NOVE UPUTE O COVID-19: Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio novu Naredbu i preporuke

FOTO: Elma Nikšić/DOBARPORTAL
- PARTNER SAJTA -

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva održao je u petak 26.06. sjednicu na kojoj je shodno Naredbi od 12.06. sagledao kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu koja će se primjenjivati od 28.06. i Preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja, te ih dostavio kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje. 

- PARTNER SAJTA -

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29.05.2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo sa 31.05., Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obvezujuće za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

UPUTE ZA KORIŠTENJE JAVNOG PREVOZA

Kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva data je mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, a krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije na kantonu, dio danas datih preporuka mogu donijeti i u formi naredbe.

U uvjetima COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH koja se usložnjava naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za sve one na koje se preporuke odnose. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih.

Naredbu koja će se primjenjivati od 28.06. te Preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja možete naći u sekciji ‘Preuzimanja’ na sajtu ministarstva zdravstva klikom OVDJE, a tekst Preporuke preuzmite klikom OVDJE.

Kompletan tekst Preporuke i Naredbe pročitajte na OVOM linku.

 

UPUTE ZA KRETANJE I BORAVAK U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA
PRERPORUKE ZA RAD GALERIJA, MUZEJA I SLIČNIH OBJEKATA

Komentari

komentari

- PARTNER SAJTA -