Home DRUŠTVO BiH PRIJATELJI: Sumero i PIN zajedno i u dobru i u zlu

PRIJATELJI: Sumero i PIN zajedno i u dobru i u zlu

Savez organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama FBiH – Sumero i  „People In Need“  (u daljnjem tekstu PIN) češka nevladina organizacija utemeljena na idealima humanizma, slobode, jedinakosti i solidarnosti su dugogodišnji strateški partneri u području zagovaranja prava osoba sa invaliditetom, te procesa deinstitucionalizacije u Bosni i Hercegovini. 

 

Sumero je prvi pružatelj usluga u zajednici koji je pokrenuo model zbrinjavanja korisnika-štićenika u lokalnim zajednicama. Model života u stambenim jedinicama u lokalnim zajednicama, u kojima žive osobe sa invaliditetom, pružaju jedan human i inkluzivan način pristupanja brige o ovim ljudima. Na ovaj način, osobe sa invaliditetom žive i rade, kao i drugi građani, te doprinose društvenoj zajednici. Svaka stambena jedinica ima asistenta čiji je glavni cilj – dobro stanje korisnika.

 

(FOTO: Selma Melez / IZVOR: DOBARPORTAL.net)

Prije proglašenja pandemije koronavirusa, organizacija Sumero donijela je preventivne mjere kako bi zaštila sve korisnike, a uz podršku asistenata korisnici se pridržavaju preporučenih mjera, kako bi zaštitili svoje zdravlje i zdravlje svojih sustanara.

 

Za vrijeme ovog teškog i izazovnog perioda, organizacija PIN odlučila je podržati napore organizacije Sumero, da olakša život korisnika ali i učini sve, kako bi se prevenirala zaraza koronavirusom, ove osjetljive kategorije. Kroz grant koji je dodijeljen Sumeru, nabavljena su sredstva za prevenciju i zaštitu od virusa.

 

(FOTO: Selma Melez / IZVOR: DOBARPORTAL.net)

 

Također, s obzirom na preporuku fizičkog distanciranja, kroz grant su nabavljeni multimedijalni uređaji tako da korisnici mogu ostvarivati svoje društvene kontakte  preko online pratformi, ali i nastaviti sa terapijama i psiho-socijalnom podrškom, što uključuje rad sa psiholozima, psihijatrima, logopedima, defektolozima i drugim stručnim osobama. 

Kroz ovaj grant Sumero i PIN  nisu zaboravili ni male lokalne organizacije, članice Sumera, koje također rade sa osobama sa invaliditetom i pružaju im podršku.

Sredstva za higijenu, dezinfekciju, zaštitna oprema, kao  i elektronička oprema  za multimedijalni rad su podijeljeni kako bi olakšali rad u ovim organizacijama i njihovim lokalnim zajednicama.

 

(FOTO: Selma Melez / IZVOR: DOBARPORTAL.net)


Za svoje prijatelje tu su i kada je dobro i kada je loše, pa su odlučili uručiti pakete pomoći lično. Sa predstavnicima PIN-a zaputili su se u pravcu Mostara („La Rosales“  i Udruženje „Sunce“ Mostar), Tomislavgrada (Udruga „Nada“) i Bugojna (Udruženje roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Leptir“).

 

(FOTO: Selma Melez / IZVOR: DOBARPORTAL.net)

 

Komentari

komentar

Must Read

JU-JUTSU KLUB “SENSEI”: Naučite tehnike za samoodbranu koje će vam spasiti život

Željko Stjepanović, trener je u sarajevskom JU-JUTSU klubu "SENSEI" koji funkcioniše više od 15 godina i u kome se podučava samoodbrana za uzraste od...

Svjetlosna čarolija na Jahorini

Skijaški centar Jahorina, jedan od najmodernijih ski centara u regiji, izabran je za prvu ski destinaciju u sklopu koje su prezentirane svjetlosne dekoracije s...

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

Komentari

komentar