PRIJATELJI: Sumero i PIN zajedno i u dobru i u zlu

Savez organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama FBiH – Sumero i  „People In Need“  (u daljnjem tekstu PIN) češka nevladina organizacija utemeljena na idealima humanizma, slobode, jedinakosti i solidarnosti su dugogodišnji strateški partneri u području zagovaranja prava osoba sa invaliditetom, te procesa deinstitucionalizacije u Bosni i Hercegovini. 

 

Sumero je prvi pružatelj usluga u zajednici koji je pokrenuo model zbrinjavanja korisnika-štićenika u lokalnim zajednicama. Model života u stambenim jedinicama u lokalnim zajednicama, u kojima žive osobe sa invaliditetom, pružaju jedan human i inkluzivan način pristupanja brige o ovim ljudima. Na ovaj način, osobe sa invaliditetom žive i rade, kao i drugi građani, te doprinose društvenoj zajednici. Svaka stambena jedinica ima asistenta čiji je glavni cilj – dobro stanje korisnika.

 

(FOTO: Selma Melez / IZVOR: DOBARPORTAL.net)

Prije proglašenja pandemije koronavirusa, organizacija Sumero donijela je preventivne mjere kako bi zaštila sve korisnike, a uz podršku asistenata korisnici se pridržavaju preporučenih mjera, kako bi zaštitili svoje zdravlje i zdravlje svojih sustanara.

 

Za vrijeme ovog teškog i izazovnog perioda, organizacija PIN odlučila je podržati napore organizacije Sumero, da olakša život korisnika ali i učini sve, kako bi se prevenirala zaraza koronavirusom, ove osjetljive kategorije. Kroz grant koji je dodijeljen Sumeru, nabavljena su sredstva za prevenciju i zaštitu od virusa.

 

(FOTO: Selma Melez / IZVOR: DOBARPORTAL.net)

 

Također, s obzirom na preporuku fizičkog distanciranja, kroz grant su nabavljeni multimedijalni uređaji tako da korisnici mogu ostvarivati svoje društvene kontakte  preko online pratformi, ali i nastaviti sa terapijama i psiho-socijalnom podrškom, što uključuje rad sa psiholozima, psihijatrima, logopedima, defektolozima i drugim stručnim osobama. 

Kroz ovaj grant Sumero i PIN  nisu zaboravili ni male lokalne organizacije, članice Sumera, koje također rade sa osobama sa invaliditetom i pružaju im podršku.

Sredstva za higijenu, dezinfekciju, zaštitna oprema, kao  i elektronička oprema  za multimedijalni rad su podijeljeni kako bi olakšali rad u ovim organizacijama i njihovim lokalnim zajednicama.

 

(FOTO: Selma Melez / IZVOR: DOBARPORTAL.net)


Za svoje prijatelje tu su i kada je dobro i kada je loše, pa su odlučili uručiti pakete pomoći lično. Sa predstavnicima PIN-a zaputili su se u pravcu Mostara („La Rosales“  i Udruženje „Sunce“ Mostar), Tomislavgrada (Udruga „Nada“) i Bugojna (Udruženje roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Leptir“).

 

(FOTO: Selma Melez / IZVOR: DOBARPORTAL.net)