More
    HomeDOBARDOBAR INTERVJUMIRHA BALIĆEVAC: Medicina je idealan spoj nauke i humanosti

    MIRHA BALIĆEVAC: Medicina je idealan spoj nauke i humanosti

    Mirha Balićevac je rođena 10. aprila 1999. godine u Bihaću. Svoje srednjoškolsko obrazovanje završila je 2018. godine u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji i Cambridge International School-u u Sarajevu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2024. godine, te je nedavno započela svoju profesionalnu karijeru kao ljekar u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Bihać.

    Odakle Vaš interes za medicinu?

    Moj interes za medicinu razvijao se postepeno, ali mislim da je uvijek bio prisutan u meni. Oduvijek me fasciniralo kako funkcioniše ljudsko tijelo, a istovremeno sam osjećala snažnu potrebu da pomognem drugima. Medicina mi se činila kao idealan spoj nauke i humanosti – pruža mi priliku da razumijem složenost organizma, dok istovremeno imam priliku pozitivno utjecati na živote ljudi. Svaki novi izazov u medicini za mene je prilika da učim i unapređujem sebe, kako bih bila bolji ljekar i pružila najbolju moguću njegu svojim pacijentima.

    Koji su najveći izazovi s kojima ste se suočili tokom studiranja medicine?

    Jedan od najvećih izazova tokom studiranja medicine bio je obim gradiva i intenzitet samog programa. Medicinski fakultet zahtijeva kontinuirano učenje i disciplinu, što ponekad može biti iscrpljujuće, posebno kada se suočite s gustim rasporedom ispita i praktične nastave.  Pored toga, emocionalna izloženost bila je nešto na što nisam bila u potpunosti spremna. Suočavanje s teškim bolestima, patnjom pacijenata i, nažalost, gubitkom života, stavljalo me pred emotivne izazove s kojima sam učila da se nosim kroz vrijeme.

    Koliko je danas medicina napredovala i koja su Vaša ključna interesovanja u nauci?

    Medicina je danas napredovala nevjerovatnom brzinom, zahvaljujući tehnološkim inovacijama i napretku u istraživanjima. S pojavom novih dijagnostičkih alata, minimalno invazivnih kirurških metoda, te razvoja personalizirane medicine zasnovane na genetici i biotehnologiji, ljekari su u mogućnosti pružiti precizniju i efikasniju njegu pacijentima. Također, veliki napredak postignut je u imunoterapiji, regenerativnoj medicini i digitalnom zdravstvu, što omogućava bolju prevenciju, ranu detekciju i liječenje mnogih bolesti. Posebno me interesuju internističke grane medicine zbog njihove sveobuhvatnosti i kompleksnosti. Internističke grane također pružaju priliku za dugoročan rad s pacijentima, što omogućava izgradnju snažnih terapijskih odnosa, praćenje napretka i prilagođavanje terapija kroz vrijeme. Ovo mi daje osjećaj odgovornosti, ali i nagradu, jer se direktno doprinosi unapređenju kvaliteta života pacijenata.

    Kakve su prilike za mlade doktore u BiH kada je riječ o specijalizaciji i napredovanju?

    Prilike za mlade doktore u BiH kada je riječ o specijalizaciji i napredovanju mogu biti izazovne, ali i dostižne uz upornost i posvećenost. Specijalizacija je važan korak u karijeri svakog doktora, ali proces može biti spor zbog ograničenog broja mjesta i konkurencije.  U većim kliničkim centrima, poput onih u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli, specijalizacije su dostupne, ali broj mjesta često ne zadovoljava potražnju, što znači da se mladi ljekari moraju suočiti s čekanjem i birokratskim preprekama. Također, finansijska sredstva i podrška institucija mogu biti ograničeni, što dodatno otežava brzi napredak.

    Na šta ste najviše ponosni u svom dosadašnjem radu?

    Najviše se ponosim nagradama “Ponos Dekana”, koje sam osvojila tokom studija kao priznanje za postizanje najvišeg prosjeka u svojoj generaciji. Također, izuzetno sam ponosna na ispunjenje uslova za dodjelu prestižne “Srebrene Značke”, koju Univerzitet u Sarajevu dodjeljuje studentima s ukupnim prosjekom ocjena iznad 9. Ovaj rezultat, naročito na Medicinskom fakultetu, zahtijevao je godine posvećenog rada, ogromnog truda i neprekidne discipline. Te nagrade su za mene potvrda mog zalaganja i motivacija da nastavim težiti izvrsnosti u svom profesionalnom razvoju.

    Koji su Vaši planovi za budućnost u karijeri?

    Moji planovi su, za sada, ostati u našoj domovini. Iako smo svjesni izazova i teške situacije u zemlji, kao ljekari svakodnevno svjedočimo velikom broju oboljelih kojima je hitno potrebna ljekarska pomoć na raznim nivoima zdravstva. Vjerujem da se, uz posvećenost i marljiv rad, može napredovati i ovdje, u Bosni i Hercegovini. Akademski uspjesi koje sam dosad postigla samo su početak mog puta, a moja želja je da nastavim doprinositi zdravlju i dobrobiti naše zajednice.

    Must Read

    spot_img