ANISA MAHMUTOVIĆ: Koliko rukavica za ruke hirurga iz Tuzle?

U borbi sa koronavirusom u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla svakodnevno savladavaju brojne prepreke.

Sve je manje zaštitne opreme za rad sa pacijentima oboljelim od COVID-a, s obzirom na to da se medicinski radnici u UKC-u Tuzla u posljednje vrijeme susreću sa povećanjem broja pozitivnih pacijenata na bolničkom liječenju.

30 novozaraženih korona virusom evidentirano je u posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona. Tri osobe su preminule usljed komplikacija izazvanih korona virusom u posljednja 24 sata. Radi se o osobama muškog spola starije životne dobi sa područja Tuzle, Sapne i Teočaka. Sva tri slučaja praćena komorbiditetima.

Trenutno aktivno zaraženih u TK je 304, a najviše zaraženih je u kućnoj izolaciji i to 246.

Upravo u alarmantnoj situaciji zaposlenici kliničkog centra nemaju dovoljno medicinske opreme. Dok se ministrica Turković i premijer Novalić slikaju pored milionskih donacija, hirurg na UKC Tuzla prikuplja rukavice iz susjednih ordinacija. Jednostavno nemaju sredstva za rad, ona osnovna koja bi trebala zaštiti i njih i pacijente.

Još prije 6 dana vršilac dužnosti direktora UKC Tuzla, dr. Vahid Jusufović, upozorio je nadležne na ovaj problem.

Apsurdna činjenica je da oprema iz donacija  stoji neiskorištena i da nije proslijeđena u zdravstvene ustanove. Nadležno ministarstvo Federacije BiH i Koordinaciono tijelo Bosne i Hercegovine za zaštitu direktno na taj način ugrožavaju zdravlje stanovništva i izlažu opasnosti od zaraze.

Kada je riječ o zaštitnoj opremi, situacija na UKC-u Tuzla je urgentna, a danas iz ovoga kliničkog centra nisu mogli potvrditi hoće li u narednim danima doći neka donacija.