More
    HomeDOBARZa čistiji zrak i zdraviju budućnost: Kroz projekat 500 djece naučilo kako...

    Za čistiji zrak i zdraviju budućnost: Kroz projekat 500 djece naučilo kako brinuti o okolišu i oplemeniti zelene površine


    Djeca iz osnovnih škola „Hrasno“, „Grbavica 2“, „Velešički heroji“, vrtića „Kekec“, “Zvončić”, “Košuta” te Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, aktivno sudjeluju u radionicama koje ih uče kako brinuti o okolišu i kako oplemeniti postojeće zelene površine, ali i učestvuju u sadnji oko škola i vrtića.

    U okviru projekta „Ekološka škola – škola u prirodi!“ Udruženja za razvoj i afirmaciju društva – NODAS  poseban naglasak stavlja se na oplemenjivanje zelenih prostora oko škola i vrtića ali i postojećih parkova te je kroz ovaj projekat podignut sada već treći „Šumarak – mala šumica u našem naselju“ kao nastavak priče o već podignuta dva „Šumarka“ u Novom Sarajevu. Ovakve lokacije djeci pružaju priliku da iz prve ruke vide kako priroda može biti multifunkcionalna i korisna.


    „Jako smo sretni što uspijevamo nastaviti graditi urbane šumice tj „Šumarke“ kao pristup koji želimo popularizirati u Sarajevu, sredini koja hronično pati od nedostatka zelenih površina, inovativnih pristupa u podizanju i očuvanju postojećih parkova. Pored toga, čini se da smo zaboravili čuvati javna dobra, a ova lijepa priča uključuje veliki broj djece i nastavnika kao budućih čuvara grada.“ obrazložio je Šemsudin Maljević, projektni menadžer.


    Kroz oplemenjivanje zelenih površina i stvaranje multifunkcionalnih prostora, djeca i odrasli uče kako zeleni prostori mogu biti rješenje za probleme poput zagađenja zraka i klimatskih promjena a konkretna lokacija postaje „Zeleni zid“ tj. pojas koji na lokaciji Čengić Vile 1 (Ferde Hauptmana) štiti Vrtić „Kekec“ i okolne zgrade od saobraćajnice i industrijskog postrojenja. Ovaj pristup je rezultat rada stručnog tima NODAS-a koji već dvije godine radi na sličnim inicijativama uz plan proširenja i na druge zagađene urbane sredine.

    Gustom sadnjom se ovdje postiže mnogo više od prorijeđene ili linijske sadnje, a u samom novom „Šumarku“ je zasađeno novih 6 vrsta što pored postojećih 3 sada čini malu šumicu na površini od 966m Projekat obuhvata još dva Šumarka sa površinom od 1140 m (u blizini OŠ “Hrasno”) i prostor oko Šumarske škole sa 2634 m te je na tim mjestima zasađeno ukupno 50 novih sadnica te veliki broj sadnica cvijeća.


    U radionicama je do sada učestvovalo skoro 350 učenica i učenika iz osnovnih i srednje škole, ali i 150 djece iz vrtića “Kekec”, “Zvončić” i “Košuta”. Pored toga u radionice  je bilo uključeno 80 nastavnica, nastavnika i odgajateljica škola i vrtića, a u tri osnovne škole postavljen je uređaj za mjerenje zagađenosti zraka.

    Proveden je niz edukacija o uređaju i načinu korištenja kako bi djeca i osoblje škole moglo da prati promjene u zagađenosti Sarajeva. U gradovima poput Sarajeva, gdje zagađenje zraka predstavlja ozbiljan izazov, zelene površine su mnogo više od ukrasa. One su naši prirodni filteri, osiguravajući čišći zrak i zdravije okruženje za najosjetljivije članove naše zajednice – djecu. Jedno od rješenja je stvaranje multifunkcionalnih zelenih površina i oplemenjivanje postojećih kako bi iste doprinosile općoj dobrobiti i otpornosti zajednica na klimatske promjene.

    Svaki zasađeni šumarak ili oplemenjena zelena površina nije samo korak prema ljepšem okruženju, već i važan alat u stvaranju otpornijih gradova spremnih da odgovore na izazove klimatskih promjena.

    Za čistiji zrak


    Projekat se implementira kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Općinom Novo Sarajevo. Sadržaj ovog članka kao i nalazi prikazani u njemu, isključiva su odgovornost NODAS-a i ni na koji način ne odražavaju stavove Evropske unije niti UNDP-a.

    Must Read

    spot_img