratis tretmane”, s osmijehom priča naša sagovornica.

Navodi kako njen salon pruža potpunu privatnost, zagarantovanu diskreciju, zen atmosferu te da djevojke koje odluče posjetiti isti nemaju razloga ustručavati se problema zbog kojeg su došle. 

Beauty salon (FOTO: privatni arhiv)

Koža je organ koji vraća ono što joj mi dajemo, stoga moramo biti vrlo oprezni kada je riječ o njoj te voditi računa kakve proizvode stavljamo na svoju kožu. Navodi kako će nam koža u budućnosti sigurno biti zahvalna zbog onoga što činimo za nju u sadašnjosti, ali i da kvantitet često ne diktira kvalitet.

Zdravlje kože je danas luksuz, posebno kod adolescenata, najviše zbog uticaja medija i prikazivanja nerealnih slika, površnog shvatanja preparata i aparata, vođenje mišlju da se određene problematike rješavaju problemi i sl. Ne postoji rješenje preko noći za problematiku koja dugo postoji na koži i bitna je disciplina. Međutim, disciplina je nešto što traži praćenje pravila bez odstupanja i bez ‘ma samo večeras’, jer koža pamti, oprostit će vam jednom ili dva puta godišnje to što ste je očistili vlažnim maramicama. Higijena kože je vrlo jednostavna ali zahtjeva rutinu, a te rutine često zaboravimo ili preskočimo u periodu od 18-28 godina kada se školujemo, partijamo, učimo…. Teško je sve uskladiti u brzom tempu koji nam život nameće ali je lakše odžavati kožu koju je kozmetičarka sredila i pripremila do vašeg sljedećeg susreta sa njom. Jedan od najvećih problema je taj što svi tragaju za instant rješenjem. Iskreno, ako mene pitate, ni kafa ne treba biti instant a posebno ne instant rješenje za zdravlje kože. I obavezno je naglasiti da niko na svijetu nema identičan tip kože niti može svima odgovarati jedan proizvod ili tretman. Često zbog trendova na društvenim mrežama ljudi posežu za skupim tretmanima koji možda i nisu za njihov tip i stanje kože. Nekada rješenje može biti vrlo jednostavno,  i smatram da skuplje ne znači kvalitetnije. Posebno ne skupe kreme koje su brendirane imenima influensera a sumnjivih su sastojaka i porijekla”, dodaje ova makeup artistica.

Beauty salon (FOTO: privatni arhiv)

Mladi danas sve rjeđe slušaju starije. Sa tim se slaže i ova skromna djevojka, koja kaže da bi bilo kakva poruka njima bilo pametovanje i mudrovanje sa njene strane. Ali ipak, navodi da je bitnije od svega da volite ono što radite jer će tada uspjeh biti zagarantovan.

Svi smo imali nekoga ‘iznad glave’ ko je pametovao i mudrovao zbog straha od egzistencije djeteta i svega što život nosi, posebno ako ste žensko dijete. U mojoj porodici su se ženska djeca motivisala i ohrabrivala na fakultete i dalja usavršavanja uz pošalicu, završi fakultet radi sebe a poslije radi šta god želiš. Podrška je jako bitna, ustvari, ključna. Ali prije nego što zatražite podršku morate smisliti šta želite, kojim smjerom želite da vaš posao krene, sa kakvim ljudima želite da radite i da li se sve to uklapa u sferu vaših interesa. Smatram da za snove nije bitna dob, samo hrabrost i podrška. Padanja na putu do cilja moraju da se dogode jer su to ova naša iskustva koja imamo, to su lekcije koje drugima pričamo i ne treba ih shvatati kao tragični događaj. Naš narod je divan i srčan, ima priliku da uspije i najbitnije je da kada se probudite ne kažete ‘moram raditi’ to zvuči tegobno, onog trenutka kada kažete ‘idem raditi’ znajte da se to radi zato što se voli i da će u taj posao biti uložen trud, ljubav i želja za usavršavanjem”, zaključuje Ines Džanković.