MEDIJI I KORONA VIRUS: Licemjerstvo javnosti prema novinarima

„Mediji šire paniku.“ Rečenica koju ovih dana često čujem od onih koje informišem zajedno sa svojim kolegama.

Poslije ljekara i drugih zdravstvenih radnika, trgovaca također, najizloženiji smo i na prvoj liniji smo. Informacije koje vam donosimo koriste vam da se čuvate, da vam približimo opasnost trenutne situacije, a ne da širimo paniku.

Naše bolnice nemaju ogromne kapacitete, tanki smo s opremom, jedino smo dobri sa znanjem ljekara. Da se ne bi doveli u situaciju da ne možemo odgovoriti problemu, da biramo ko će biti spašen, mi vam donosimo upozorenja, savjete, preporuke, šaljemo vas na adrese koje su ovih dana najpotrebnije.

Pokušavamo održati red u zemlji, sačuvati zdravlje i život svih nas. Svaki novinar/ka svoj život izlaže da bi vama donijeli informacije koje trenutno život znače. Nemamo maske, zaštitnu opremu, a ne čuvamo se u izolacijama, naprotiv, vani smo sa onima koji vas spašavaju.

Za vašu djecu kolege su pripremile i obrazovni program.

Mislite da nas nije strah? Jeste! Bojimo se za sebe, svoje porodice, ali vas nećemo ostaviti ni kada su nam životi ugroženi. Predani smo obavezi da vam prenesemo riječi stručnjaka i kriznih štabova. Radimo mnogo više, nego u redovnim situacijama.

Nikome se zakleli nismo, ali nam je moralna i stručna obaveza da objektivno prenesno svaki podatak koji može doprinijeti pridržavanju preventivnih mjera. Mislimo o svemu pa brinemo i o radničkim pravima u vremenu kada bi radnici mogli snijeti najveći teret ekonomskog „gubitka“.

Brinemo o povećanju cijene proizvoda koji su neki lanci već pokušali. O svemu, najmanje o sebi! Ne pričamo i ne pišemo da vas plašimo, nego da vam kažemo čuvajte se, čuvajte vaše roditelje i djecu. Slušajte nas, gledajte, čitajte. Mi smo tampon zona između stručnjaka i vas.