AIDA MAHMUTOVIĆ: Sve je ljepota dok je žena zadovoljna sa samom sobom

Aida Mahmutović (24) studentica je Pravnog fakulteta u Sarajevu, a modelingom se bavi već pet godina. Ovu zanosnu djevojku iz glavnog grada Bosne i Hercegovine oduvijek je interesirao modni svijet.

Još kao djevojčica bila je fascinirana ženama koje su se svojim stilom isticale pa je i sama kroz odrastanje istraživala utjecaj modnog izražaja na samopouzdanje i ponašanje ljudi. Modeling je bio njen hobi, koji je vremenom prerastao u uspješan honorarni posao.

“Moj početak se desio veoma spontano, kada sam na incijativu svog prijatelja, koji je smatrao da sam fotogenična, našla se u ulozi modela ispred njegovog objektiva. Tada sam shvatila da volim kameru, ali i da kamera voli mene (smijeh).  Po prirodi sam prilično mirna osoba koja se ne voli naročito isticati, samim tim za mene je modeling od početka bio, kako volim često reći “hobi/terapija” kroz koju prevazilazim vlastite prepreke”, kaže Aida Mahmutović za dobarportal.net te dodaje da na svoje djelovanje u oblasti modelinga ne gleda kao na projekt na kojem konstantno radi, jer smatra da će njena karijera biti bavljenje poslom iz struke.

Aida Mahmutović (FOTO: Safet Hadžimusić)

Prema njenim riječima, čast joj je bila ostvariti saradnje sa velikim umjetnicima i kreativcima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Turske.

“Najponosnija sam na projekte koji su bili humanitarnog karaktera, a to su bile modne revije gdje sam imala priliku  da pomognem onima koji su socijalno ili zdravstveno ugroženi. Također sam veoma ponosna na saradnju s Fashion TV, moju prvu naslovnicu te na raznemodne editorijale i revije, na kojima sam nosila prestižne modne brendove, kao što su: Emporio Armani, Escada, Guess, Liu Jo, Calvin Klein, MAX & Co, Pinko”, ističe naša sagovornica koja se oprobala i u glumi te je ponosna i na uloge u raznim muzičkim i reklamnim spotovima bh. režisera Harisa Dubice.

Mišljenja je da je sve što nije politizirano skoro pa nebitno u našoj državi koja funkcionira na specifičan način.

“Ponosna sam na sve one koji se trude održati bh. modnu scenu i koji našu državu predstavljaju na najbolji mogući način. Jednom kada zakoračite iza scene i upoznate se s tim koliko je rada, truda i ulaganja potrebno za razvijanje jednog brenda, realizaciju jednog događaja, shvatite da je naše društvo bogato talentiranim, kreativnim i vrijednim ljudima, koji definitivno zaslužuju više pažnje i veći poticaj”, smatra mlada Sarajka.

Aida Mahmutović (FOTO: Jasmin Čizmović)

Naglašava da su evidentne promjene nastale uslijed pandemije koronavirusa, ali smatra da najveće tek slijede.

“Socijalno distanciranje učinilo je da se pozdravljamo, družimo na drugačiji način, samim tim i naša kupovina je drugačija. Brendovi su primorani svoj fokus preusmjeriti na internet, jer kupci su ti koji traže nove načine konzumiranja sadržaja, što brendovi moraju brzo savladati”, govori ova svestrana djevojka.

Za nju su ljepota i uspjeh relativni pojmovi te potrctava da je potrebno da žene više cijene druge žene kako bi unaprijedile svoj status i bile još cjenjenije.

“Ono što je meni lijepo, ne znači da mora biti drugome, što također vrijedi i za uspjeh. Ono što me posebno raduje u svijetu mode jeste činjenica da u današnje vrijeme najveći brendovi ohrabruju žene da ističu svoje “nesavršenosti” i da njeguju svoje posebnosti. Svaka žena je drugačija i to je ono što je čini jedinstvenom, stoga je sve ljepota dok je žena zadovoljna sa samom sobom, baš kao i uspjeh”, ističe ova ambiciozna Sarajka te dodaje da je umjerenost tajna njene vitke linije.

Otkrila nam je i svoje planove za budućnost.

“Prije svega želim završiti svoje fakultetsko obrazovanje, raditi na postojećim projektima u kojima sam u svojstvu kreativne koordinatorice, a radujem se i novim izazovima”, zaključuje Aida Mahmutović.

Aida Mahmutović (FOTO: Jasmin Čizmović)