REZIME JESENJEG DIJELA: Premijer fudbalska liga Bosne i Hercegovine

FUDBAL SLIDER SPORT

Hercegovačkim derbijem u Širokom Brijegu između domaće ekipe Širokog Brijega i Zrinjskog spuštena je zavjesa na prvu polusezonu najelitnijeg fudbalskog takmičenja u našoj državi.

 

Odigrano je svih 19 planiranih kola i u ovom posljednjem kolu vidjeli smo 16 pogodaka u šest odigranih mečeva. U zadnjem kolu vidjeli smo šest pobjeda domaćih ekipa pa nas je to malo podsjetilo na neka davna vremena kada su gosti veoma rijetko dolazili do punog plijena ili čak i jednog boda, a redom su pobjede ostvarili Olimpik nad Radnikom iz Bijeljine, Krupa je napravila najveće iznenađenje kola savladavši Željezničar sa 2:1, a subotnji program zatvorio je jesenji prvak, ekipa Fudbalskog kluba Sarajevo koja je na Koševu pobijedila tuzlansku Slobodu sa 2:1. Nedjeljni program počeo je pobjedom Tuzla Citya nad banjalučkim Borcem sa 2:0, zatim smo imali priliku vidjeti vrhunsku predstavu i ubjedljivu pobjedu Veleža iz Mostara, koji je sa 4:0 savladao Mladost Doboj-Kakanj i na kraju je odigran već spomenuti derbi koji je u svoju korist riješila ekipa Širokog Brijega i porazila Zrinjski rezultatom 2:1.

 

Iza nas je jedna jako uzbudljiva polusezona koja je donijela mnogo zanimljivih susreta, pogodaka i preokreta, polusezona koja je odigrana od početka do kraja pred praznim tribinama i raznim problemima uzrokovanih virusom Covid-19 i restriktivnim mjerama kriznih štabova.

 

Statistički gledano u 19 kola ovogodišnjeg jesenjeg dijela prvenstva na utakmicama je u prosjeku padalo 2,59 golova, a 56 posto pobjeda su ostvarile domaće ekipe, 20 posto mečeva je završeno neriješenim ishodom, a 24 posto pobjeda su ostvarile gostujuće ekipe.

m:tel Prermijer liga BiH, tabela jesenjeg dijela (FOTO; screenshot, NFSBiH /IZVOR: nfsbih.ba)

 

Pogled na tabelu kaže da je kao što smo to već ranije spomenuli FK Sarajevo prvak jesenjeg dijela sezone sa historijskim uspjehom. Naime, ekipa FK Sarajevo je prva u historiji našeg prvenstva koja je polusezonu završila bez poraza pa tako Bordo momci sezonu završavaju sa 13 pobjeda i šest neriješenih utakmica uz gol razliku 40:16 te 45 osvojenih bodova. Osim tog rekorda, ekipa FK Sarajevo je ostvarila još jedan uspjeh vrijedan spomena, oni su ostali neporaženi u svim utakmicama domaćeg prvenstva i Kupa u ovoj godini, odigrali su 23 utakmice i ostvarili 17 pobjeda i 6 nerješenih rezultata. Jedine poraze u 2020. godini FK Sarajevo je doživilo u evropskim utakmicama protiv Dynamo Bresta u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Celtica u play-offu za Europa ligu.




Drugoplasirani na tabeli je najveći rival Sarajeva, ekipa FK Željezničar koja na svom kontu ima 36 bodova iz 19 utakmica sa gol razlikom 34:18, posljednja dva kola su bila kobna za Željezničar koji je poražen kod kuće u predzadnjem kolu, a iznenađujuće su izgubili od Krupe i tako umanjili šanse za titulu ove sezone.

 

Treće mjesto na završetku jesenje polusezone zauzima Široki Brijeg koji je u finišu polusezone uspio naći pravi ritam i u zadnjih pet kola osvojiti čak 13 bodova, ostvarivši četiri pobjede i jedan remi u Banjoj Luci na gostovanju kod Borca. Tako Široki Brijeg ima 34 osvojena boda i sigurno da će biti ozbiljan konkurent za mjesta koja vode u evropska takmičenja.

Najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela prvenstva je ekipa Veleža koja je zauzela četvrto mjesto na tabeli i zasigurno da su to zaslužili i da je to nagrada za sav njihov trud i rad ovih godina. U sljedećoj godini i od njih se očekuje nastavak dobrih partija i borba za izlazak na evropsku scenu.

 

m:tel Prermijer liga BiH, rezultati posljednjeg kola (FOTO; screenshot, NFSBiH /IZVOR: nfsbih.ba)

Ekipa Borca iz Banja Luke se nalazi na petom mjestu sa 32 osvojena boda koliko ima i ekipa Zrinjskog na šestom mjestu i te dvije ekipe nikako ne mogu biti zadovoljne odrađenim u prvom dijelu sezone jer se od njih očekuje borba za titulu i što bolji plasman i izlazak u Evropu. Sigurno da će obje ekipe tražiti adekvatna pojačanja kako bi u drugom dijelu sezone popravili dojam i sezonu završili na mjestima koja će zadovoljiti ukuse Uprave i navijača.

