More
    HomeMODAEDNA KIĆO: Gledam da trendove prilagodim sebi i svom stilu

    EDNA KIĆO: Gledam da trendove prilagodim sebi i svom stilu

    Edna Kićo iz Kaknja sa adresom u Sarajevu završila je Softversko inženjerstvo u Zenici te više od tri godine radi u IT industriji.

    U razgovoru za dobarportal.net ističe da je kroz karijeru imala priliku raditi na mnogo raznovrsnih i zanimljivih inostranih kao i domaćih projekata.

    „Po prirodi sam jako kreativna osoba. Kada nisam s porodicom ili prijateljima, svoje slobodno vrijeme obično provodim crtanjem, slikanjem, pletenjem ili slaganjem puzzli uz muziku. Volim da putujem i učim o drugim kulturama“, govori Edna Kićo.

    Dodaje da moda za nju predstavlja način izražavanja osjećanja, raspoloženja i individualnosti.

    „Trudim se da ne pratim slijepo modne trendove, pogotovo ako se ne poklapaju sa mojim karakterom, ali volim da budem u toku s trendovima. Obično gledam da trendove prilagodim sebi i svom stilu, te onome što mi najbolje stoji. Smatram da upravo u tome i jest poenta trendova, da smo dio njih ali da ipak damo dašak našeg karaktera i stila. Mislim da ćemo se tako osjećati i izgledati najbolje a usput možda još nekoga inspirisati da u sebi probudi kreativnu stranu“, kaže naša sagovornica.

    Kada je riječ o njenoj omiljenoj odjevnoj kombinaciji, nastavlja kako prvenstveno voli da se osjeća udobno.

    „Dugo vremena sam ratovala sa visokim potpeticama upravo iz tog razloga. Međutim, u skorije vrijeme sam počela više da treniram samu sebe da budem izdržljivija te se to isplatilo. Nemam neki konkretan stil kojeg se pridržavam, volim da nosim raznorazne stvari. Sve zavisi od mog raspoloženja kao i od prilike za koju se odijevam. Ono što najčešće nosim, jesu klasični i ulični stil. Smatram da asesoari, kožna jakna ili dobro krojen sako mogu popraviti svaki dosadan outfit“, izjavljuje ova mlada djevojka.

    Prema njenim riječima, kvalitetan odmor i san su ključ zdravog života i lijepog izgleda.

    „Mislim da u današnjem ubrzanom načinu života zaboravimo uzeti vremena za sebe. Također je bitno da vodimo brigu o tome šta unosimo u svoje tijelo. Zdrava ishrana i hidratacija su najlakši način da poboljšamo naš izgled kao i zdravlje“, kazuje Edna Kićo.

    Priznaje da se voli igrati sa šminkom te da u njenoj kozmetičkoj torbici ima apsolutno svega.

    „U većini slučajeva ne volim da pretjerujem sa šminkom ali ponekad volim da uradim neki baš zabavan look, čak i kad ne idem negdje. Ono što najviše koristim jeste eyeliner, maskara, olovka za usne i balzam u boji. Osim toga, više vremena posvećujem zdravlju kože i kose. U to ulažem najviše novca i vremena jer smatram da je najvažnije, kako u mladosti tako i u starosti“, priča naša sagovornica.

    Smatra da su estetski zahvati sasvim u redu ukoliko neko ima neku nesigurnost, sve dok ne pretjera.

    „Nažalost estetski zahvati mogu vrlo lako stvoriti ovisnost. Pomislimo ‘uradit ću samo ovo’ ali onda kada to ‘popravimo’, uočit ćemo nešto novo što nam ne odgovara, i tako u nedogled. Smatram da ako se neko ne osjeća lijepo, prvo treba da to popravi unutar sebe, pa tek onda ako baš smatra da nešto treba popraviti i ako misli da će ga učiniti sretnijim, nemam ništa protiv da se nešto doradi. Ne sviđa mi se činjenica što žensko tijelo i izgled predstavlja modni trend koji se mijenja svako par godina, u ovisnosti kako u tom trenutku izgledaju poznate ličnosti i influenseri. Prosto je nemoguće i krajnje nezdravo mijenjati sebe kako bismo se uklopile u trenutni standard ljepote, pogotovo jer će se promijeniti za par godina. Zato smatram da je unutrašnja ljepota najbitnija“, naglašava ova zanosna djevojka.

    Mišljenja je da nažalost još uvijek postoje neke predrasude i stereotipi kada su žene u pitanju.

    „Međutim, smatram da se situacija mnogo popravila zadnjih nekoliko godina, vjerovatno uz pomoć interneta i socijalnih mreža gdje možemo vidjeti razne ljude i čuti razne priče. Samim tim možemo se uvjeriti da žena može u isto vrijeme biti lijepa i mlada i sređena kao i obrazovana, inteligentna i uspješna“, navodi Edna Kićo.

    Priznaje da kao i svaka žena, voli čuti kompliment.

    „Kada su u pitanju negativni ili nekulturni komentari, obično se ne obazirem, osim ako je u pitanju neka konstruktivna i korisna kritika. Kod muškaraca, najbitniji mi je karakter osobe. Naravno, mora postojati nešto u fizičkom izgledu što će nas privući, ali karakter je ono što nas zadrži. Važno mi je biti s nekim ko me prvenstveno poštuje, budi ono najbolje u meni i učini svaki dan veselijim“, jasna je naša sagovornica.

    Poručuje da i u budućnosti želi da se usavršava prvenstveno u svom poslu.

    „Voljela bih da isprobam i naučim mnogo novih stvari u mojoj struci kao i privatno. Nadam se da ću imati priliku raditi na još mnogo zanimljivih projekata jer je IT struka koja se neprestano mijenja, napreduje i usavršava. Uvijek ima nešto novo da se nauči i nikada nije dosadno. Mnogo sam zahvalna i ponosna na sve što sam do sada ostvarila jer nisam mogla ni pretpostaviti da će moj život izgledati ovako. Kako jako volim putovati, cilj mi je da obiđem što više zemalja kao i da posjetim svaki kontinent do svoje 30. godine. Također, želim da se posvetim sebi i svojoj porodici i da održim balans između posla i privatnog života“, zaključuje ova harizmatična djevojka.

    Must Read

    spot_img