MAJA HRKALOVIĆ, PRAVNICA U FK ŽELJEZNIČAR: Izazov je raditi kao sportski radnik

0
2398

Ljubitelji nogometa u Bosni i Hercegovini s nestrpljenjem očekuju početak nove premijerligaške sezone koja je planirana za 1. august.  

 

I dok čekamo da se ponovo popularna bubamara zakotrlja na terenima širom naše domovine, razgovarali smo sa Majom Hrkalović, stručnom saradnicom za pravne poslove u Fudbalskom klubu “Željezničar”.

“Moj angažman u FK Željezničar počinje 2017. godine, kada sam se prijavila na konkurs, objavljen na oficijelnoj stranici Kluba, na poziciju pravnika, a u svrhu sticanja dodatnog radnog iskustva koje mi je bilo potrebno za polaganje pravosudnog ispita, pri tome ne razmišljajući da će se to dodatno usavršavanje i iskustvo pretvoriti u neizmjernu ljubav prema plavoj boji i poslu koji obavljam”, kaže Maja Hrkalović za dobarportal.net.

Kao “dijete Grbavice” među prvim stvarima koje je naučila bilo je šta je to Željo i gdje je Dolina Ćupova.

“Odrastala sam uz Stadion Grbavica i uz tradicionalnu, porodičnu ljubav prema Želji, te društva koje je vjerno pratilo i bodrilo omiljeni klub. Sve su to bili preduslovi za emotivnu povezanost sa Željom”, govori naša sagovornica.

U svom dosadašnjem radu ponosna je na mnogo toga, a posebno na to što svoje radne zadatke obavlja časno i pošteno te što u svoj posao unosi puno ljubavi.

“Istakla bih značajan broj projekata FK Željezničar, naročito one koje se odnose na društveno-odgovorno poslovanje, koji su finalizirani uz pomoć mojih dragih kolegica i kolega. Također, veoma sam sretna što sam bila dio tima koji je vratio reprezentaciju BiH na Grbavicu”, naglašava ova 28-godišnja magistrica prava.

Početak svake domaće utakmice i izvođenje Tifine Grbavice kod nje izaziva posebnu emociju, a otkrila nam je i koji su joj mečevi ostali u posebnom sjećanju.

“lzdvojila bih dva derbija gradskih rivala iz prethodne godine, pobjede FK Željezničar nad FK Sarajevo sa rezultatima 5:2 i 3:1”, otkriva naša sagovornica.

Biti dama u “muškom svijetu” za nju je poseban izazov, u smislu adaptacije u poslu gdje pretežno prevladavaju muškarci, kao i spoznaje načina funkcionisanja jednog sportskog kolektiva.

“Izazov je raditi kao sportski radnik. Nailazila sam na prepreke i nerazumijevanje od strane jačeg spola, ali vremenom i ispravnim odlukama i postupcima, stekla sam povjerenje kako da svoje znanje usmjerim i na svakodnevno poslovanje jednog nogometnog kluba. Moram priznati da sam tek kroz rad u Želji i mnogobrojnim odgledanim utakmicama naučila šta je offside”, uz smijeh nam priča Maja Hrkalović.

Kada je riječ o ženama u sportu, smatra da ima mnogo žena u Bosni i Hercegovini koje izvanredno prezentiraju našu domovinu i sport kojim se bave.

“Posebno me fascinira rad Razije Mujanović, Amine Kajtaz, Larise Cerić, kao i ženski nogomet SFK 2000 Sarajevo, čija ekipa svake godine igra Ligu prvaka”, ističe naša sagovornica.

Dodaje da su joj komentari navijača i simpatireza FK “Željezničar” uvijek simpatični, ali priznaje da su joj uvijek draže pohvale na račun njenog profesionalog angažmana i postignuća u karijeri.

“Nedavno smo imali, društveno odgovorni projekat koji je podrazumijevao posjete Zavodu Mjedenica i Roditeljskoj kući, kada niko nije mogao ostati ravnodušan na dječije osmijehe, koji su zaista neprocjenjivi. Tada sam osjećala veliki ponos što smo dio plavog kolektiva”, govori ova mlada pravnica.

Nada se postignuću najviših ciljeva.

“Moje ambicije i planovi glede karijere su usmjereni prema advokaturi, što ne isključuje moje interesovanje i zalaganje za omiljeni Klub i u budućnosti”, zaključuje Maja Hrkalović.