More
  HomeDRUŠTVODO 2025. ZELENA ULAGANJA ĆE ČINITI POLOVICU! Banka Europske unije usmjerila trećinu...

  DO 2025. ZELENA ULAGANJA ĆE ČINITI POLOVICU! Banka Europske unije usmjerila trećinu ulaganja u zaštitu klime…

  DO 2025. ZELENA ULAGANJA ĆE ČINITI POLOVICU! Banka Europske unije usmjerila trećinu ulaganja u zaštitu klime…

  EIB je prošle godine povećao ulaganja 13 posto, na 72, 22 milijarde eura, unatoč neizvjesnosti i kašnjenjima povezanim s brexitom.

  Dodatna prepreka bili su i pregovori zemalja Europske unije o zamjeni britanskog udjela u bančinom kapitalu u proljeće prošle godine, navodi se u priopćenju, objavljenom jučer.

  Do 2025. godine zelena ulaganja će činiti polovicu

  Gotovo trećina ukupnog iznosa bila je usmjerena u ‘zelene’ projekte, “koji iz temelja mijenjaju energetska tržišta u Europi ali i ublažavaju posljedice promjene klime i pomažu ljudima u najteže pogođenim područjima da im se prilagode”.

  Do 2025. godine ‘zelena ulaganja’ trebala bi činiti polovinu EIB-ovih ukupnih ulaganja, a do 2030. banka želi potaknuti ulaganja u zelene projekte ukupne vrijednosti 1.000 milijardi eura.

  U EIB-u podsjećaju i da prema novoj kreditnoj politici od kraja iduće godine više neće prihvaćati zahtjeve za financiranjem konvencionalnih fosilnih goriva.

  25,5 milijardi ulaganja u mala i srednja poduzeća

  “Posebnu pozornost posvetit ćemo regijama u kojima su radna mjesta i ekonomska aktivnosti do sada bile najviše ovisne o fosilnim gorivima”, naglasio je predsjednik EIB-a, Werner Hoyer.

  U EIB-u ističu i da su prošle godine uložili 25,5 milijardi ulaganja u mala i srednja poduzeća, “osiguravajući prijeko potrebnu potporu poduzetnicima koji čine kičmu gospodarstva EU-a i još uvijek teško dolaze do novca”.

  Navode i da su za finansiranje inovacija, potporu novih tehnologija i formiranje kompanija budućnosti izdvojili 14,4 milijarde eura.

  “Banka Europske unije nikada nije bila relevantnija kada je u pitanju zaštita klime i konkurentnost Europe”, zaključio je Hoyer

  Must Read

  spot_img