VLADAN KOVAČEVIĆ I SOFIJA ĐUKIĆ: Neispričana ljubavna i nogometna priča

DOBAR DOBRE PRIČE SLIDER

Ljubitelji nogometa u Bosni i Hercegovini s nestrpljenjem očekuju početak nove premijerligaške sezone koja je planirana za prvi august. U iščekivanju elitnog ranga bh. nogometa, dobarportal.net donosi neobičnu ljubavnu priču golmana Sarajeva Vladana Kovačevića i njegove djevojke Sofije Đukić.

 

Oboje su rođeni u Banjoj Luci, gdje su se i upoznali 2015. godine na žurci zajedničkog prijatelja Emila. Njihov prvi poljubac desio se 13. maja 2015. godine.

“Za razliku od uobičajene simbolike broja 13, nama je taj datum tj. broj sretan. Tada je Vladan i odlučio da ga nosi na dresu”, priča Sofija Đukić za dobarportal.net.

Nakon toga, oboje su u istom periodu otišli od kuće, sa 16 godina.

“Ja sam se u septembru te godine preselila u Beograd kako bih završila IB program, a dva-tri mjeseca nakon mene je i Vladan otišao u Sarajevo, zbog nogometa”, kaže Sofija Đukić, koja sada studira menadžment na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Dodaje da su samo četiri mjeseca proveli zajedno, kada su se viđali konstantno, a nakon toga vrlo rijetko te su do danas održavali vezu na daljinu.

“Možda je to što smo oboje u isto vrijeme otišli od svojih prijatelja i roditelja bila dobra stvar. Nikada nije manjkalo razumjevanja niti povjerenja, podržavali smo se međusobno i u svakom trenutku znali kako se onaj drugi osjeća. Uvečer nakon razgovora smo ostavljali Viber poziv pored jastuka, tako smo se osjećali bliže”, govori naša sagovornica.

Vladan nam je otkrio šta ga je posebno privuklo kod Sofije.

“Privukao me izgled, a na prvu su mi se svidjeli i stavovi i razmišljanje. Pored svega dobar je prijatelj i čovjek”, kaže Kovačević za dobarportal.net.

A uz smiješak odgovorio je i na pitanje “djevojka ili nogomet?”.

“Moje dvije ljubavi. Posvetio sam život nogometu, taj život sada gradimo zajedno i ljubav prema Sofiji je najveća”, ističe čuvar mreže aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine, koji u posljednje vrijeme uči o finansijama, čita, i slobodno vrijeme koristi da ode kući ili ga provodi na planini.

Sofija je u Sarajevu zavoljela ljude, mjesta i svakodnevnicu.

“Poznanstva nerijetko prerastu u draga prijateljstva. Nemoguće je ne vezati se za grad koji je toliko opjevan”, ističe zgodna Banjalučanka, koja je, kako kaže, najsretnija djevojka na svijetu.

Oduvijek je razumjela strast i ljubav prema klubu.

“O kojem adrenalinu i energiji govorim znaju svi koji na isti način vole klub. Sjećam se da sam u tom periodu bila ogorčena na takozvane tastatura navijače i one iz fotelje. Na proslavi titule Sarajeva nisam bila, vraćala sam se sa ispita i pratila u automobilu live prijenos na Instagramu. Vidjela sam da je atmosfera kao i uvijek bila fantastična. Ne mogu zamisliti kako se Vladan osjećao. Obilježili su njegov boravak u Sarajevu”, kaže Sofija koja dobru genetiku upotpunjuje treningom.

Vladan nam je objasinio i koliko je danas težak posao čuvara mreže.

“U modernom nogometu, golman se koristi kao 11 igrač, što je uveo, da tako kažem, Pep Guardiola, tako da je potrebno biti dobro kondicijski, tehnicki, taktički i naravno psihički spreman. Mislim da je dobro kretnje s loptom danas jednako bitno kao i tehnika kretanja bez lopte. Možda je to nešto što otežava sam posao golmana, ali svakako opravdano”, smatra golman Sarajeva koji idolizuje Edwina van der Sara, a trenutno mu se najviše dopada igra Davida de Gea.

Nada se da Sarajevo može napraviti iskorak na evropskoj sceni.

“Mnogo vjerujem u ovu generaciju. Svi priželjkujemo i uspjeh u Europi, radimo i odlučni smo u tome, vidjet ćemo sve kad istrčimo na teren”, govori čuvar mreže Bordo kluba kojem je najdraža utakmica pobjeda protiv Željezničara na Grbavici (0:3, april 2019.).

Kovačević, koji je prema podacima Transfermarkta, najvrijedniji igrač Premijer lige Bosne i Hercegovine sa tržnišnom vrijednošću od 900.000 eura raduje se ponovnom igranju i u državnom dresu.

“Trenutno jedva čekam da počnu treninzi i utakmice mlade reprezentacije BiH, a u budućnosti očekujem i ponovni poziv u A reprezentaciju BiH”, naglašava golman Sarajeva za čije su usluge zainteresirani mnogi klubovi.

Njegovu djevojku Sofiju upitali smo i da li zna šta je offside.

“To je ono kad date gol, radujete se, ali ga sudija poništi (ili napad) jer ste se nalazili u nedozvoljenoj poziciji? Znam neke koji žive tako. Znam i sudiju…”, kaže zanosna Banjalučanka kojoj je najdraža utakmica Sarajeva ona protiv Slobode na Koševu (3:0, august 2019.) kada je Vladan nosio kapitensku traku.

Djevojka golmana Sarajeva otkrila nam je i da je zaljubljenica u kineski jezik.

“Položila sam HSK 1 i HSK 2. U ovom trenutku sam posvećena drugim obavezama. Roditelji su mi u februaru ove godine obećali put u Kinu, kako bih usavršila jezik koliko je to moguće, međutim zbog koronavirusa, odložila sam taj put”, govori za kraj Sofija Đukić koja u budućnosti planira upisati master i doktorat te uporedo pokrenuti privatni biznis.