Sanel Ambešković, momak čiji su roditelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine, javio nam se uz želju da objavimo nešto zanimljivo o njemu. Na njegovom Youtube kanalu prati ga već oko 5 hiljada ljudi.

 

Kada smo vidjeli o čemu se radi, odlučili smo odraditi intervju o veoma zanimljivoj temi. Neobično je biti mlad, a odlučiti se za profesionalnu vožnju kamiona po Evropi i svijetu. Iako je rođen van Bosne i Hercegovine, želja za posjetom domovine njegovih roditelja prisutna je skoro svakog dana iznova. Uz roditelje je naučio i bosanski jezik, koji koristi u komunikaciji, onoliko koliko se snađe u toku samog razgovora.

 

1. Pozdrav iz Bosne i Hercegovine za Dansku. Sanele, recite nam da li je lahko biti tako mlad i već znati da želite voziti kamion?

Pozdrav za vas i čitatelje. Ja sam uvijek znao, od šestog ili 7. razreda da želim postati vozač kamiona. Ja ovo želim I postaću profesionalni. Završio sam prvu godinu za vozača, a evo dobio sam ugovor sa firmom u Danskoj, da se školujem i dalje.

2. Otkud, ustvari, želja za vožnjom kamiona?

Oko sedmog razreda su nam učitelji rekli da, moramo izabrati nešto. Svi hoće u gimnaziju! E tu sam reko sebi “želim da budem drugačiji od ostalih. Hoću da ustanem i da kažem idem na posao nasmijan, a ne idem na posao, a nemam ni volje za to”. Neki su se zezali u smislu kao “što ćeš za vozača, nema tu para”, al ustavri ima dobrog novca.

3. Porijeklom ste iz Bosne i Hercegovine. Da li su Vaši roditelji odselili tamo zbog ratnih dejstava u domovini ili su naprosto zbog potrage posla i boljeg života odlučili se za život u Danskoj?

Moji roditelji su se odlučili da odu iz Bosne i Hercegovine za potragom boljeg života. Razmišljali su između Švedske i Danske, pa eto hvala Bogu, rođen sam u Danskoj.

4. Već neke dvije godine posjedujete vlastiti Youtube kanal. Na njemu kao sadržaj ubacujete zanimljivosti koje zabilježite dok vozite kamion. Kako reaguju vaši prijatelji i porodica na to sve?

Youtube kanal sam otvorio jer sam dobio inspiraciju od Kamion King-a. Jedan čovjek iz Amerike sa 85.000 subscribera. Kad sam ja vidio šta on snima i radi, meni je to odmah bilo zanjimljiovo. Otovrio sam kanal, da narodi na balkanu vide kakac je život u Danskoj ako si šofer. Da pričam malo i oko plata u nastavku. Život u Danskoj, je li dobro biti vozač i tako nešto. Kao što sam rekao, dobio sam ugovor sa jednom firmom i počinjem sada, školu Tessa, opet. Biće video klipova sa kamiona i sve to. Neki su mi se prijatelji smijali. Kao, šta će ti to, al ja sam znao u glavi da ja volim snimati i sve to. Počeo sam dobijati neke sponzore i sve to. Moji roditelj misle sve dobro oko kanala. Ne psujem i kulturan sam.

5. Imate li nekih drugih planova ili ste samo u svijetu kamiona.. Ima li druge ljubavi?

Pa, trenutno želim da isprobam ovaj život kao vozač kamiona. Ko zna šta će biti za 5 godina. Možda budem nešto drugo htio, ali za sad samo kamion. Ja imam veliku podršku oko ovoga.

6. Vaša poruka omladini koja je u potrazi za poslom bi bila?

Ko ovo želi nek izvoli. Nađite posao koji vi stvarno želite i volite, a nemojte nikad birati nešto samo zato što vam prijatelji žele isto to. Radite uz ljubav prema poslu, kako već rekoh.

Volim i poštujem domovinu svojih roditelja, iako sam rođen daleko od BiH (FOTO: privatni arhiv)