U donjem dijelu tabele, Tuzla City se nalazi na sedmom mjestu, unatoč ulaganjima i ambicijama pa čak i najavama da će se boriti za titulu. Tuzlaci nisu bili uvjerljivi i sigurno da ne mogu biti zadovoljni trenutnim plasmanom, a jedino što ih može donekle utješiti je činjenica da se nalaze jedno mjesto ispred gradskog rivala Slobode sa prednošću od pet bodova.

 

Fudbalski klub Sloboda je posljednja ekipa za koju se može reći da se nalazi u sigurnoj zoni nakon kompletiranja prvog dijela sezone, oni su osmi na tabeli i imaju 22 boda, a u protekloj polusezoni nisu uspijevaili da nađu pravi ritam pa će sigurno i oni u proljetnom dijelu pokušati osvojiti što više bodova i ostati u ligi pa planove usmjeriti ka narednoj sezoni.

Nakon veoma lošeg starta i samo jednim osvojenim bodom u prva četiri kola, svi su već tada otpisali ekipu Mladosti iz Doboja kod Kaknja, ali oni su se nekako uspjeli konsolidovati i ostvariti šest pobjeda, osvojiti 19 bodova i sezonu završiti kao na devetom mjestu koje im garantuje opstanak ako ga zadrže do kraja sezone.




Radnik iz Bijeljine također je odigrao jednu polusezonu za zaborav, oni se nalaze na desetom mjestu i imaju samo tri boda više od ekipa koje ispadaju u niži rang. U ovom dijelu Radnik nikako nije uspijevao da uveže par dobrih rezultata pa su tako ostvarili samo tri pobjede i imali čak šest neriješenih utakmica uz 10 poraza što je zaista malo za ekipu koja je posljednjih sezona bila ‘stanovnik’ gornjeg dijela tabele.

Na kraju, na posljedenja dva mjesta Premijerligaške tabele jesenjeg dijela nalaze se dvije ekipe koje su tek ušle u društvo najboljih, ekipe Krupe i Olimpika. Oni na svom kontu imaju po 13 bodova i oni će sigurno što prije pokušati zaboraviti ovu polusezonu i okrenuti se narednoj i izradi planova za sljedeću jer će obje ekipe siguran sam voditi grčevitu borbu za opstanak sve do posljednjeg kola.

Najbolju odbranu sa 16 primljenih pogodaka, ali i najbolji napad sa 40 postignutih pogodaka, imala je ekipa jesenjeg prvaka, FK Sarajevo, dok odbrana Mladosti važi za najlošiju jer su primili čak 41 pogodak, a najneefikasniji napad ima Krupa čiji napadači nisu bili raspoloženi pa su uspjeli postići svega 12 pogodaka.




Na kraju, ne možemo ne spomenuti individualne rezultate, tako da za ovaj dio polusezone imamo dva izjednačena fudbalera na listi najboljih strijelaca, to su Benjamin Tatar iz FK Sarajevo i Nemanja Bilbija iz HŠK Zrinjski, koji na svom kontu imaju po 10 postignutih golova, slijede ih Veležov dvojac Obren Cvijanović i Fejsal Mulić sa po jednim golom manje.

 

U konačnici možemo biti zadovoljni sa onim što smo imali priliku pratiti u prethodnim mjesecima kada je u pitanju naše najelitnije fudbalsko takmičenje, a sam kvalitet fudbala se koliko toliko popravio. Tome u prilog ide i činjenica da sve više igrača sa Premijerligaških terena dobija priliku nastupati za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine, no infrastruktura ostaje najveći problem i najiskrenije se nadamo da će se i taj problem u budućnosti rješavati.

Osim toga, nadamo se da će u sljedećem dijelu sezone publika ponovo biti tamo gdje pripada, na tribinama, i da će moći pružati podršku i biti dvanaesti igrač te pomoći u ostvarivanju što boljih rezultata svojih ekipa.

m:tel Prermijer liga BiH, parovi proljetnog kola (FOTO; screenshot, NFSBiH /IZVOR: nfsbih.ba)

Važno je spomenuti i promjenu koju je UEFA donijela kada su u pitanju evropska takmičenja, tako da će samo naš prvak imati priliku igrati kvalifikacije za Ligu prvaka, a drugoplasirani i trećeplasirani će igrati kvalifikacije za novo evropsko takmičenje, Konferencijsku ligu.

 

U konačnici ostaje još samo da čestitamo jesenjm prvaku, Fudbalskom klubu Sarajevo, i poželimo sreću svim ostalim članovima Premijer lige sa željom da ostvare što bolje rezultate i podare nam što bolje fudbalske predstave u proljetnom dijelu sezone.