KOLIKO PUTA STE JE POJELI KRIŠOM: Čokolada ima veoma…

Koliko puta ste je pojeli krišom. Čokolada ima veoma dobar učinak po čovjeka. Štiti srce, smanjuje krvni  pritisak, ublažava loš holesterol, a također je i prirodni način zaštite od sunca. Dakle, njeno veličanstvo – čokolada.

Istraživanje objavljeno u “Journal of Nutrition” pokazalo je da je kod grupe žena koje su dnevno jele kakao 326 mg bogatog flavanolom u toku 12 sedmica smanjena osjetljivost na UV zrake, povećan je protok krvi te pojačana hidratacija i elastičnost kože, puno više nego kod ispitanica koje nisu jele slatko.

 

Zbog čega sve to? Grupa žena koja je dobivala svoju dnevnu dozu flavanola je bila manje osjetljiva na sunčeve opekotine. Naravno, najbolji odabir je organska tamna čokolada koja sadrži kakao i sve što je potrebno koži.

 

Čokoholičari, dobra vijest za vas je ta da od ovog užitka imamo ogromnu korist za zdravlje, naročito u tamnoj čokoladi, koja sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od pojave kancerogenih oboljenja, zaustavljajući rast ćelija tumora. Također, smanjuje rizik kardiovaskularnih oboljenja jer, naučnici kažu – može spriječiti zgrušavanje krvi.

 

Samo naprijed. Uživajte u ovoj lijepoj i preukusnoj slastici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.