More
    HomeDOBARDOBRE PRIČEAZRA MEHMEDOVIĆ: Nezadovoljstvo prilikom seksualnih odnosa dovodi do velikih problema

    AZRA MEHMEDOVIĆ: Nezadovoljstvo prilikom seksualnih odnosa dovodi do velikih problema

    Azra Mehmedović iz Sarajeva studira psihologiju, a ova 23-godišnja djevojka bavi se i edukacijom u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava, kao i osnaživanjem mladih i zagovaranjem.

    U razgovoru za dobarportal.net ističe kako vjeruje u važnost osnaživanja mladih ljudi da donose informirane odluke o svom zdravlju i budućnosti.

    “Radujem se što ću s vama podijeliti više o svom putovanju! Imam bogato iskustvo u radu s nevladinim organizacijama; preko sedam godina radila sam kao trener i edukator na različitim međunarodnim projektima. Moji blogovi i društveni sadržaji fokusiraju se na seksualno i reproduktivno zdravlje i mentalno zdravlje, s ciljem educiranja mladih. Pored svih žena u meni, važno je i upoznati vas sa konceptom Razijan, Raza koja pravi Zijan i bavi se djingom i produkcijom. Pored obrazovanja i posla kojim se bavim, moj hobi je također bitan faktor u mom životu”, govori Azra Mehmedović.

    Zatim smo je upitali zašto je važno govoriti o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

    “Govoriti o seksualnom i reproduktivnom zdravlju važno je jer pruža mladima potrebne informacije za donošenje informiranih odluka, prevenciju polno prenosivih bolesti, neželjene trudnoće, te promicanje zdravih seksualnih odnosa. Također, edukacija o ovoj temi pomaže razbijanju stigme i predrasuda, te jača osjećaj samopouzdanja i odgovornosti među mladima”, kaže naša sagovornica.

    Potom se osvrnula i na predrasude koje naše društvo ima kada je u pitanju seksualno i reproduktivno zdravlje.

    “Naše društvo još uvijek nosi mnoge predrasude kada je u pitanju seksualno i reproduktivno zdravlje. Često se ova tema smatra tabuom, što otežava otvorenu i iskrenu komunikaciju. To može dovesti do dezinformacija, straha i srama među mladima kada trebaju potražiti savjet ili pomoć”, izjavljuje ova djevojka.

    Prema njenim riječima, jedna od najvećih zabluda je da zaštita nije potrebna u dugotrajnim vezama ili da određeni tipovi kontracepcije štite od svih polno prenosivih bolesti.

    “Ove zablude se mogu ispraviti kroz edukaciju i informiranje mladih o važnosti korištenja kondoma za zaštitu od SPI, čak i u stabilnim vezama, te o raznim vrstama kontracepcije i njihovim funkcijama. Mislim da je došlo vrijeme da pričamo otvoreno i razbijemo mitove koji su u našem društvu jako dugo jer ako nastavimo živjeti u zabludi mislim da bi to moglo dovesti do velikih posljedica ne samo na naše zdravlje nego i na naše društvo”, naglašava Azra Mehmedović.

    Nadalje se osvrnula i na preventivne mjere koje bi mladi trebalo da preduzmu kako bi se zaštitili od polno prenosivih bolesti.

    “Preventivne mjere uključuju korištenje zaštite tokom svakog seksualnog odnosa, redovne ginekološke i urološke preglede, te otvorenu komunikaciju s partnerima o seksualnom zdravlju. Također, informiranje o simptomima i načinima prijenosa SPI može pomoći u prepoznavanju i prevenciji bolesti”, kazuje naša sagovornica.

    Dodaje da problemi sa seksualnim zdravljem mogu značajno uticati na mentalno zdravlje, izazivajući osjećaje anksioznosti, nelagode, srama i niskog samopouzdanja.

    “Mladi koji se susreću s polno prenosivim bolestima ili neželjenom trudnoćom često doživljavaju stres i emocionalne poteškoće, što naglašava važnost podrške i edukacije u ovom području. Također, nezadovoljstvo prilikom seksualnih odnosa dovodi do velikih problema. Često zbog manjka hrabrosti i otvorenog razgovora sa partnerom dolazimo do situacija koje nas ne čine zadovoljnim i sretnim”, navodi ova djevojka.

    Ne krije da postoje razlike u pristupu i znanju o seksualnom zdravlju između muškaraca i djevojaka, često zbog društvenih normi i očekivanja.

    “Djevojke se češće suočavaju s većim pritiscima i sramom kada je u pitanju seksualno zdravlje, dok se muškarci mogu osjećati manje potaknuti da traže informacije ili pomoć zbog straha od osude. Pristup ovoj temi kroz obrazovanje je pogrešan; na prvim časovima još u osnovnim školama nas razdvajaju kada je riječ o ovoj temi. Stvaraju nelagodnu situaciju i bude u nama stid, a naše je pravo imati pristup tačnim informacijama i imati alate koji će nam pomoći da se brinemo o svom zdravlju na pravi način”, tvrdi Azra Mehmedović.

    Nastavlja da bi mladi trebali pristupati seksu s odgovornošću, otvorenom komunikacijom i uzajamnim poštovanjem.

    “Važno je da se informiraju o sigurnom seksu, koriste zaštitu, te budu svjesni svojih i partnerovih granica i želja. Također, trebali bi se osjećati slobodno tražiti savjet i informacije o seksualnom zdravlju”, ukazuje naša sagovornica.

    Na kraju razgovora izdvojila je neke mitove koji su vezani za masturbaciju.

    “Mitovi vezani za masturbaciju uključuju vjerovanje da je štetna za zdravlje ili da uzrokuje različite fizičke i psihičke probleme. U stvarnosti, masturbacija je prirodan i zdrav način istraživanja vlastitog tijela, može smanjiti stres, poboljšati san, te pomoći u boljem razumijevanju seksualnih potreba i želja”, zaključuje ova djevojka.

    Must Read

    spot_img