VELIKI USPJEH: Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu se plasirali na svjetsko takmičenje iz medijskog prava

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu, okupljeni u klubu “Iudex”, učestvovali su od 02. do 04. decembra 2020. godine u usmenom dijelu regionalnog takmičenja iz medijskog prava – Price Media Law Moot Court Competition.

Takmičenje je održano u online sudnicama, a radni jezik je bio engleski.

Klub “Iudex” su činili: Igor Petković, Delila Islamović, Nasiha Nuhanović i Selma
Lončarić. Studente su za takmičenje pripremali asistenti Nasir Muftić, LLM, Tahir Herenda, LLM i Harun Išerić, MA iur.

Takmičenje je počelo u mjesecu maju 2020. godine, objavljivanjem hipotetičkog slučaja koji je bio posvećen slobodi govora i okupljanja u vrijeme pandemije virusa. Studenti su sve do novembra istraživali pitanja slobode okupljanja i govora online te širenja dezinformacija i lažnih vijesti o virusu, te pisali podneske (u ime aplikanta i u ime države povodom navodne povrede Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima) temeljeći svoje argumente na sudskoj praksi UN-ovih tijela za ljudska prava, Inter-američkog suda za ljudska prava, Evropskog suda za ljudska prava, Suda EU i najviših nacionalnih sudova i na najrecentijoj literaturi.

Takmičenje održano u online sudnicama (FOTO: Screenshot)

U okviru usmenih rundi, studenti su igrali četiri meča i pobijedili u tri. U meču za
treće mjesto pobijedili su pravni fakultet iz Budimpešte, a sudsko vijeće su činili:
Enis Omerović (Pravni fakultet u Zenici), Krisztina Rozgonyi (Univerzitet u Beču) i
Tamás Szabó (advokat).

Osvojivši treće mjesto, studenti su ponovili do sada najbolji uspjeh Pravnog fakulteta u Sarajevu, iz 2013. i 2015. godine. Igor Petković je osvojio treće mjesto u kategoriji najboljih govornika (u konkurenciji od 70 učesnika).

Temeljem ostvarenog uspjega, studenti su se plasirali na svjetsko takmičenje, kao peta ekipa iz Bosne i Hercegovine kojoj je to pošlo za rukom od 2008. godine. Svjetsko takmičenje, koje će okupiti 35 najboljih svjetskih pravnih fakulteta, bit će održano krajem marta i početkom aprila 2021. godine.