MIRZA MEMIŠEVIĆ O PROBLEMU ODLAGANJA SMEĆA: Postoji još načina za upravljanja deponijom

Počela je nedavno izgradnja nove plohe na deponiji “Smiljevići” u Kantonu Sarajevo. Sve to na na površini ne većoj od 10 000 kvadrata. Mnogi smatraju da bi se, vrlo lahko, i ova površina za samo godinu dana napunila otpadnim materijalom. Mladi aktivista i političar, Mirza Memišević, odreagovao je na pisanje jednog web portala iz Sarajeva. Njihova tema bila je upravo spomenuta deponija.

Prenosimo njegovu reakciju, bez dodatnih korekcija teksta:

Sramotno i potpuno bezobzirno! Tek tako saopštiti, kao da je to neko postignuće, da deponija treba biti duplo veća je alarm za sve u Kantonu Sarajevo, ne samo za stanovnike Novog Grada ili naselja u blizini. Deponije u Europi su sve manje i manje iako se odlaže sve više smeća. Kako?

Ljudi razdvajaju otpad i recikliraju ga i tako ne troše plodno tlo da bi ga kontaminirali nego da bi sa njega ubrzali zdravu hranu.

Kad bi čak uzeli kao tačnu tezu ministrice da su u blizini deponije nelegalne kuće, pitam se, je li to između redova poruka da te kuće treba srušiti kako bi se problem proširenja deponije riješio!? Djeca su oboljela od te deponije i ne može ništa biti ispred toga.

Smrad sa deponije se nekada osjetio čak i do Otoke i Alipašinog! Je li to moramo porušiti pola Sarajeva da bi se deponija nastavila širiti i da bi se nečija zemlja oko deponije preprodala i neko zaradio?!

Je li to moramo prihvatiti da ne postoji drugi način upravljanja deponijom samo da bi opravdali njeno širenje?! Sramotno i bezobzirno! – navodi Memišević u reagovanju na objavu o dogradnji deponije “Smiljevići” u Sarjevu.