PREDSTAVLJAMO: Timur Delić, inžinjer elektrotehnike u slobodno vrijeme pravi terrariume

0
1170
Timur Delić bavi se veoma zanimljivim hobijem

Sarajlija Timur Delić inžinjer je elektrotehnike, a ono što radi tokom dana je veoma interesantno i izazovno.

Njegov rad obuhvata između ostalog izradu hardverskih rješenja za mjerne uređaje u energetici i programiranje mikroprocesorskih sistema.

“Izrada elektroničkih rješenja za mjerne uređaje podrazumijeva sastavljanje elektroničkih shema i izradu layouta pločica koje će se koristiti u mjernim uređajima koje razvijamo i prodajemo. Svaki takav uređaj u svojoj osnovi ima mikrokontroler koji sa svojim periferalima vrši prikupljanje informacija o naponima i strujama, te i nekim drugim parametrima testnog objekta, vrši obradu i analizu tih podataka, te ih prikazuje na neki način korisniku, bilo putem displaya na uređaju ili putem software-a na računaru”, kaže Timur Delić za dobarportal.net.

U slobodno vrijeme bavi se izradom terrariuma. Sama ideja o pravljenju terrariuma koji je obično neka providna posuda u kojoj se uzgajaju biljke ili neka manja životinja nastala je spontano.

“Jednom smo supruga i ja trebali ići na naselje našim prijateljima i trebao nam je neki “obrazli” i originalan poklon. Pošto smo imali nekih kaktusa u stanu i jednu zanimljivu posudicu, pomislili smo da im napravimo jedan aranžman uz onu klasičnu kafu i kocku koja se nosi u goste. Poklon je bio pun pogodak, a odmah su nas zamolili da i njima napravimo jedan takav aranžman za njihovu sljedeću posjetu drugim prijateljima. I tako se nekako pročulo u krugu naših prijatelja za nas i dadosmo tom “nečemu” ime Moj Mali Terrarium”, priča naš sagovornik.

Dodaje da su terrariumi oaze mira i replike prirode u malim zatvorenim posudama.

“Mi smo se odlučili isključivo za biljke, s tim što ne koristimo samo staklene providne posude već i klasične saksije i zdjele. A od biljaka koje stavljamo u terrariume gledamo da koristimo one vrste koje su laganije za održavanje. Radimo sa kaktusima, sukulentima, mahovinom i u skorije vrijeme i biljkama koje zahtijevaju nešto više vode”, govori Timur Delić.

Ističe da je teško ocijeniti koliko je vremena potrebno za jedan terrarium.

“Sve zavisi od toga da li razvijamo neku novu ideju, odnosno da li smišljamo neki terrarium sa nekom novom idejom i pričom, ili radimo nešto što smo ranije već pravili. Taj kreativni proces može trajati i više dana, a sastoji se od razrade neke priče, ideje kako i šta taj terrarium treba da kaže kada ga neko vidi, preko traženja pogodnih zdjela i posuda te pogodnih biljaka koje će biti posađene u taj terrarium. Sama izrada, nakon što izvršimo sve pripreme, može trajati od nekih pola sata do sat. Kreativni proces koji se krije iza svega toga je ono što čini ovo sve veoma zanimljivim i izazovnim”, kaže naš sagovornik.

Zadovoljan je reakcijama onih koji naruče izradu terrariuma.

“Obzirom da se ovim bavimo kao rekreacijom i da nam ovo sve dođe kao odmor od svakodnevnog stresa koji se neminovno nakupi na poslu, svaki put nam bude veoma drago kada vidimo osmijeh na licu ljudi kojima predamo njihov mali terrarium. Svaki put kada neko naruči neki novi terrarium sa novom idejom ili zahtjevom, predstavlja novi izazov. U tom smislu konstantno radimo na novim idejama i novim kreacijama. Moramo ostati inovativni, originalni i uvijek nuditi nešto novo i svježe”, naglašava ovaj ambiciozni Sarajlija.

Mladima poručuje da pronađu ono što ih ispunjava i u ćemu će uživati.

“Gledajte da to radite što bolje moguće, ustrajte u svojim ambicijama, jer je nagrada za uloženi trud zaista velika. Mi smo se uvjerili na vlastitim iskustvima”, zaključuje Timur Delić.