PREDSTAVLJAMO VAM: Žana Alpeza, spisateljica, poduzetnica i humanitarka

Žana Alpeza autorica je romana pod nazivom “Izopačeno čovječanstvo”, a knjiga sadrži skup kolumni koje je pisala 2017. i 2018. godine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da se u knjizi mogu naći krici i vapaji iz svakodnevnice našega života, primjeri nas, kako živimo u dobu koje se okrutno odnosi prema pojedincima.

U knjizi su navedeni eseji koji razmatraju odnos dobra i zla ne kroz apstraktne, metafizičke odnose, već kao stvarnost što nas svakodnevno okružuje, kroz naš odnos prema onima koji su u raljama zla nepravednog društva. U knjizi se navode primjeri u osamljenima, izgubljenima, osobama sa psihičkim poteškoćama, osobama sa invaliditetom, okrutnostima prema životinjama, naš odnos prema siromašnima, odnos prema nemoćnima i puno drugoga”, govori Žana Alpeza.

Ova rođena Gruđanka, angažovala se i u polju poduzetništva, a početak njenog rada bio je u jednoj međunarodnoj kompaniji, gdje je imala sreću učiti od osoba koje su vodile kompaniju iz evropskih država.

“Takav način i pristup rada omogućava da gledate na prilike i situaciju u pozitivnom smjeru, priznajem jako je teško u našoj državi, imala sam prilika da odem iz Bosne i Hercegovine, ali odlučila sam da ostanem i kažem kako i u najcrnjim scenarijima ima optimizma i nade”, kaže naša sagovornica.

Smatra da u našoj državi postoji veliki broj mladih, ambicioznih, pametnih ljudi koji imaju kreativne ideje, ali da problemi nastaju kada se odluče pokrenuti svoj biznis.

“Tada dolaze brojne prepreke poput birokratskih, ekonomskih, političkih i onda se desi da puno mladih  odustaje u daljem razvijanju svoje ideje. Država počevši od općinskih preko kantonalnih vlasti može dodatno poboljšati podršku za mlade poduzetnike, s tim da se i mladi trebaju anagžovati u jednu koaliciju kako bi više utjecali na državne vlasti”, potcrtava Žana Alpeza.

Žana Alpeza (FOTO: Žana Alpeza, privatni arhiv)

Predsjednica je i Udruženja “Pravi put” koja je osnovana početkom 2015 . godine s ciljem poboljšanja privredih prilika Bosne i Hercegovine.

“Aktivnosti su razne od IT edukacija, socijalno-humanitarne podrške, podrške za osobe za invaliditetom, podrške za zaštitu životinja, podrške u obrazovanju, kao i u kulturi. Krajnji cilj je uspostava dugotrajnih i kvalitetnih partnerstava koja će stvoriti plodno tlo za generiranje različitih biznis ideja i projekata, kako u bližoj, tako i daljoj budućnosti”, ističe naša sagovornica.

Dobitnica je i mnogobrojnih nagrada i priznanja, a izdvojila je najdražu.

“Svaka nagrada ili priznanje na svoj način ima značenje zašto ste je dobili, ali svakako mi je omiljena nagrada za Individualnu Filantropiju u Bosni i Hercegovini. Ovom nagradom znate da sve što radite, kako pomažete drugima i dajete im priliku da budu sretniji. Naravno, i ostale nagrade su mi veoma bitne”, naglašava Žana Alpeza.

Dodaje da se predrasude prema uspješnim ženama i danas pojavljuju u različitim oblicima.

“Ovo je i dalje patrijarhalno društvo, u kojem muškarci vode glavnu riječ, tako da bez obzira koliko neka žena imala predispozicije, stručnost, obrazovanje podložna je predrasudama. No, i žene su se ujedinile u posljednje vrijeme, postoje razne vrste umrežavanja, panel diskusija, aktivistkinja koje svojim djelovanjem imaju utjecaj na promjene. Ali, uvijek te promjene je teško dočekati, no svakako ide se ka tom smjeru da žena bude ravnopravna u društvu sa muškarcem”, mišljenja je naša sagovornica.

Žana Alpeza (FOTO: Žana Alpeza, privatni arhiv)

Tvrdi da je veoma uporna u svojim zadanim ciljevima koji u njoj izazivaju zdravu ambiciju.

“Kažem za sebe da sam radoholičarka i veoma mi je bitno da svaki dan stječem nešto novo, nova iskustva, poznanstva, i puno drugoga. Kroz moj zadani cilj mogu reći da sam ponosna, ali i samouvjerena da ne postoje tako strašne prepreke”, kaže Žana Alpeza.

Mišljenja je da je humanost dio nas.

“Svakako bi trebali više raditi na svom ličnom razvoju, tako više dolazimo do spoznaje da je to biti human nešto što je Bog ostavio nama da pomognemo drugome, onome koji su u nevolji, poteškoći. Svakako je to put kojega bi trebali slijediti”, smatra naša sagovornica.

Najavila je da će početkom 2021. godine izaći u i njena druga knjiga pod nazivom “Preživjeti 21 stoljeće”.

“Riječ je o knjizi koja zaista ulazi duboko sa svojim temama kako je danas živjeti u 21 stoljeću? I to me mnogo raduje, jer mi puno znači”, ističe Žana Alpeza te dodaje da već piše i treću knjigu.

Žana Alpeza (FOTO: Žana Alpeza, privatni arhiv)

Dotakla se i drugih planova u budućnosti.

“Kako je sada pandemija koja nas je na neki način zarobila i zbližila, ovisno kako ko gleda na to, imamo nekoliko projekata gdje Udruženje odrađuje putem webinara, neki od projekata su u lokalnoj zajednici. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija u narednoj godini”, riječi su naše sagovornice.

Mladima poručuje da moraju biti uporni, žedni znanja i proaktivni.

“Već sam naglasila da je stanje u državi političko, ekonomsko socijalno teško, ali uvijek ima načina. Mladima, a posebno studentima poručujem, da idu na razmjenu u zemlje Europske unije, ima puno programa kroz stipendiranje, volontiranje koje pružaju boravak, učenje jezika. Mladi se ne smiju učahuriti na jednome mjestu, kada se pružaju prilike iskoristite ih”, zaključuje Žana Alpeza.