More
  HomeSPORTOSTALI SPORTOVIEMINA BRKIĆ, BH. REPREZENTATIVKA U KARATEU: Cilj mi je nastup na Olimpijskim...

  EMINA BRKIĆ, BH. REPREZENTATIVKA U KARATEU: Cilj mi je nastup na Olimpijskim igrama

  Emina Brkić takmičarka je i trenerica u Karate klubu “Rašid Buća” u Ilijašu te već dugi niz godina članica seniorske karate reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

  Emina je rođena u Varešu 1995. godine, a trenutno je studentica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U svijet karatea ušla je na nagovor prijatelja i ostala sve do danas.

  “Karate sam zavoljela već ‘na prvu’. Uživala sam u sigurnosti koju sport ulijeva, samopouzdanju koje gradi i zavoljela disciplinu koju ova borilačka vještina nosi što je rezultiralo mojim predanim radom i odricanjima koja su me dovela do velikih uspjeha”, kaže Emina Brkić u razgovoru za dobarportal.net.

  Iako je kroz karate stekla mnoga poznanstva, prijatelje širom Evrope i svijeta, dosta putovala i vodila zdrav način života, najviše je ponosna u kakvu je osobu izrasla.

  “Sretna sam što sam kroz karate sport izgradila svoj karakter, naučila se nositi sa poteškoćama i preprekama koje naiđu kroz život i naučila prihvatiti poraz jednako kao i uspjeh, te iz svega izvući pouku koja će mi koristiti kroz život općenito”, ističe naša sagovornica.

  Prema njenim riječima, karate, kao i većina borilačkih sportova je zaista zapostavljen.

  “Smatram da to nije ispravno, jer neki od najvećih, historijskih uspjeha postignuti su upravo u borilačkim sportovima. Nadam se i vjerujem da će doći bolja vremena u kojima će se cijeniti postignuti uspjesi, uloženi trud, a ne neopravdana popularnost nekih sportova”, mišljenja je ova bh. karatašica.

  Emina Brkić (FOTO: Emina Brkić, privatni arhiv)

  U svojoj dosadašnjoj karijeri osvajala je mnogo medalja, a izdvojila je ona najdraža odličja.

  “Iza sebe imam mnogo pobjeda, ali bih izdvojila onu prvu osvojenu medalju na internacionalnom takmičenju u Tuzli, što je ujedno i moj prvi takmičarski nastup u disciplini „kumite“ – borbe. Tada, kao devetogodišnja djevojčica, nastupila sam u kategoriji sa starijim takmičarkama i nakon 6 ili 7 borbi osvojila bronzu. Također, srebro sa Evropskog Univerzitetskog šampionata je medalja koja mi je posebno draga”, kaže Emina Brkić.

  Prisjetila se jedne borbe na Svjetskom kupu – Premier ligi na kojoj nastupaju najbolji seniori svijeta gdje se borila sa jednom od najboljih takmičarki reprezentacije Japana.

  “Tada sam u 3 minute 4 puta uspjela preokrenuti rezultat i na kraju pobijediti u posljednoj sekundi rezultatom 11-9, što je zaista veliki broj poena ostavren u borbi na seniorskom nivou. Tog dana, kada god sam u dvorani srela pomenutu takmičarku, njenog trenera, ili bilo kojeg člana reprezentacije Japana, oni bi se naklonili što je jedna od gesti koji Japanci praktikuju da iskažu poštovanje i moram reći da mi je to bilo i smiješno i simpatično”, priča naša sagovornica.

  Emina Brkić (FOTO: Emina Brkić, privatni arhiv)

  Kada je riječ o reprezentativnim nastupima, ističe kako je ova godina završena.

  “U 2020. godini uspjeli smo nastupiti samo na Balkanskom seniorskom karate prvenstvu gdje sam osvojila dvije medalje, što je rezultiralo pozivom selektora na Evropsko seniosko prvenstvo koje se trebalo održati krajem marta u Azerbejdžanu. Trenutno je situacija vrlo neizvjesna i do sada znamo da su sva takmičenja koja podrazumijevaju reprezentativne nastupe odgođena za narednu godinu. Nadam se da ću biti u mogućnosti da održim formu i neredne godine nastavim sa uspjesima na zvaničnim prvenstvima, a najveći cilj kojem teži većina karatista, pa i ja, je nastup na Olimpijskim igrama koje će se održati sljedeće godine”, riječi su ove ambciozne bh. karatašice.

  Dodaje kako je pandemija koronavirusa značajno utjecala na njene sportske planove.

  “2020. godina je treba biti jedna od najintenzivnijih takmičarskih sezona za mene. Već sam pomenula Evropsko prvenstvo koje je trebalo biti održano krajem marta, nakon toga Mediteransko prvenstvo u aprilu na Kipru, kvalifikacionu turnir za Olimpijadu u maju u Parizu, Evropske univerzitetske igre u Beogradu i, kao veliko finale Svjetsko prvenstvo u Dubaiju samo su neki od nastupa koje sam očekivala u tekućoj godini, ali Božija volja je da bude ovako. Sada samo želim da ja, moja porodica, prijatelji  i poznanici budu živi i zdravi, a sve ostalo je nadoknadivo”, potcrtava naša sagovornica.

  I u budućnosti planira nastaviti sa trenažnim procesom kako bi bila spremna za sve što je očekuje.

  “Vjera u Boga i želja da ostvarim ciljeve koje sam sebi postavila još kao dijete su motivi da ne prestajem da se trudim i vrijedno radim”, zaključuje Emina Brkić te svim ljudima, a posebno mladima poručuje da čuvaju zdravlje i nakon što ova pandemija prođe, da rade na sebi svakodnevno i da vjeruju da će nakon velikih problema i prepreka nastupiti bolje vrijeme i stići velike pobjede.

  Must Read

  spot_img