FOLKLORAŠICA DŽENANA RAMOVIĆ: Ukoliko nešto radite srcem, granice ne postoje

Sarajka Dženana Ramović već dugi niz godina članica je Kulturno umjetničkog društva “Gajret”, a od samog osnivanja i Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva ”Bašlija”.

 

Ova 23-godišnja djevojka trenutno završava dodiplomski studij Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a ljubav prema folkloru gaji još od djetinjstva.

“Ljubav prema folkloru i igri moja je prva i bezuslovna ljubav koja traje i dan danas. Od prvih proba preko brojnih nastupa i turneja polako sam koračala na svom putu očuvanja tradicije. Veliku zahvalost dugujem mom tadašnjem koreografu, a danas velikom prijatelju i saradniku Džemalu Huriću”, kaže Dženana Ramović u razgovoru za dobarportal.net.

S obzirom na to da radi u dvije sarajevske osnovne škole najviše je ponosna na uspjeh djece kojoj prenosi znanje prateći njihove male, ali zapravo velike i značajne korake na putu očuvanja tradicije i kulture naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

“Trudim se educirati ih, ne samo u smislu tradicije i folklora već i doprinositi njihovoj nadogradnji općeg znanja i ponašanja. Svaki njihov nastup u meni budi posebne emocije i veoma sam ponosna na naš zajednički uspjeh. Izdvojila bih nastupe na Kipru, ali i na festivalu u Albaniji na kojem smo prošle godine osvojili nagradu za najbolju koreografiju. Zahvalila bih se ovim putem roditeljima mojih članova na ukazanom povjerenju i nesebičnoj podršci. Ukoliko nešto radite srcem, granice zaista ne postoje”, ističe naša sagovornica te dodaje da je raduje što iz godine u godinu raste zainteresovanost mladih za folklor.

Naglašava da je rad s djecom velika odgovornost, ali u isto vrijeme i izazov.

“Svako od njih je posebna individua kojoj se treba prilagoditi na jedinstven način. S obzirom na trenutnu situaciju sa virusom COVID-19, aktivnosti su obustavljene zbog nemogućnosti održavanja fizičke distance. Iskreno se nadam da će se uskoro stanje stabilizirati te da ćemo opet stati u našu omiljenu poziciju ”polukrug” i zajedničkim snagama nadoknaditi izgubljeno vrijeme za druženje, igru i rad”, govori nam ova mlada Sarajka.

Smatra da je folklor zanemaren u našem društvu, ali kako je Bosna i Hercegovina poznata kao kolijevka sevdaha vjeruje da mi negdje živimo sevdah i da nam je to u krvi.

“Značaj folklora u promociji kulturne baštine BiH je veliki jer kroz rad kulturno umjetnička društva preslikavaju nekadašnji način života, običaje, stilove igre ali i tradicionalnu nošnju što prezentiraju na brojnim nastupima na terioriji naše domovine ali i internacionalnim festivalima širom svijeta na kojima su oni ambasadori država iz kojih dolaze”, kaže Dženana Ramović.

Prema njenim riječima, folklor je zaista puno više od igre.

“To je mjesto sklapanja prijateljstava za cijeli život, upoznavanja novih kultura, sakupljanje trenutaka vrijednih pamćenja ali i osjećaj zadovoljstva i ponosa jer ste među glavnim akterima njegovanja naše kulturne baštine. Mislim da sve prednosti bavljenja folklorom ne bi mogle stati ni u najveću seharu. Rađale su se tu nove ljubavi koje su na kraju krunisane kako domaćim tako i internacionalnim brakovima čiji će nasljednici nadam se biti na istom putu”, priča naša sagovornica.

Nada se da će se novonastala situacija što prije završiti i da će uskoro opet zaigrati folklor.

“Cilj mi je animirati i okupiti što veći broj članova, a postojećim članovima nadomjestiti izgubljeno vrijeme i raditi na usavršavanju dosadašnjeg znanja ali i sticanju novog. Smatram da su sve vannastavne aktivnosti te neformalno obrazovanje jako bitni za djecu i njihov razvoj, a ako se baš odluče za foklor uvijek su dobrodošli. Ukoliko ste nešto stariji nemojte se ustručavati pridružiti se i naučiti nove korake, jer šta je život… par koraka, malo tuge i meraka”, zaključuje Dženana Ramović.