More
    HomeDOBARDOBRE PRIČESELMA TIRIĆ: Ključ uspješnog stomatološkog tretmana je povjerenje pacijenta

    SELMA TIRIĆ: Ključ uspješnog stomatološkog tretmana je povjerenje pacijenta

    Selma Tirić je mlada doktorica dentalne medicine iz Sarajeva, a u razgovoru za dobarportal.net ističe da je od samog djetinjstva željela biti doktorica.

    Interes za stomatologijom ju je pratio i do završetka gimnazije gdje se i konačno odlučuje za Stomatološki fakultet u Sarajevu, završavajući ga u propisanom roku.

    “Simpatije prema bijelom mantilu gajim još od djetinjstva, a pečat na tu odluku stavila sam gledajući predanost svojih roditelja, također stomatologa, pomenutoj struci. Ljubav prema stomatologiji datira dakle od ranih godina i to je jedini poziv gdje se vidim u budućnosti”, priča Selma Tirić.

    Dodaje da svojim pacijentima uvijek naglašava važnost prevencije, oralne higijene odnosno pravilnog pristupa dentalnom zdravlju te širenju svijesti o istom.

    “Oralna higijena mora da bude prvenstveno redovna i pravilno sprovedena. Primarna higijena usne šupljine su četkice, paste za zube, zubni konac, interdentalne četkice. Također, u higijenu zubi i usta ubrajamo i water pick – zubni tuš, vodice za ispiranje usta i čistače jezika. Svi pomenuti preparati imaju ulogu uklanjanja zubnog plaka i ostataka nakupljene hrane, čime se sprječava nastanak karijesa. Zube je potrebno prati bez pretjeranog pritiska četkice da ne bi došlo do oštećenja zubne cakline i zubnog mesa. Četkicu za zube treba redovno mijenjati, po potrebi svaka 2-3 mjeseca, radi bolje učinkovitosti”, kazuje naša sagovornica.

    Nastavlja da pasta za zube treba u sebi sadržavati fluor.

    “Treba naglasiti da dobra oralna higijena usne šupljine pridonosi općem zdravlju i zadovoljstvu populacije. Smatram da se razvijanjem svijesti o oralnoj higijeni već od ranog djetinjstva, edukacijama na temu dentalnog zdravlja te pravilnim i individualnim pristupom svakom pacijentu u stomatološkoj ordinaciji može mnogo doprinijeti poboljšanju oralnog zdravlja u našem društvu”, navodi ova mlada doktorica dentalne medicine.

    Prema njenim riječima, krucijalna greška koju pacijenti prave u vezi oralne higijene je neredovno održavanje iste.

    “U komunikaciji s pacijentima dobila sam dojam da je kod većine tehnika četkanja zubi neispravna. U praksi sam mogla uočiti također da se ne četkaju sve površine zubi te nekorištenje zubnog konca, interdentalnih četkica i ostalih sredstava za oralnu higijenu. Zube je potrebno četkati mekanom četkicom, blagim kružnim pokretima čisteći istovremeno i zub i zubno meso kako bi se najefikasnije uklonila nečistoća i zubni plak”, govori Selma Tirić.

    Nadalje, kada je riječ o namirnicama koje ne štete zubima, tu ubraja mliječne proizvode, voće, od kojeg izdvaja jabuke, jagode, te namirnice bogate vitaminima A, C, D i kalcijem.

    “Također, određeni čajevi kao što su kamilica, kadulja, metvica, zbog svojih antiseptičkih i protuupalnih svojstava. Od namirnica koje svakako treba izbjegavati su šećer i sve vrste slatkiša. Hrana bogata škrobom ima tendenciju prianjanja na površinu zubi i duže se zadržava, što pogoduje razvoju mikroorganizama, nastanku Streptococcus mutans i Lactobacila, a posljedično i karijesa. Potrebno je izbjegavati gazirana i energetska pića te sve namirnice koje povećavaju kiselost usne šupljine”, kaže naša sagovornica.

    Ne krije da je dentalna anksioznost prisutna svakodnevno u stomatološkoj ordinaciji.

    “Pristup pacijentu sa strahom od stomatologa treba biti pun razumijevanja, empatije i pozitivne energije. Pravilna komunikacija i slušanje pacijenta je veoma bitno kako bi se stomatološka procedura obavila na zadovoljavajući način. Ključ uspješnog stomatološkog tretmana je povjerenje pacijenta. Ugodna atmosfera u stomatološkoj ordinaciji je također od velikog značaja”, izjavljuje ova mlada doktorica dentalne medicine.

    Na kraju razgovora poručuje da je stomatologija uvijek u usponu i u novim dostignućima, pa tako i njena vizija ide u tom pravcu.

    “Radujem se novim izazovima i kontinuiranom usavršavanju u pomenutoj oblasti, a moja predanost i želja biće usmjereni ka sretnom i zadovoljnom pacijentu jer je on uvijek na prvom mjestu”, zaključuje Selma Tirić.

    Must Read

    spot_img