ALMEDINA KERLA: Zanemarena važnost neformalnih vještina

Almedina Kerla studentica je master studija Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu na odsjeku za Telekomunikacije. Ova 22-godišnja Sarajka odlučila je uraditi nešto više za studente i dati doprinos cjelokupnom društvu. Taj korak naprijed za nju je bio početak volontiranja u Udruženju studenata elektrotehnike Europe – EESTEC LC Sarajevo, pod čijom organizacijom je ove godine bila i glavna organizatorica projekta Soft Skills Academy (SSA) Sarajevo.

 

Soft Skills Academy je besplatna trodnevna radionica za usavršavanje ličnih i profesionalnih vještina koja je namijenjena svim studentima svih fakulteta u Sarajevu. O važnosti i uspješnosti projekta govori i činjenica da se do sada organizovao osam puta te da je ovu radionicu uspješno završilo 320 studenata.

“Prethodne edicije SSA Sarajevo obuhvatale su šest trening sesija na temu aktuelnih mehkih vještina, koje su vodili certificirani EESTEC treneri kako iz Bosne i Hercegovine, tako i drugih država Europe. Po završetku radionice svi učesnici dobijaju certifikat i CV suplement koji će sigurno biti od velikog značaja prilikom zaposlenja. Neke od zanimljivih tema koje su obrađene ove godine su: team building, upravljanje vremenom, prezentacijske vještine, emocionalna inteligencija, motivacija i navike”, kaže Almedina Kerla za dobarportal.net.

Jedna od prednosti ovog projekta je što predstavlja besplatnu edukaciju i jedino što učesnici trebaju je da izdvoje svoje vrijeme i energiju za aktivan rad na sebi.

“Sa velikim oduševljenjem mogu reći da se svake godine povećava broj prijava za SSA što samim time govori da se povećava svjesnost mladih za vlastito unapređenje i da se žele pripremiti za sve izazove modernog života, koje tradicionalan način obrazovanja ne može omogućiti”, ističe naša sagovornica.

Desetine studenata će završiti svoje fakultetsko obrazovanje sa istom diplomom, gdje će najveću razliku na tržištu rada praviti posjedovanje neformalnih vještina.

“Naš obrazovni sistem, nažalost, skoro u potpunosti zanemaruje važnost kvalitetne obuke neformalnih vještina, dok se istovremeno očekuje od studenata da imaju zavidne prezentacijske vještine, da znaju kako raditi u timu, kako se nositi sa stresom koji je neminovna posljedica svih ispita, kolokvija, projektnih zadataka. Mehke vještine, odnosno soft skills se mogu smatrati ličnim atributima koji utječu na to koliko dobro možete raditi ili komunicirati s drugima. U osnovi su važni za uspjeh svakog pojedinca na radnom mjestu i ličnom životu”, objašnjava Almedina Kerla.

Dodaje da je najlakše sjediti, komentarisati članke o negativnim događajima u našoj državi i čekati neke promjene te da takvim načinom razmišljanja sve više podliježu i mladi.

“Kao neko ko već dvije godine volonterski učestvuje u organizacijama brojnih projekata, često sam imala priliku čuti “šta ja imam od toga” iščekujući finansijsku podršku, a zanemarujući sve benefite u vidu ličnog razvoja, izlaska iz svoje zone komfora i direktnih poznanstava sa predstavnicima vodećih kompanija u državi, što dugoročno gledano za posljedicu zasigurno vodi do boljih poslovnih prilika. Međutim, neophodno je da i država mnogo više pažnje obrati svakom vidu edukacije i obrazovanja, izdvoji mnogo veće budžete pri podrški organizacija koje to obezbjeđuju”, smatra ova ambiciozna Sarajka.

Najviše je ponosna na to što je uspjela naći skoro savršenu ravnotežu između studiranja, aktivnog članstva u EESTEC kroz Upravni odbor i organizaciju projekata te opet dovoljno vremena izdvojiti za svoju porodicu i prijatelje.

“Teško bih povjerovala da mi je neko prije pet godina rekao da ću sa 22 godine biti inžinjer elektrotehnike i iza sebe imati uspješnu organizaciju projekta koji uključuje koordinaciju velikim brojem ljudi. Čovjek čime god da se bavi najvažnije je da je sretan. Ako se uz to doda i dobra organizacija vremena, bilo koja količina obaveza neće predstavljati veći problem”, naglašava naša sagovornica.

Kako je usljed pandemije koronavirusa svijet stao, samim time i sva druženja i aktivnosti, sreću je počela tražiti u malim stvarima.

“Danas to može biti položen ispit, sutra igranje sa mojim mačkom, gledanje serija sa sestrama, izlazak sa najboljom prijateljicom i bezbroj drugih malih ali značajnih događaja. Gledajući prvih šest mjeseci ove godine, najviše sreće mi je donijela moja ekipa sa kojom sam radila tokom organizacije SSA ’20, atmosfera koja je vladala po završetku projekta i njihove face oduševljenja i ponosa jer su odradili fenomenalan posao. Željela bih iduće godine upotpuniti sav naporan rad i sa diplomom magistra, a naravno, neću bježati ni od poslovnih prilika ukoliko se ukažu”, zaključuje Almedina Kerla.