ANISA MAHMUTOVIĆ: Koliko rukavica za ruke hirurga iz Tuzle?

- PARTNER SAJTA -

U borbi sa koronavirusom u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla svakodnevno savladavaju brojne prepreke.

- PARTNER SAJTA -

Sve je manje zaštitne opreme za rad sa pacijentima oboljelim od COVID-a, s obzirom da se medicinski radnici u UKC- u Tuzla u posljednje vrijeme susreću sa povećanjem broja pozitivnih pacijenata na bolničkom liječenju.

30 novozaraženih korona virsom evidentirano je u posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona. Tri osobe su preminule usljed komplikacija izazvanih korona virusom u posljednja 24 sata. Radi se o osobama muškog spola satarije životne dobi sa područja Tuzle, Sapne i Teočaka. Sva tri slučaja praćena komorbiditetima.

Trenutno aktivno zaraženih u TK je 304, a najviše zaraženih je u kućnoj izolaciji i to 246.

Upravo u alarmantnoj situaciji zaposlenici kliničkog centra nemaju dovoljno medicinske opreme. Dok se ministrica Turković, premijer Novalić slikaju pored milionskih donacija hirurg na UKC Tuzla prikuplja rukavice iz susjednih ordinacija. Jednostavno nemaju sredstva za rad, ona osnovna koja bi trebala zaštiti i njih i pacijente.

Još prije 6 dana vršilac dužnosti direktora UKC Tuzla dr. Vahid Jusufović je upozorio nadležne na ovaj problem.

Apsurdna činjenica je da oprema iz donacija  stoji neiskorištena i da nije proslijeđena u zdravstvene ustanove. Nadležno ministarstvo Federacije BiH i Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu direktno na taj način ugrožavaju zdravlje stanovništva i izlažu opasnosti od zaraze.

Kada je riječ o zaštitnoj opremi situacija na UKC-u Tuzla je urgentna, a danas iz ovoga kliničkog centra nisu mogli potvrditi hoće li u narednim danima doći neka donacija.

Komentari

komentari

- PARTNER SAJTA -