More
    HomeDOBARDOBRE PRIČEANESA LAKAČA: Važno mi je da i dama i sportista u meni...

    ANESA LAKAČA: Važno mi je da i dama i sportista u meni zablistaju

    Anesa Lakača magistrirala je na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a posebnu ljubav gaji prema kickboxu u kojem je postala prepoznatljiva po nadimku Mamba.

    U razgovoru za dobarportal.net ova 25-godišnja djevojka ističe da se sportom bavi još od malih nogu.

    “Privlačnost prema borilačkim sportovima oduvijek me motivisala da se i sama okušam u istim. Na prvom treningu kickboxa sam znala da je to sport stvoren za mene i od tog dana nijedan trening nije propušten”, govori Anesa Lakača.

    Dodaje da je najviše ponosna što je pobijedila strah u ringu i van njega.

    “Kao rekreativac i nisam doživljavala koliko je moj sport zahtjevan i opasan. Odlučivši da želim ući u ring realnost me dočekala na velika vrata. Ozbiljne povrede, jaki udarci, posebni režimi hrane i treninga su svakodnevnica kroz koju prolazim. Ponosna sam na svaki izlazak iz komfor zone u kojem sam odlučila prevazići strah i suočiti se sa protivnikom. Moj dosadašnji najveći uspjeh u sportskoj karijeri na koji sam iznimno ponosna je poziv za reprezentaciju Kickbox Saveza Bosne i Hercegovine”, kaže naša sagovornica.

    Ne krije da je u svijetu kickboxa kao žena dočekana sa mnogo poštovanja i pažnje, međutim na ulici su stvari malo drugačije.

    “Nekima predstavljam uzor i motivaciju, a nekima predstavljam opasnost, što smatram apsurdnim. Utjecaj društvenih mreža iskoristila sam da promovišem sebe i svoj sport u najboljem svjetlu, kakav i jeste i dosta je doprinio smanjenju predrasuda o ženama u svijetu borilačkih sportova”, navodi ova mlada Sarajka.

    Nadalje kazuje da je moda nešto što je inspiriše u svakodnevnici.

    “Volim ostaviti dobar utisak sa neobičnim modnim kombinacijama i ostati upamćena po njima. Nosim visoke potpetice kada god za njih imam priliku, na posao nosim odjelo ili uniformu, a na trening sportsku kombinaciju. Važno mi je da se osjećam dobro u onome što nosim i da i dama i sportista u meni zablistaju”, naglašava Anesa Lakača.

    Smatra da nema ništa privlačnije od djevojke koja vodi računa o svom licu i higijeni.

    “Mogu reći da pretjerujem sa kupovinom šminke i skin care proizvoda, ali i tu se malo izdvajam od prosječnih djevojaka. U jednom neseseru možete naići na palete sjena i ruževe za usne, a u drugom na zubalo, vazelin, flastere”, izjavljuje naša sagovornica.

    Prema njenim riječima, savjet koji je univerzalan za sve je da uvijek radite ono što volite.

    “Dugoročno posmatrano to je i vaše psiho-fizičko zdravlje, vaš izgled, vaše ambicije i uspjesi”, napominje ova harizmatična djevojka.

    Priznaje da joj je svaki dan isplaniran do posljednjeg detalja te da se drži svojih gustih rasporeda.

    “Moji najbliži su mi svakodnevna podrška u mojim novim idejama i odlukama, a društvo je podržalo ideju sposobne žene koja istovremeno može biti profesionalna, obrazovana i sportista. Mislim da je sva ta podrška nastala u načinu na koji reprezentiram ono čime se bavim, mojim vedrim karakterom i mojom upornošću”, priča Anesa Lakača.

    Potom nam je otkrila i kako se nosi sa komentarima muškaraca i kakvi je momci privlače.

    “Često dobijem komentare od muškaraca da ih je strah mene, dok s druge strane postoje isti kojima sam motivacija za ovaj sport, koji cijene moj trud i pružaju stalnu podršku. Tu se razlikuju muškarci sa pretjeranim egom i oni samosvjesni i samouvjereni. Za partnera bih uvijek odabrala nekoga ko poštuje i mene kao ličnost i moj sport. Vrlo je teško laiku o sportu objasniti šta su to pripreme za takmičenje, višesatni svakodnevni treninzi i odricanja u te svrhe. Shodno tome, biram partnere sličnih životnih stilova”, jasna je naša sagovornica.

    Zatim je podijelila i svoje planove za budućnost.

    “Biti šampion svijeta, uzor mladima, ostvarena profesionalno i sretna. Moji snovi i visoke ambicije zahtjevaju konstantan rad na njima, ali ništa nije nemoguće ako radite ono što volite”, podvlači ova svestrana djevojka.

    Na kraju razgovora izdvojila je jednu poruku za sve mlade.

    “Ne dozvolite da vam bilo šta predstavlja prepreku u ostvarenju vaših snova. Put će uvijek biti težak, ali do vrha dolaze samo oni uporni i istrajni. Radite samo ono u čemu ste istinski sretni i budite najbolji u tome”, zaključuje Anesa Lakača.

    Must Read

    spot_img