“Došli smo po preporuci federalnog fonda na Memorijal kliniku u Istanbulu da radimo transplantaciju bubrega za mog sina Edima Nura Hajdarević, prije skoro 3 mjeseca. “

Ovako počinje svoju ispovijest o tragediji koja je zadesila njegovog sina, pa i cijelu porodicu Alem Hajdarević.

U razgovoru za Bosnainfo detaljno nam je objasnio kako je njegovo dijete dospjelo u gotovo bezizlanu situaciju. Rješivu samo ako ovdašnji nadležni organi imadnu sluha za postojeći problem.

 

– Par dana poslije tog zahvata u Turskoj, moje dijete ostaje 100% bez sluha sve do dan danas. Poslije urađene operacije moj sin je bio na intezivnoj par dana. Po izlasku sa intezivne, iz rane počinje curenje koje je trajalo tri dana. Zabrinuti naravno, pitali smo doktore šta se dešava, a oni su odgovorili da je sve ok. Tek nakon nekoliko sati tog dana dijete su poslali na CT gdje se ustanovilo da ima puknuto tanko crijevo – kaže uznemireno gospodin Hajdarević.

Kako se stanje dječaka Edima drastično pogoršalo, hitna operacija bila je neophodna.

– Odrađena je hitna operacija ispiranja i postavljena je ilostoma. Dijete opet odlazi na intezivnu njegu. Tek par dana po izlasku sa intezivne dolazi doktor. Odlučeno je da mu kroz par dana isperu mokraćni mjehur. Prilikom upumpavanja tečnosti u kateter, ta tečnost momentalno izlazi na dren. Na to doktor konstatuje sljedeće: “Popravit ćemo to”. Dijete dobiva bolove i temperaturu, te se liječi upala i kad su spustili CRP, isti doktor ponovo kaže da se dijete mora otvoriti zbog čišćenja, ne spominju da će i biti mokraćni mjehur.

Cijeli teror dječak Edim, kao i njegova porodica, počinju preživljavati ispočetka.

– Nakon čišćenja dječak ponovo ide na intezivnu par dana. Po izlasku sa intenzivne osjeća se dobro, ali konstantno gubi na kilaži jer ide na dijalize sve vrijeme jer nema bubrega. Da hoda ne može, jer je izgubio snagu i strašno smršao. A sve se očekuje od mene da ga dižem na hodanje bez ičije pomoći ili fiziotarapeuta ili bilo koga. Dijete je ponovo pod upalom stalno visoka temperatura i uzima po tri vrste antibiotika. Da bi stvar bila gora, počinje vid da mu se muti i ne vidi dobro. Dobiva otežano disanje sa povremenim i na momenat potpunim prestajanjem disanja. Počela je da mu se pojavljuje voda u zglobovima i u abdomenu koja mu pritišće pluća i srce.

– Prikom pregleda na dolasku na kliniku bilo je sve ok, da bi se za par dana našli na hitnoj klinike Memorijal, gdje su rekli da moj sin ima infekciju. Tada nas primaju na nefrologiju Memorijala. Infekcija je liječena dvadeset dana, a kako kažu uzrok su njegovi bubrezi i mokraćni mjehur koji su, navodno, naši bosanski doktori uradili “naopako”, onako kako ne treba. Oni pristupaju poslije saniranja upale nefrektomiji (vađenju oba bubrega) kao i reparaciji tog mokraćnog mjehura – priča nam Alem /piše BosnaInfo.

Međutim, ono što se dešava naknadno, zabrinulo je roditelje, ali i doktore.

Zbog toga, vode ga na intezivnu i uspavljuju. Tada ga i priključuju na aparate za disanje da bi ga priključili na dijalizu da mu mogu izvući vodu iz organizma. Dijete dobiva žuticu, bilirubin skače i pojavljuje se žutilo u očima. Poslje provedenih pet dana na intezivnoj dolazi ponovo u sobu. Kroz par dana opet počinje otežano disati, te mu rade CT glave i srca. Mozak je uredu, ali srce ne. Dobio je dificijenciju srca koje sada radi samo 15 posto. Uz to sve saznajemo da je dobio i sepsu. Ovo je pakao za dijete, pakao i za nas kao poroducu – kazao je na kraju našeg razgovora Alem Hajdarević.

U nastavku vam prenosimo prepisku oca bolesnog dječaka sa nadležnim organima iz Ministarstva zdravstva FBiH, gdje moli da se njegov sin pod hitno premjesti iz istanbulske klinike Memorijal, jer je i više nego zabrinut za zdravstveno stanje svog sina.

“Poštovana dr. Marina Bera, Poštovana dr. Snježana Bodnaruk, Poštovani dr. Goran Čerkez,

 

Na osnovu ukazane potrebe, a s obzirom na činjenicu da situacija u liječenju mog sina Hajdarević Edima Nura bitno pogoršala.

Naime, odlukom ljekarskog konzilijuka Klinike za nefrologiju KCUS-a Sarajevo kompletirali su dokumentaciju i uputili ZZOIROFBIH. 

Od Zavoda smo dobili poziv nešto prije dva mjeseca da dođemo na transplantaciju bubrega, gdje sam ja, otac Hajdarević Alem, trebao biti donor.

Kad smo došli, urađen je reoperativni zahvat vesuća urinariae, totalna nefroctomia. Nakon čega je došlo do popuštanja funkcije crijeva i ispuštanja sadržaja iz crijeva u abdomen.

Postavljena je ilostoma. Izgubio je sluh po riječima ljekara 100%, prisutan je omagljen vid i nepovezan govor i od juče ljekari spominju popustanje srčane funkcije. Nekoliko puta je boravio u jedinici intezivne njege. Ali nikako da dođe do transplantacije zbog koje smo došli. Prisutne su česte infekcije.

Uz sve naprijed navedeno, veoma malo ili bolje reći nimalo nismo dobijali informacija u vezi liječenja Edima.S obzirom da sam kao roditelj veoma zabrinut za zdravlje i život sina, ovim putem molim Vas u Ministarstvu zdravstva FBiH, a koji dajete saglasnosti na ino Ugovore za ino bolnice.

Molim Vas da reagujete, jer ovdje nismo došli samovoljno.

Molim Vas da naprijed navedeno preispite i/ili iznadjete potencijalnu mogućnost premještanja Edima iz ove bolnice u neku adekvatniju u Istanbulu ili u Zapadnoj Evropi sa kojom ZZOIROFBIH ima Ugovor.

Nadam se Vašoj brzoj i adekvatnoj rekaciji.

Sa zahvalnošću i poštovanjem!

Otac Hajdarević Alem”

 

Komentari

komentar