PRIM.DR. VERICA VUKOTIĆ: “GLAUKOM je najčešće bolest bez ijednog simptoma”

0
1108

Specijalistkinja oftamologije, prim.dr. Verica Vukotić, u vrijeme pandemija Corona virusa pored redovnih obaveza na UKC Tuzla, skoro svake večeri se trudi na svom Facebook profilu podijeliti korisne savjete oftamološkim pacijentima, ali i svima nama podići nivo svijesti o značaju brige o čulu vida.

 

 

Glaukom je vodeći uzrok sljepoće, a u početku nema nikakvih simptoma. Upravo o ovoj temi prim. dr. Verica Vukotić pisala  je noćas, što i vama prenosimo u nastavku:

“Dobro veče , jeste li kući ? Nadam se da jeste, jer ostankom kod kuće, čuvamo sebe i sve ostale.Večeras bih vam napisala nešto o povišenom očnom pritisku ,a razlog je što se nadam da ću dati poneki savjet pacijentima koji se već liječe, ili da to prenesete nekome za koga znate da kapa kapi za očni pritisak. Pokušaću jednostavno .Glaukom je teško očno oboljenje kod koga je povišen očni pritisak jedan od simptoma i drugi je razlog sljepoće u svijetu i nažalost , ako se ne otkrije na vrijeme, dovodi do nepovratnog oštećenja vida.Najčešći je takozvani simplex glaukom , u prevodu ” obični” , ali je napodmukliji i zato ga zovu tihi lopov vida. S početka ili dok se slučajno ne otkrije , ne daje simptome.Pravilnim liječenjem i redovnim kontrolama , sa dijagnozom se može kvalitetno vidjeti i živjeti bez problema.Kada se mora prvi put izmjeriti očni pritisak ? Sa prvim naočarima za rad , za čitanje, obaveza je vašeg oftalmologa da vam mjeri pritisak jer se najčešće i nađe tako , slučajnim pregledom. Zato je greška prve naočare za blizinu uzimati na kioscima, supermarketima a, uz poštovanje optičarima, ni tamo jer ostajete uskraćeni za vrlo važnu dijagnostiku, koja vam može promjeniti život .Izuzetak su optike u kojima radi oftalmolog. Uglavnom se javlja preko 40-te godine, skoro 2% svjetske populacije, a preko 60-te godine procenat je uduplan.Ako neko u porodici ima glaukom , više ste rizični , veće dioptrije, pogotovo plus, su također rizičnije. Očni pritisak se mjeri jednostavno i bezbolno, ako se otkrije glaukom, može se liječiti kapima, rješavati laserski ili ako to dvoje nije dovoljno, onda operacijom .Zašto ovaj problem treba tražiti ?Zato što uglavnom nema pada vida , ponekad se tek mogu javiti krugovi duginih boja, nema bola, sem kod jedne odredjene vrste glaukoma, ponekad tupi bolovi u jabučicama i neodredjene glavobolje,rijetko crvenilo očiju., ali najčešće je bolest BEZ IJEDNOG SIMPTOMA.

Moja poruka večeras je u stvari već dijagnosticiranim pacijentima : sada kada ne idete na redovne preglede i kontrole , NE PROPUŠTAJTE KAPATI KAPI NI JEDAN DAN , nastavite redovno terapiju koju imate na zadnjem nalazu od vašeg oftalmologa.Glaukom ne boli i nemojte da vas to zavara i da pomislite : preskočiću ova tri dana, dobro sam , ili kupiću u ponedjeljak kapi. Kapi za glaukom nisu skupe, a ima ih mnogo vrsta, kako god , obaveza vam je da ne zaboravite vašu terapiju ni jedan dan da ne biste napravili oštećenja koja se poslije ne mogu ničim popraviti.Glaukom se liječi cijeli život , ali , bolje je da vam dosadi ta svakodnevna obaveza nego da izgubite vid. Na kontrolu ne možete zakasniti a na dobar vid možete.Često pitanje, da li je očni pritisak povezan sa krvnim , direktno nije , ali treba izbjegavati stanja gdje se može isprovocirati povećan priliv krvi u mozak, kao saginjanje , nošenje marama ili garderobe koja steže u vratu. Televizor gledati sa upaljenim svjetlom, tečnost unijeta u toku dana ne smije prelaziti dva litra ( zajedno sa supom).Ako morate na pregled kod doktora zbog nekog drugog problema, obavezno napomenite da imate glaukom.Ovo je više bila poruka za pacijente koji već imaju glaukom , vi ostali ne tražite sad simptome jer imate viška vremena, jer za dobiti dijagnozu treba više dodatnih pregleda i dijagnostičkih procedura da bi se nekome reklo : “Ti imaš glaukom”.
Ostanite kući , budite odgovorni ! Budite odgovorni i prema svom vidu jer ..” vid nije sve , ali šta je sve bez vida …” !!!