More
    HomeDOBARDOBRE PRIČEIMAN IBRAHIMOVIĆ: Naše društvo često pokazuje predrasude prema mladim ženama

    IMAN IBRAHIMOVIĆ: Naše društvo često pokazuje predrasude prema mladim ženama

    Iman Ibrahimović iz Tuzle studentica je Međunarodnih odnosa i Evropskih studija na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu.

    U razgovoru za dobarportal.net ispričala nam je odakle njen interes za međunarodne odnose.

    “Još od srednje škole sam razvila interese prema međunarodnim odnosima, vanjskoj politici i diplomatiji, a kroz dosadašnje obrazovanje i iskustvo razvila sam strast prema analizi globalnih politika. Moj interes za ovo polje proizašao je iz želje da razumijem složene dinamike među državama, kulturne razlike te uticah globalne politike na svakodnevni život pojedinaca”, govori Iman Ibrahimović.

    Zatim nam je otkrila na šta je najviše ponosna u dosadašnjem radu.

    “Najviše sam ponosna na svoj rad u Centru za društvena istraživanja, gdje sam imala priliku organizovati brojne konferencije, panel diskusije i gostujuća predavanja, koja su doprinijela mom razvoju kao studentice i omogućila drugima da prošire svoje znanje o važnim temama koje povezuju sadašnjost i međunarodnu politiku. Praksu planiram započeti početkom naredne godine. Što se tiče volonterskih aktivnosti; volontirala sam u Crvenom krstu u Tuzli, gdje sam doprinijela lokalnoj zajednici i učestvovala na takmičenjima kao član tima Crvenog krsta. Kao srednjoškolka sam također aktivno djelovala u Asocijaciji srednjoškolaca u BiH”, kaže naša sagovornica.

    Prema njenim riječima, neformalno obrazovanje igra ključnu ulogu u razvoju vještina i sticanju iskustava koja nisu uvijek dostupna u formalnim okvirima.

    “U mom slučaju, neformalno obrazovanje mi je pomoglo da razumijem aspekte kao što su pisanje projekata za EU fondove i istraživačke radovi. Seminari su omogućili sticanje praktičnih znanja i jačanje mreže kontakata”, dodaje ova mlada djevojka.

    Dodaje da se do sada nije susretala s većim izazovima u radu.

    “Svjesna sam da će u budućnosti biti drugačije, jer su izazovi inherentni u ovom polju. Najveći izazov do sada bio je prilagođavanje vremenskim okvirima za završetak projekata i brze promjene u globalnom okruženju”, navodi Iman Ibrahimović.

    Upitali smo je i imali naše društvo predrasuda prema mladim, uspješnim i lijepim djevojkama.

    “Naše društvo često pokazuje predrasude prema mladim ženama, smatrajući da njihov izgled može umanjiti ozbiljnost njihovog obrazovanja i stručnosti”, izjavljuje naša sagovornica.

    Na kraju razgovora poručuje da u budućnosti planira upisati master studije iz međunarodnih odnosa, najvjerovatnije u Austriji ili Sloveniji.

    “Razlog za upis mastera u inostranstvu je uvjerenje da su mogućnosti zapošljavanja, ali i kvaliteta obrazovanja daleko bolje nego u našoj zemlji. Pored akademskog usavršavanja, i dalje ću aktivno učestvovati u projektima koji promovišu značajne društvene inicijative. Također, planiram da se umrežavam s profesionalcima iz oblasti, što će mi pomoći da produbim znanje i steknem praktična iskustva koja su ključna za moj daljnji razvoj. Razumijem da će biti poteškoća, ali sam uvjerena da će moja želja za učenjem i usavršavanjem kao i sposobnost prilagođavanja omogućiti da ih prevaziđem”, zaključuje ova ambiciozna djevojka.

    Must Read

    spot_img