INOVATIVNE KREACIJE: Sestre Maličbegović proizvode unikatne haljine i abaje

DOBRE PRIČE

Sestre Zeina (33) i Zara Maličbegović (30) iz Žepča na ideju za dizajniranje i proizvodnju haljina i abaja došle su sasvim spontano kako bi riješile problem sa kojim se suočavaju sve žene koje svoje odijevanje žele uskladiti sa propisima islama.

 

Također na ovaj poduzetnički korak odlučile su se i zbog nedostatak ponude koja ispunjava propise islama, ali i unikatnosti, neobičnosti te udobnosti haljine koja može dočarati individualizam svake žene.

“Željele smo bh. tržistu ponuditi nešto novo, dosad neviđeno. Naše kreacije nose djevojke i žene različite starosne dobi. Uspjele smo bh. tržistu ponuditi širok asortiman inovativnih i jedinstvenih kreacija kakve dosad nisu bile dostupne ženama u Bosni i Hercegovini. Stoga, kako bismo očuvale kvalitet i prepoznatljivost, sve naše kreacije smo predstavile pod prvim bh. brendom ove vrste, ‘Zeina&Zara Abaya'”, priča nam Zeina Maličbegović koja je studirala na Pravnom fakultetu u Zenici.

Jedinstvene kreacije (FOTO: “Zeina&Zara Abaya”)

Njena mlađa sestra Zara ističe kako proces izrade haljine ili abaje uvijek kreće od samog dizajna, od ideje i trenutka inspiracije.

“Dizajn modela se detaljno pripremi na papiru sa skicom konačnog modela, sa svim detaljima i aksesoarima, definiše se materijal, platno od kojeg se model radi. Za to je potrebno veliko poznavanje vrsta platana: debljine, teksture i sastava materijala. Pored ovih tehničkih elemenata, naravno da je potrebno u sebi imati kreativan i inovativan duh koji će sve detalje posložiti u jednu cjelinu, i koju će svaka žena poželjeti imati, a da se pri tome u njoj osjeća lijepo i udobno”, objašnjava Zara Maličbegović koja je studirala na Odsjeku komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Nakon definisanja dizajna, model se šalje u proizvodnju, odnosno krojenje i šivanje. Vrijeme potrebno za proizvodnju je varijabilno, ovisno o kojem modelu se radi, odnosno da li je to neka jednostavna abaja A kroja, svečani kaftan, ili unikatna vjenčanica.

“Naš brend u paleti svojih modela nudi haljine za svaki dan, svečane haljine, kaftane, abaje, ogrtače, vjenčanice, a u nekoliko navrata smo za naše kupce dizajnirale marame i druge odjevne predmete i aksesoare da upotpunimo njihov konačan izgled u nekoj posebnoj prilici”, govori Zeina.

Širok asortiman (FOTO: “Zeina&Zara Abaya”)

Prema njenim riječima, njihov brend je postao prepoznatljiv svojim stilom i kvalitetom, a reakcije kupaca su veoma pozitivne, što je vidljivo iz kontinuirane potražnje.

“Jedan dio naših kreacija su unikatne haljine i abaje koje proizvodimo u samo jednom primjerku, dok su drugi modeli ograničeni na deset primjeraka. Na taj način osiguravamo individualnost našim kupcima, a u isto vrijeme onemogućavamo prezasićenost tržišta pojedinim modelima. Time sebi otežavamo posao, ali nam je želja da naš brend bude i ostane prepoznatljiv, ne masovnom proizvodnjom, nego širokom paletom različitih, jedinstvenih modela elegantnih, lijepih i neobičnih haljina”, naglašava Zeina.

Zara dodaje kako neumorno istražuju tržiste i osluškuju želje kupaca te idu u pravcu širenja ponude.

“Na tržištu aksesoara nam nije bilo dovoljno ono što smo dosad pronašle pa smo počele dizajnirati i aksesoare, čipke i ostale ukrasne detalje koje smo nakon toga, u saradnji sa kompanijama koje se bave proizvodnjom, i proizvele kao detalje – unikatne za naš brend. Sada smo u pregovorima za proizvodnju i brendiranje platna. Pored ovoga, kreiramo i modele po mjeri, gdje i same kupce uključimo u proces kreiranja modela i inkorporiramo njihove zahtjeve i želje u sami proces dizajniranja. To su po pravilu unikatni modeli”, kaže Zara.

Novi modeli (FOTO: “Zeina&Zara Abaya”)

Sestre Maličbegović podcrtavaju da su sve kreacije brenda ‘Zeina&Zara Abaya’ dostupne putem društvenih mreža gdje ažurno objavljuju i predstavljaju sve nove modele te na taj način ostvaraju kontakt sa kupcima. Kako kažu, njihovi planovi za budućnost su, zasigurno, visoko postavljeni.

“Osnovni cilj jeste stabilizacija brenda u Bosni i Hercegovini, da kontinuirano radimo i zadržimo kvalitet koji smo utemeljile u samom početku. Dugoročni cilj jeste da izađemo iz granica Bosne i Hercegovine, ali kada za to dođe vrijeme. Budući da nam je proizvodnja trenutno ograničena na deset komada jednog modela, o izvozu i veleprodaji trenutno ne razmišljamo, mada smo dobile nekoliko ponuda iz stranih zemalja. Nije isključeno da će se desiti naredne godine”, ističe Zara.

Na kraju našeg razgovora sestre Maličbegović mladima poručuju da se u skladu sa svojim mogućnostima pridignu, da preispituju sami sebe, da se ne boje nekada riskirati u životu i da svoju inspiraciju potpomognu radom i trudom kako bi na kraju vidjeli neki rezultat.