UMOS KORAK: Mladi iz pokreta Vrijedni pažnje obilježili Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

0
267

U sklopu projekta #Vrijednipažnje članovi Udruženja mladih općine Sapna “Korak” pridružili su se obilježavanju Dana ružičastih majica, odnosno Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja.

World Vision BiH podržao je obilježavanje Dana ružičastih majica u 27 škola, 17 omladinskih udruženja širom Bosne i Hercegovine i privremenom prihvatnom centru Ušivak.

U školama su održane likovne izložbe, literarna takmičenja te je sa djecom razgovarano o vršnjačkom nasilju i posljedicama koje ono ostavlja na pojedinca. Pored školskih aktivnosti, na ulicama gradova su na inicijativu djece održani ulični performansi. Dodatno, World Vision BiH je ove godine Dan ružičastih majica obilježio i u privremenom prihvatnom centru Ušivak gdje su za djecu osnovnoškolskog uzrasta organizirane edukativne i kreativne radionice, dok je za maloljetnike bez pratnje u okviru programa psihocijalne podrške organizirana tematska radionica. Sve aktivnosti su održane u skladu sa epidemiološkim mjerama i školskim protokolima.

Ove godine je Dan ružičastih majica obilježen pod sloganom “Ne budi sila iza profila/Don’t be mean behind the screen”, kojim djeca i mladi ukazuju na porast vršnjačkog nasilja putem interneta.

U saradnji sa osobljem škola, partnerima na lokalnom niovu i pokretom mladih Vrijedni Pažnje, World Vision BiH potiče djecu i mlade da jedni sa drugima otvoreno razgovaraju o veoma prisutnom problem nasilja među vršnjacima.

Obilježavanje Dana ružičastih majica događa se u sklopu kampanje Vrijedni pažnje, čiji je cilj okončanje nasilja nad djecom. Kreirana u bliskoj saradnji sa djecom i mladima iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, ova kampanja se provodi uz učešće dječaka i djevojčica i mladih žena i muškaraca koji žele biti dio rješenja u eliminaciji nasilja u njihovim porodicama, školama i zajednicama.

Aktivnost obilježavanja Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja, nadgradnja je programa organizacije World Vision BiH kojim se svakodnevno, radom s omladinskim klubovima, programe vršnjačke edukacije i program razvoja životnih vještina u školama širom Bosne i Hercegovine radi na prevenciji nasilja.