TALENTIRANA UMJETNICA: Nirmela Čalija, mlada Sarajka čiji slikarski radovi plijene pažnju

0
1341
Nirmela Čalija (FOTO: Nirmela Čalija, privatni arhiv)

Nirmela Čalija iz Sarajeva ima 17 godina, a njeni slikarski radovi plijene pažnju mnogih.

 

Ova mlada djevojka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pohađa Srednju zubotehničku školu, a kako kaže u razgovoru za dobarportal.net, interes za crtanjem kod nje se pojavio još i prije polaska u osnovnu školu.

“Uživala sam u vremenu koje bih iskoristila crtajući, radeći bilo šta što je bilo vezano za umjetnost i kreativnost. Osoba sam sa vrlo razvijenom maštom i vjerujem da to doista doprinosi u stvaranju originalnih radova. Mogla bih reći da sam interesovanje za crtanje pokupila i od svog oca, koji je moj kritičar broj jedan,  kojem idem kada želim čuti iskreno mišljenje o svom radu”, kaže Nirmela Čalija.

Dodaje kako voli isprobavati razne tehnike i načine crtanja, jer se ne može odlučiti samo za jedno.

“Kada je u pitanju moje crtanje, veliki sam perfekcionista, tako da se trudim usavršiti se u svakom polju. Moja prva ljubav bili su portreti, te mogu reći da se najviše posvećujem ipak tome. Težim ka što realniijem izgledu svojih crteža, koristeći se sjenčenjem”, ističe naša sagovornica.

Prema njenim riječima, činjenica da uvijek može bolje, dovoljna je da je motiviše.

“Motivaciju predstavlja i svaki komentar podrške koji dobijem kada objavim novi crtež, te naravno i sve bolji izgled mojih radova. Napredak u radu bi trebao biti sasvim dovoljna motivacija. Vjerujem da u umjetnosti i načinu izražavanja, kao što je crtanje, ne postoji rečenica: ‘Ovo je najbolje što mogu.’. Riječ ‘najbolje’ je ovdje nedostižna, jer umjetnik svakim svojim radom postaje sve bolji i bolji, te konstantno raste i nadograđuje svoje znanje i sposobnost”, ističe mlada Sarajka.

Naglašava kako inspiraciju pronalazi u okruženju, u ljudima, odnosno u svemu.

“Anatomija čovjeka je ono što me zaista nekada ostavi zapanjenom, te se trenutno najviše posvećujem tome. Savršenstvo u stvaranju, naizgled se čini jednostavnim i ne toliko posebnim. Gledajući to očima umjetnika, to se pretvara u nešto vrijedno istražiti kroz crteže, jer zaista nekada pronađem inspiraciju u nečijoj boji očiju, osmijehu, izrazima lica, te pokretima. Težim ka originalnosti, tako mogu reći da je to ujedno moja najveća motivacija i inspiracija”, govori ova talentirana djevojka.

Kako kaže, trenutno joj je potrebna samo obična olovka te može početi crtanje.

“Uživam i u korištenju bojica, vodenih boja, često se znam koristiti i hemijskom olovkom. Zapravo, tehnika zavisi od onoga što želim nacrtati. Ukoliko želim da naslikam pejzaž, koristim vodene boje i za još bolji izgled rada, koristim bojice. Za sada mogu reći da se najviše koristim olovkama, jer daju efekat onakav kakav želim”, kaže Nirmela Čalija.

Ističe da je najteže nacrtati ono čega nije veliki fan, odnosno ono što nije njena kreacija i ideja.

“Pritisak koji dolazi sa nečijim zahtjevom šta nacrtati, nije nimalo prijatan, ali smatram da je u umjetnosti potrebno izaći iz zone komfora”, dodaje naša sagovornica koja ne voli raditi bilo šta po određenim kalupima te vjeruje da svaki čovjek ima poseban način gledanja na sve.

Napominje da do sada nije pohađala bilo kakve kurseve crtanja.

“U umjetnosti, ne volim vjerovati u to da se bilo šta radi na određeni način, po određenim pravilima.  Svaki poznati umjetnik, poznat je upravo po svojoj originalnosti. Ne smatram kurseve lošim, no kreativnost i mašta koju možete posjedovati, ne uči se na kursevima. Potrebno je istražiti samog sebe, te se upoznati sa svojim sposobnostima i okusiti djelić po djelić svoje mašte”, govori ova samouka umjetnica koja na jedan detaljniji crtež, prosječno potroši 2-3 sata.

Poruke koje šalje kroz svoje crteže nekada budu poruke koje su striktno posvećene njoj samoj i periodu kroz koji prolazi.

“Želim samoj sebi biti motivacija. Pored toga, želim poslati poruku svima da ukoliko imaju želju za crtanjem, da zaborave na strah mišljenja drugih. Vaša mašta je samo vaša, vaš način izražavanja je samo vaš, vi ste kao jedinka oličenje originalnosti i vjerujem da se ovo treba potencirati u umjetnosti. Sve dokle unosite ljubav, rad i trud u svoje crteže, poruke koje šaljete kroz njih, zasigurno će uvijek biti pozitivnog karaktera”, smatra mlada Sarajka.

Uvjerena je da će umjetnost zauvijek biti dio njenog života.

“Pored crtanja, uživam i u stranim jezicima, te se nadam da ću se nakon srednje škole moći posvetiti dijelom i tome. Smatram da je duševni mir vrlo važan, a znam da ću ga imati sve dok radim ono što volim. Materijalne stvari nisu moj prioritet, te sve ono što bi me vezalo za materijalizam nije u planu za moju budućnost. Voljela bih svoj život provesti u putovanjima, upoznavanju novih ljudi i novih kultura, te što boljem upoznavanju sebe. Ipak će svaki čovjek, do kraja svog života, ostati učenik, bez obzira koliko znao”, zaključuje Nirmela Čalija.