SAMOUKA UMJETNICA: Slikarski radovi Ajle Ahmećanović plijene pažnju

Ajla Ahmećanović studentica je Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, a pored studija ova 19-godišnjakinja iz Kladnja bavi se i crtanjem.

Još od djetinjstva svoje slobodno vrijeme provodila je crtajući te je u osnovnoj školi uvijek imala odlične ocjene iz predmeta Likovna kultura.

“Kada bi u osnovnoj školi neki nastavnik upitao: ‘Ko lijepo zna crtati u vašem razredu?’, svi bi u jedan glas izgovorili moje ime ,jer taj znalac i crtač  za potrebe razreda, uvijek sam bila ja. Nastavnik Likovne kulture Besim Salihović je prepoznao moju ljubav prema umjetnosti i davao mi savjete, smjernice i kritike, na čemu sam mu mnogo zahvalna, jer je imao veliku ulogu u mom procesu  učenja koji traje i dan danas”, kaže Ajla Ahmećanović.

U razgovoru za dobarportal.net ističe kako je 2015. otvorila Instagram profil pod nazivom “Ajlich_arts” na kome i danas objavljuje svoje radove.

“Tokom srednje škole moj Instagram  profil je dobio dosta pratilaca, imala sam podršku vršnjaka i okoline koja mi je mnogo značila. Svoje crtačke vještine sam koristila i u srednjoj školi kroz različite vidove nastavnih i vannastavnih  aktivnosti ,kroz rad u sekcijama, tematskim učešćem obilježavanja značajnih datuma u školi i van nje te sam učestvovala na više likovnih konkursa”, priča naša sagovornica.

Crtež Ajle Ahmećanović (FOTO: Ajla Ahmećanović, privatni arhiv)

Naglašava da su joj profesori u gimnaziji  uvijek bili važna podrška u njenom kreativnom radu.

“Posebno bih izdvojila profesorice Sanelu Zlatarević, Elvisu Imamović, Mirsadu Sprečić te Muradifu Halilovića. Također, podršku sam imala i od razrednika Muamera Selića i tadašnjeg direktora Murisa Halilović, na čemu sam im beskrajno zahvalna. Po završetku srednje škole, odlučila sam se upisati na Likovnu akademiju u Sarajevu, ali nažalost nisam ostvarila dovoljan broj bodova na prijemnom ispitu, pa sam odabrala, najsrodniji, Arhitektonski fakultet i trenutno sam zadovoljna izborom”, dodaje ova samouka umjetnica.

Ponosna je na svoju upornost i hrabrost, što joj daje dodatnu snagu i vjetar u leđa.

“Izdvajam za mene, bitan događaj, a to je da je moj rad podijeljen na Instagram profilu za mlade umjetnike širom svijeta “Young_artists_help”, gdje je preko 310 hiljada pratioca moglo vidjeti moj rad.  Također, organizovala sam i jedan vid humanitarne akcije putem javne aukcije moje slike, a sredstva su uložena u liječenje mladića koji boluje od raka limfnih čvorova. Mislim da je moj doprinos, iako mali, jako značajan, te da svi možemo pružiti pomoć onima kojima je to potrebno na svoj način”, govori Ajla Ahmećanović.

Crtež Ajle Ahmećanović (FOTO: Ajla Ahmećanović, privatni arhiv)

Ova talentovana samouka umjetnica u svom radu koristi se raznim tehnikama.

“Trenutno vježbam sa uljanim bojama, dok su ranije  to bile uglavnom drvene bojice, grafitna olovka i tempere. Što više vremena uložite u crtež, bolji je i rezultat. Imam nekoliko  radova koje sam crtala i po 80 sati, a imam i one koje sam završila za 15 minuta. Za jedan rad mi je potrebno  pet do deset sati rada”, riječi su naše sagovornice.

Dodaje kako inspiraciju crpi iz raznih izvora.

“To može biti lijepa pjesma, interesantan pejzaž, zraka sunca, emocija  ili zanimljiva fotografija. Motivirana sam da radim jer znam da će se pronaći bar jedna osoba kojoj će se dopasti moja slika, koja će se zamisliti i zastati nad njom, kojoj će ona izazvati određenu emociju. A da ni ne spominjem saznanje da će nekog usrećiti komad papira koji sam ukrasila svojom rukom, te će mu on kao takav ukrašavati prostor”, potcrtava ova samouka umjetnica.

Crtež Ajle Ahmećanović (FOTO: Ajla Ahmećanović, privatni arhiv)

Mišljenja je da se svačiji umjetnički rad razlikuje, pa se tako i njeni radovi razlikuju.

“Preferiram jednostavnost kod određenih crteža, volim da koristim hladnije boje. Najviše uživam kada na platnu slikam nebeski svod, zvijezde, galaksije, planine, za koje mislim da odišu, kako staloženošću, tako i ekscentričnošću i pozitivnom energijom”, otkriva Ajla Ahmećanović.

Pandemija koronavirusa imala je pozitivan uticaj na njen rad.

“Tokom karantina kreirala sam nalog na Fivveru (platforma za online poslove op.a.), gdje sam uspješno prodala par svojih slika kupcima širom Europe, što mi je dalo dodatnu motivaciju za rad”, kaže naša sagovornica.

Crtež Ajle Ahmećanović (FOTO: Ajla Ahmećanović, privatni arhiv)

Ističe da kupaca nema mnogo, ali se nađe po neki.

“Detaljno porazgovaram sa kupcem prije izrade slike ili crteža, pa reakcije uvijek budu pozitivne jer se maksimalno trudim ispuniti njegova očekivanja. Vodim se pravilom da, ako se kupcu na kraju ne sviđa rezultat mog rada, ne mora platiti ali može zadržati sliku, ali do sada nisam još imala nijedan takav slučaj”, priča ova samouka umjetnica.

Naglašava da će i u budućnosti izdvajati vrijeme za slikanje u zavisnosti od fakultetskih obaveza.

“Pokušat ću se više posvetiti online prodaji jer je tržište veće i perspektivnije, imam više prostora za izražavanje i mogu lakše promovirati specifičnu vrstu radova u kojima sam dobra”,  zaključuje Ajla Ahmećanović koja mladima poručuje šire pozitivne vibracije i da slijede svoj put, bez obzira koliko krivudav bio.

Crtež Ajle Ahmećanović (FOTO: Ajla Ahmećanović, privatni arhiv)