IZDVOJENO 44.000 KM: Podrška razvoju biznisa marginaliziranih žena u Loparama

DOBRE PRIČE SLIDER

Danas je u Loparama potpisan ugovor sa pet budućih preduzetnica iz ove opštine, ukupne vrijednosti 44.000 KM.

 

Sredstva su u jednakom omjeru osigurana kroz USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i budžet Opštine Lopare.

„Važno je da su se žene ohrabrile i da su pristupile ovom projektu. Uspješnost njihovih projekata, ali i same preduzetnice, veoma su važne za našu zajednicu. Predstavljaju garant budućeg djelovanja u ovakvim i sličnim projektima, bilo kroz daljnju saradnju sa USAID-om ili kroz naše vlastitie opštinske programe. Cilj nam je da današnje potpisnice postanu uspješne preduzetnice, a njihovi biznisi samoodrživi”, izjavio je načelnik Opštine Lopare, gospodin Rado Savić i izrazio veliku zahvalnost USAID-ovom Programu podrške marginaliziranim grupama na podršci.

Biznisi će biti pokrenuti u oblasti uslužnih i proizvodno-prerađivačkih djelatnosti te poljoprivrede i stočarstva, a preduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

POTPISIVANJE UGOVORA: Marginalizirane žene u Loparama dobile 44 000 KM sredstava za rad

„Opština Lopare jedna je od 9 jedinica lokalnih samouprava koje je USAID odabrao za učešće u uspostavljanju druge faze Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena. Udruživanjem sredstava nastao je zajednički fond u iznosu od 540.000 KM u kojem podjednako učestvuju USAID i odabrane jedinice lokalne samouprave. Nama u USAID-u je važno da jačamo ulogu žene u društvu i da podržimo žene u biznisima za koje misle da će uspjeti u njihovim zajednicama“, izjavio je direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama, gospodin Jasmin Bešić i naglasio da će pored finansijske, USAID i Opština Lopare pružiti i mentorsku podršku za nove preduzetnice u trajanju od 12 mjeseci.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.  „Do sada sam imala priliku raditi u drugim salonima, ali sada želim otvoriti vlastiti kozmetički salon za uljepšavanje i ova podrška će mi mnogo značiti na samom početku. Nadam se da ću svojim trudom i zalganjem opravdati povjerenje USAID-a i Opštine Lopare, ali i svojih klijenata“, kazala je Rada Maksimović, buduća preduzetnica.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena, koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano preko 150 biznisa, a ukupna investicija iznosi preko milion KM.